Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Pošto bakterije crevnog trakta proizvode vitamin H nedostatak ovog vitamina u hrani ne može izazvati vitamin H avitaminozu. Međutim, sirovo belance jajeta izaziva nedostatak vitamina H, pošto sadrži protein avidin, koji specifično vezuje vitamin H i sprečava njegovu resorpciju u ishrani. Zato je nedostatak ovog vitamina uočen kod ljudi, koji konzumiraju velike količine sirovih jaja.
Deficit vitamina H se može izazvati i kod životinja, koje su hranjene antibakterijskim lekovima u cilju smanjenja crevne flore na minimum.
Nedostatak ovog vitamina se pre svega ogleda u promenama na koži i kosi. Simptomi uključuju ćelavost, suvu i perutavu kožu, kao i osipanje kod nosa i usta.
Simptomi, koji ukazuju na nedostatak vitamina H se gube ubrzo nakon unošenja ovog vitamina putem hrane.
Nisu poznate posledice prevelikog unosa vitamina H jer je to veoma retka pojava.