- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
| Šifra predmeta: 432B2 |
Naziv predmeta: Biohemija hrane i ishrane |
|---|---|
Školska godina: |
2025/2026. |
Uslovi pohađanja: |
|
ESPB: |
6 |
Vrsta studija: |
osnovne akademske studije |
Studijski program: |
Biohemija: 4. godina, zimski semestar, izborni (E15B2), stručno-aplikativni predmet |
Nastavnici: |
dr Milan R. Nikolić dr Simeon L. Minić |
Saradnici: |
— |
Fond časova: |
Nedeljno: dva časa predavanja + tri časa laboratorijskih vežbi (2+0+3) |
Ciljevi: |
Kurs je namenjen studentima koji u svojoj budućnosti žele da se bave istraživanjima vezanim za hranu, ili da rade u industriji hrane. Kurs pruža fiziološke, biohemijske i molekularne osnove komponenti hrane, kao i efekte koje (is)hrana ima na ljudski organizam i zdravlje. |
Ishod: |
Studenti će steći znanja o komponentama hrane, kao i tipovima ishrane, kako sa (bio)hemijskog, tako i sa fiziološkog aspekta. Takođe, steći će veštine vezane za analitiku životnih namirnica, kao i testiranje digestibilnosti i biodostupnosti individualnih komponenti namirnica. |
Oblici nastave: |
Predavanja, laboratorijske vežbe, seminarski radovi. |
Vannastavne aktivnosti: |
— |
Literatura: |
Osnovna literatura: 1. Tammy Stephenson, Megan Sanctuary, Caroline Passerrello and Wendy Schiff. Human Nutrition: Science for Healthy Living, 3rd Edition. 2022. McGraw Hill eBook. ISBN10: 1260702375 | ISBN13: 9781260702378 2. Popov-Raljić, Jovanka. Ishrana. Novi Sad : Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 2016. ISBN - 978-86-7031-377-4 2. Karen Frazier. Nutrition Facts: The Truth about Food. 2015. Rockridge Press. ISBN-13: 978-1623156114. Pomoćna literatura: Odabrani revijalni radovi i knjige. |
Dodatni materijal: |
— |
Nastavne obaveze i način ocenjivanja |
|
Predavanja: |
10 poena (2 časa nedeljno) Program rada: Tematske celine: 1. Osnovni principi pravilne ishrane (hranljive i zaštitne supstance); 2. Varenje hrane, apsorpcija i interkonverzija hranljivih supstanci; 3. Proteini i lipidi kao komponente hrane: izvori, svarljivost, biohemijske uloge i značaj za telo čoveka; 4. Ugljeni hidrati i dijetetska vlakna kao komponente hrane: vrste, izvori, biohemijske uloge i značaj za telo čoveka; 5. Vitamini rastvorljivi u vodi (vitamini B grupe i vitamin Ce) i mastima (vitamini A, D, E i K): izvori, biohemijske uloge i značaj za telo čoveka; 6. Makro- (Na, K, Mg, Ca, P) i mikro- (Fe, Cr, Zn, Se, I, F, Cu, Mn, Mo) elementi: izvori, usvojivost, biohemijske uloge i značaj za telo čoveka; 7. Nutritivna vrednost mleka, mesa, biljnih i životinjskih masnoća, žitarica, mahunarki, voća i povrća, napitaka (kafa, kakao, čaj); 8. Posebni tipovi ishrane: vegetarijanstvo i veganstvo; mediteranska ishrana; ishrana prilagođena potrebama hroničnih bolesnika; 9. Specifičnosti ishrane dece, tinejdžera, trudnica i starijih osoba; 10. Specifičnosti ishrane sportista; 11. Biološke i hemijske metode konzerviranja namirnica; aditivi kao komponente hrane; 12. Prirodne slatke supstance i sintetički/veštački zaslađivači kao komponente hrane; 13. Biohemijske uloge mikrorganizama u hrani; Probiotici i prebiotici; 14. Organski gajena hrana, genetski izmenjena hrana, alergeni hrane. |
Laboratorijske vežbe: |
20 poena (3 časa nedeljno) Program rada: Tematske celine: 1. Analize sadržaja makronutrijenama u namirnicama i industrijskim proizvodima: 1.1. Određivanje proteina (metoda po Kjeldahl-u); 1.2. Određivanje ukupnih lipisa (Soxhlet-ova metoda i Gerber-ova metoda sa butirometrom); 1.3. Određivanje ukupnih (redukujućih) šećera (metoda po Luff-Schoorl-u i pomoću aerometra). 2. Analize sadržaja mikronutrijenama u namirnicama i industrijskim proizvodima: 2.1. Određivanje vitamina B1, B6, A i Ce hromatografskim metodama visokih performansi; 2.2. Određivanje ukupnih karotena, fenola i alkaloida, spektofotometrijskim i hromatografskim metodama; 2.3. Određivanje hroma i gvožđa spekrofotometrijskim metodama. 3. Priprema i karakterizacija hidrogelova na bazi bioaktivnih komponenti cijanobakterija i crvenih algi (https://www.chem.bg.ac.rs/grupe/GPB/index.html) |
Seminarski radovi: |
20 poena |
Usmeni ispit: |
50 poena |