Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin B5 je veoma rasprostranjen u hrani, a naročito mnogo ga ima u životinjskim tkivima, znevlju cerealija, kvascu, grašku, pšeničnom brašnu, jetri, srcu, bubrezima i jajima. Međutim, veliki deo ovog vitamina može i da se sintetizuje uz pomoć mikroorganizama.
Namirnica | Sadržaj vitamina B5 (mg / 100 g namirnice) |
---|---|
Jetra - goveđa | 4,0 - 9,0 |
Žumance jajeta | 2,7 - 7,0 |
Bubrezi - goveđi | 2,5 - 4,0 |
Kvasac - pivski | 2,0 - 4,0 |
Ovas | 2,5 |
Pirinač | 1,7 - 2,1 |
Meso - teleće, goveđe, svinjsko | 0,5 - 1,5 |
Raž | 1,0 - 1,4 |
Pšenica | 1,0 - 1,3 |
Krompir | 0,33 - 0,65 |
Paradajz | 0,1 - 0,37 |
Mleko | 0,3 |