Minerali neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Udeo selena u ishrani zavisi od zemljišta na kome rastu prehrambeni proizvodi.
Dobri izvori selena su meso, riba, školjke, žitarice, cerealije, brokoli, pečurke, kupus, celer, svinjski i goveđi bubrezi, tunjevina, ostrige, riba list, goveđa jetra.
Pripremom hrane se može izgubiti znatna količina selena.
Namirnica | µg / 100 g namirnice |
---|---|
Bubrezi | 110 |
Tunjevina u ulju | 90 |
Sardina u ulju | 50 |
Dagnje | 45,3 |
Sočivo | 40 |
Skuša | 30 |
Hleb - beli | 28,3 |
Bakalar | 28 |
Pastrmka | 24 |
Zečetina | 21,3 |
Losos | 20 |
Morski rak | 17,1 |
Jetra | 14 |
Meso - svinjsko | 14 |
Jaje | 11,4 |
Šunka | 8,2 |
Meso - teleće | 8 |
Meso - pileće | 7,3 |
Pirinač | 4,2 |