Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Holin ulazi u sastav mnogih prehrambenih proizvoda. Biljni proizvodi sadrže manje holina, nego proizvodi životinjskog porekla. U proizvodima životinjskog porekla, sadržaj holina je proporcionalan sadržaju fosfolipida, koji se nalaze u njima.
Dobri izvori holina su žumance jajeta, jetra, mozak, pankreas. Od biljnih proizvoda holin se nalazi u zelenom lišću i mahunastim biljkama. U klicama i zrnima se holin ne nalazi.
U procesima kulinarske obrade gubi se određena količina holina. Tako se pri kuvanju proizvoda biljnog porekla gubitak kreće od 10 do 40%, a pri kuvanju mesa taj se procenat kreće oko 20%. Pri pečenju su gubici neznatni.
Životinja | Organi | ||
---|---|---|---|
Jetra | Bubrezi | Pankreas | |
Svinja | 2116 | 1236 | 1462 |
Ovca | 2300 | 1240 | 2316 |
Krava | 1940 | 1103 | 2148 |
Konj | 1062 | 946 | 1458 |