Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka

VITAMIN B5

Izvori vitamina B5

Vitamin B5 je veoma rasprostranjen u hrani, a naročito mnogo ga ima u životinjskim tkivima, znevlju cerealija, kvascu, grašku, pšeničnom brašnu, jetri, srcu, bubrezima i jajima. Međutim, veliki deo ovog vitamina može i da se sintetizuje uz pomoć mikroorganizama.

Sadržaj vitamina B5 u nekim prehrambenim proizvodima
Namirnica Sadržaj vitamina B5
(mg / 100 g namirnice)
Jetra - goveđa 4,0 - 9,0
Žumance jajeta 2,7 - 7,0
Bubrezi - goveđi 2,5 - 4,0
Kvasac - pivski 2,0 - 4,0
Ovas 2,5
Pirinač 1,7 - 2,1
Meso - teleće, goveđe, svinjsko 0,5 - 1,5
Raž 1,0 - 1,4
Pšenica 1,0 - 1,3
Krompir 0,33 - 0,65
Paradajz 0,1 - 0,37
Mleko 0,3