Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Organizam čoveka nije sposoban da sam sintetizuje vitamin C, tako da se ovaj vitamin u organizam unosi isključivo namirnicama biljnog porekla, pre svega putem svežeg voća i povrća.
Najbolji izvori vitamina C su citronsko voće (limun, pomorandža), bobičasto voće (crna ribizla), šipak, paradajz, nekuvan kupus, zelena paprika (pre svega deo oko peteljke) i zeleno voće.
NAPOMENA! Ne preporučuje se unošenje vitamina C u kombinaciji sa aspirinom, pošto može izazvati krvarenje i crevne smetnje.
Namirnica | Sadržaj vitamina C (mg / 100 g namirnice) |
---|---|
Šipak | 1025 |
Peršunov list | 166 |
Paprika - sveža | 139 |
Ribizla - crna | 136 |
Ren | 114 |
Kelj - zeleni | 105 |
Kelj - pupčar | 104 |
Mirođija | 93 |
Karfiol | 70 |
Jagoda | 59 |
Limun | 53 |
Keleraba | 53 |
Pomorandža | 51 |
Kupus - crveni | 50 |
Spanać | 47 |
Luk - vlašac | 47 |
Kupus - beli | 46 |
Kelj - običan | 59 |
Grejpfrut | 45 |
Peršun - koren | 41 |
Blitva | 39 |
Ribizla | 35 |
Praziluk | 30 |
Rotkva | 29 |
Rotkvica | 29 |
Grašak - zeleni | 25 |
Malina | 25 |
Paradajz | 24 |
Ananas | 21 |
Boranija - zelena | 20 |
Paškanat | 18 |
Krompir | 15 |
Orah | 15 |
Luk - beli | 14 |
Dunja | 13 |
Cvekla | 10 |