- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Šifra predmeta: 3480B |
Naziv predmeta: Biohemija hrane i ishrane |
---|---|
Školska godina: |
2012/2013. |
Uslovi pohađanja: |
Nema uslova |
ESPB: |
5 |
Vrsta studija: |
doktorske akademske studije |
Studijski programi: |
Biohemija: 1. godina, zimski semestar, izborni (3IP1B), stručno-aplikativni predmet Biohemija: 1. godina, zimski semestar, izborni (3IP2B), stručno-aplikativni predmet Biohemija: 1. godina, zimski semestar, izborni (3IP3B), stručno-aplikativni predmet Biohemija: 1. godina, letnji semestar, izborni (3IP4B), stručno-aplikativni predmet Biohemija: 2. godina, zimski semestar, izborni (3IP6B), stručno-aplikativni predmet Biohemija: 2. godina, zimski semestar, izborni (3IP5B), stručno-aplikativni predmet |
Nastavnik: |
dr Gordana Đ. Gojgić Cvijović |
Saradnici: |
— |
Fond časova: |
Nedeljno: tri časa predavanja (3+0+0) |
Ciljevi: |
U okviru ovog kursa ukazuje se na povezanost hemijskog sastava životnih namirnica i metabolizma i biohemijskog dejstva sastojaka, objašnjava kako i zašto pojedini sastojci utiču na usvajanje i dejstvo drugih. Daju se definicije osnovnih pojmova u ishrani. Ukazuje se na savremene trendove u istraživanju zdrave hrane. |
Ishod: |
Znanja stečena u okviru ovog predmeta moguće je primeniti i u prehrambenoj industriji i u fundamentalnim istraživanjima. |
Oblici nastave: |
Predavanja, seminarski radovi. |
Vannastavne aktivnosti: |
— |
Literatura: |
Osnovna literatura:
Pomoćna literatura:
|
Dodatni materijal: |
— |
Nastavne obaveze i način ocenjivanja |
|
Predavanja: |
10 poena (3 časa nedeljno) Program rada:
|
Seminarski radovi: |
40 poena |
Usmeni ispit: |
50 poena |