Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin B1 je prisutan skoro u svim biljnim i životinjskim tkivima, koji se koriste kao hrana, ali je njegov sadržaj obično mali. Među važnijim izvorima nalaze se i nerafinisano zrnevlje žitarica i meso.
Vitamina B1 ima naročito mnogo u kvascima, i proizvodima u čijoj proizvodnji učestvuje kvasac (npr. hleb, pivo, ...), zatim u mekinjama, crnom hlebu, neočišćenom (nepoliranom) pirinču, i ostalom nerafinisanom zrnevlju žitarica, plodovima mora, kikirikiju. Od proizvoda životinjskog porekla najbogatiji ovim vitaminom su jetra i bubrezi.
Obogaćivanje brašna, hleba, testenina i prerađevina kukuruza vitaminom B1 povećalo je sadržaj ovog vitamina u hrani.
Nedostatak vitamina B1 je u tome, što se veoma lako raspada na povišenoj temperaturi (što treba uzeti u obzir pri preradi namirnica). Osim toga kofein, alkohol i mnoga druga jedinjenja koja se nalaze u vazduhu i vodi mogu da smanje dejstvo ovog vitamina.
Namirnica | Sadržaj vitamina B1 (mg / 100 g namirnice) |
---|---|
Suv pivski kvasac | 16,3 - 28,5 |
Suv pekarski kvasac | 2,7 - 6,6 |
Celo zrno pšenice | 0,6 |
Jetra (goveđa) | 0,3 - 0,5 |
Nepoliran pirinač | 0,4 |
Žumance jajeta | 0,2 - 0,4 |
Spanać | 0,25 - 0,30 |
Kupus | 0,16 - 0,26 |
Šargarepa | 0,12 - 0,16 |
Riba (presna) | 0,1 |
Jabuka | 0,04 - 0,08 |
Krompir | 0,02 - 0,08 |
Mleko | 0,04 |