Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin H se nalazi u mnogim namirnicama, mada u malim količinama. Najviše ga ima u jetri, žumancu jajeta, životinjskim tkivima, paradajzu, pivskom kvascu, mahunastim biljkama, lešniku, zrnastoj hrani, mleku i drugo. Veliki deo potreba čoveka za ovim vitaminom obezbeđuju i intestinalne bakterije.
Biološka iskoristljivost vitamina H se veoma razlikuje od vrste namirnice; tako je na primer vitamin H iz kukuruznog i sojinog brašna kompletno iskoristljiv, dok je vitamin H iz pšeničnog brašna skoro uopšte neiskoristljiv.
Namirnica | Sadržaj vitamina H (μg / 100 g namirnice) |
---|---|
Jetra - svinjska | 250 |
Jetra - goveđa | 200 |
Bubreg - svinjski | 180 |
Soja | 60 |
Srce bika | 8 - 50 |
Pirinač - ljuska | 46 |
Raž - zrno | 46 |
Dinja | 36 |
Jaje - žumance | 30 |
Sardina - konzerva | 24 |
Brašno - pšenično | 9 - 25 |
Kupus | 17 |
Šampinjoni | 16 |
Meso - kokošje | 6 |
Grašak - zeleni | 6 |
Meso - goveđe | 5 |
Mleko | 5 |
Banane | 4,6 |
Sir | 4 |
Luk - mladi | 3,5 |
Šargarepa | 2,5 |
Meso - pileće | 1,5 - 2 |
Krompir | 0,5 - 1,0 |
Jabuke | 0,9 |