Šifra predmeta:
3480B
Naziv predmeta:
Biohemija hrane i ishrane

Školska godina:

2012/2013.

Uslovi pohađanja:

Nema uslova

ESPB:

5

Vrsta studija:

doktorske akademske studije

Studijski programi:

Biohemija: 1. godina, zimski semestar, izborni (3IP1B), stručno-aplikativni predmet

Biohemija: 1. godina, zimski semestar, izborni (3IP2B), stručno-aplikativni predmet

Biohemija: 1. godina, zimski semestar, izborni (3IP3B), stručno-aplikativni predmet

Biohemija: 1. godina, letnji semestar, izborni (3IP4B), stručno-aplikativni predmet

Biohemija: 2. godina, zimski semestar, izborni (3IP6B), stručno-aplikativni predmet

Biohemija: 2. godina, zimski semestar, izborni (3IP5B), stručno-aplikativni predmet

Nastavnik:

dr Gordana Đ. Gojgić Cvijović
naučni savetnik, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Njegoševa 12, Beograd

Saradnici:

Fond časova:

Nedeljno: tri časa predavanja (3+0+0)

Ciljevi:

U okviru ovog kursa ukazuje se na povezanost hemijskog sastava životnih namirnica i metabolizma i biohemijskog dejstva sastojaka, objašnjava kako i zašto pojedini sastojci utiču na usvajanje i dejstvo drugih. Daju se definicije osnovnih pojmova u ishrani. Ukazuje se na savremene trendove u istraživanju zdrave hrane.

Ishod:

Znanja stečena u okviru ovog predmeta moguće je primeniti i u prehrambenoj industriji i u fundamentalnim istraživanjima.

Oblici nastave:

Predavanja, seminarski radovi.

Vannastavne aktivnosti:

Literatura:

Osnovna literatura:

  1. H. D.Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, Food Chemistry, 3rd Ed., Springer , Berlin 2004.
  2. O. R. Fennema, Food Chemistry, 3rd Ed., Marcel Dekker, Inc., New York 1996.
  3. M. Linder, Nutritional Biochemistry and Metabolism, 2nd Ed., Prentice Hall International Limited, London 1991.

Pomoćna literatura:

  • Odabrani revijski članci iz Trends in Food Science and Technology.

Dodatni materijal:

  Nastavne obaveze i način ocenjivanja

Predavanja:

10 poena (3 časa nedeljno)

Program rada:

  • Osnovni principi pravilne ishrane: piramida ishrane, energetski metabolizam.
  • Biološka i biohemijska uloga aminokiselina, proteina, ugljenih hidrata i lipida u ishrani.
  • Dijetetska vlakna - vrste, izvori, fiziološko dejstvo.
  • Vitamini u ishrani: rastvorljivost, biohemijska uloga, izvori, usvojivost.
  • Mineralni sastojci - značaj u ishrani, makro i mikroelementi, usvojivost.
  • Varenje hrane, digestija i apsorpcija sastojaka.
  • Interkonverzija hranljivih materija - gladovanje, gojaznost.
  • Mleko, proteini i ugljeni hidrati, lipidi, minerali i vitamini mleka.
  • Majčino mleko i infant formule.
  • Jaja i meso, hemijski sastav, značaj u ishrani.
  • Životinjske masti i biljna ulja, hemijski sastav i fiziološka uloga.
  • Mahunarke i žitarice, hemijski sastav, značaj.
  • Voće i povrće, vitamini i mineralne supstance.
  • Čaj, kafa, kakao, mineralne vode, pivo i vino: hemijski sastav i značaj u ishrani.
  • Aditivi.
  • Prirodne slatke supstance.
  • Sintetički zaslađivači.
  • Funkcionalna hrana.
  • Probiotici i prebiotici.
  • Organski gajena hrana.
  • Genetski izmenjena hrana.
  • Alergije na hranu.
  • Ishrana dece i starijih osoba.
  • Ishrana sportista.
  • Vegetarijanstvo.

Seminarski radovi:

40 poena

Usmeni ispit:

50 poena