Minerali neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Dobri izvori magnezijuma su nepolirana zrna žitarica, orah, soja, avokado, pasulj, kukuruz, limun i povrće sa tamno-zelenim listovima (kelj, brokoli) obzirom da magnezijum ulazi u sastav zelenog pigmenta biljaka - hlorofila. Meso je takođe bogato magnezijumom, ali sadrži i kalcijum, fosfate i proteine koji smanjuju njegovu resorpciju.
Rafinisanje brašna, poliranje zrna žitarica, ekstrakcija šećera iz melase i ostali načini pripreme namirnica skoro u potpunosti uklanjaju magnezijum iz te hrane.
Voda je dobar izvor magnezijuma, posebno u oblastima gde je prisutna "teška" voda. Magnezijum se obično iz vode bolje resorbuje od magnezijuma iz hrane.
Ostali izvori magnezijuma su: badem, heljda, pšenične mekinje, spanać, klice pšenice, kikiriki, nepolirani pirinač, kajsija, ovsena kaša.