Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin B12 ne sintetizuju ni biljke ni životinje. Vitamin B12 sintetizuju samo neke vrste bakterija. Na primer, mikroflora preživara sintetizuje vitamin B12 u neophodnim količinama.
Za čoveka su stoga osnovni izvori vitamina B12 proizvodi životinjskog porekla: jetra, bubrezi, srce, mišići, govedina i svinjetina. U ovim delovima organizma se nagomilava vitamin B12 koga su proizvele bakterije.
Dobar izvor vitamina B12 su i ribe i jaja.
Plodovi mora, proizvodi soje, razna zrnevlja i cerealije NISU dobri izvori ovog vitamina, što je posebno važno za vegetarijance.
Namirnica | Sadržaj vitamina B12 (µg / 100 g namirnice) |
---|---|
Jetra - goveđa | 50 - 130 |
Bubrezi - goveđi | 20 - 50 |
Srce - goveđe | 25 |
Riblje brašno | 10 - 25 |
Riba - presna | 10 |
Sir | 1,4 - 3,6 |
Meso - goveđe | 2,8 |
Mozak - goveđi | 2,7 |
Meso - teleće | 2,0 |
Žumance jajeta | 1,2 |
Mleko | 0,2 - 0,6 |
Meso - svinjsko | 0,1 - 0,5 |
Belance jajeta | 0 |