Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Научноистраживачки рад
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Куповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ можете извршити без доласка на ХФ:   www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

5. 7. 2022.

image

Др Ивана Иванчев-Тумбас, професорка Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине, одржаће предавање на Хемијском факултету Универзитета у Београду. Предавање је део циклуса обележавања 40 година постојања Секције за хемију животне средине СХД-а, чији је циљ да подигне свест о најрелевантинијим проблемима који су присутни животној средини, али и да повеже хемичаре који се баве животном средином у Србији. Стога нам је изузетно драго што ћемо имати прилике да угостимо професорку Тумбас и испратимо њено предавање:

Монолог једног хемичара - како до здраве и безбедне воде?

Професорка ће се осврнути не само на изворе загађења присутног у водама, већ и на мере прераде и заштите.

Предавање је заказано за 5. јул у 14 часова, а одржаће се у Сали за седнице Хемијског факултета Универзитета у Београду. Биће омогућено и да се испрати путем интернета, довољно је кликнути на следећи линк пред почетак предавања:

https://tinyurl.com/5x8ymf66

Позивамо све колеге да испрате предавање професорке Иване Иванчев-Тумбас, сиже предавања је достављен у прилогу.

Претходно предавање у Циклусу: "Заштита животне средине у срцу Србије - од LEAP-а до рецикломата", које је одржала др Маја Ђукић сада можете потражити на линку:

www.youtube.com/watch?v=2Y6ultZevNw

[Predavanje prof. dr Ivane Ivancev-Tumbas]


27. 6. 2022.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности пријаву теме за израду докторске дисертације докторанда Даринке (Славко) Дармановић, мастер хемичара, под насловом:

Координационе преференце и својства комплекса Fe(III), Co(II), Co(III) и Ni(II) са хидразонима Шифових база

Пријава теме са прилозима биће доступна јавности 10 дана од објављивања на сајту Факултета.


27. 6. 2022.

image Библиотека и читаоница Хемијског факултета неће радити у понедељак, 27. јуна и у среду, 29. јуна 2022. године због полагања пријемних испита и посебних мера безбедности.

23. 6. 2022.

image

Алијанса међународних научних организација (ANSO) упутила је САНУ позив за предлоге заједничких трогодишњих истраживачких пројеката (из области базичних наука, промена у животној средини, јавног здравља, еколошке технологије, пољопривреде и прехрамбене безбедности) и једногодишњих програма обуке за 2023. годину (из области промена у глобалној животној средини, пољопривреде и прехрамбене безбедности, биодиверзитета и екосистема, здравља и биосигурности, безбедности енергије и чисте енергије, политике и стратегије за одрживи развој за науку, технологију и иновације, високог образовања и технологија у повоју). И у пројектима и у програмима истичу се сарадња и партнерство у оквиру наукa и технологијa у областима које су веома важне за еколошки и одрживи развој, односно релевантне за циљеве одрживог развоја Уједињених нација. У предложеним пројектима и програмима потребно је да учествују најмање три државе сараднице од којих једна мора да буде чланица ове Алијансе. Препоручује се да једна од сарадница на пројекту и програму буде из Народне Републике Кине. Главни истраживач на челу предложеног пројекта и програма који ће поднети предлог треба да буде чланица ове Алијансе. За пројекте су одређена новчана средства у износу до 50 хиљада америчких долара по години, док се од 20 до 30 хиљада додељују по програму.

Поред овог позива, ова Алијанса доставила је САНУ још један позив да препоручи односно именује до пет стручњака из области базичних наука, промена у животној средини, јавног здравља, еколошке технологије, пољопривреде и прехрамбене безбедности који ће бити рецензенти за поменуте предлоге пројеката и програма. Када се рецензирање заврши, рецензентима ће бити плаћен рад. Попуњене пријавне обрасце за пројекте и програме потребно је послати до 15. јула 2022. године, док је радне биографије стручњака са попуњеним обрасцем неопходно доставити до 25. јула 2022. године.

У прилогу се налазе пријавни образац за предлог пројекта, пријавни образац за предлог програма обуке, листа чланица ове Алијансе и Управног одбора, као и радна верзија Уговора за истраживачке пројекте и програме обуке која садржи финансијске обавезе и неколико анекса.

У наставку се налазе два линка који воде ка важним информацијама о пројектима и програмима и обавештење ове Алијансе на енглеском језику у коме се саветује да се веома пажљиво прочитају смернице за пројекте и програме, поготово одељак Правила и савети (Principles and Advice):


23. 6. 2022.

image

Овом приликом желимо да Вас обавестимо о неколико програма института EIT Food намењених студентима током лета и јесени 2022.

Три on-line летње школе:

Програм Challenge Labs – Ова едукација и такмичење у развоју решења на изазове у систему хране спровешће се on-line на јесен, а пријаве су отворене већ сада. Компанија Делта Аграр припремила је изазове за тимове, као и награде за најбоља решења. Придружи нам се и буди део иновација!

Међународна едиција програма Challenge Labs CEE – Чекају те искусни ментори и мултикултурно окружење земаља централне и источне Европе, као и награде за најбоља решења.

Програми су отворени за различите нивое студија. Више о овим програмима и начинима пријаве можете сазнати на горе повезаним странама.

Додатно, отворен је позив за менторе на међународној едицији програма Challenge Labs CEE, о чему се можете више информисати овде: challengelabs.eu/webinar/.

За додатна питања можете нам писати на preduzetnistvo@startit.rs.

17. 6. 2022.

image

Андреј Кукурузар, студент Хемијског факултета, добио је награду Фонда Ненада М. Костића за хемијске науке.

Његов дипломски рад под насловом "Синтетичка студија алстонларсина А" изабран је као један од најбољих обрањених у периоду од 1. априла 2021. до 31. марта 2022.

Овај рад је део пројекта "New smart synthesis" који финансира Фонд за науку у оквиру позива Идеје.

Андреј је завршио основне студије на смеру Хемија као најбољи студент у генерацији. Сада је на мастер студијама и ради као сарадник у настави на Катедри за органску хемију.

Поносни смо на Андреја и желимо му пуно успеха у даљем раду!

[Andrej Kukuruzar - prezentacija]   [Andrej Kukuruzar - dodela nagrade]

16. 6. 2022.

image

Научно технолошки парк Београд и овог лета организује студентски стартап камп ParkUp! Овом приликом позивамо студенте Хемијског факултета, који су отворени за нова знања и искуства, заинтересовани за свет стартапа, проактивни и заинтересовани да упознају нове људе и опробају се у тимском раду да се пријаве за учешће.

Више детаља можете наћи у прилогу и на следећем линку:   https://ntpark.rs/parkup/

[Plakat za ParkUp 2022]


18. 5. 2022.

image

Едукативни центар за заштиту животне средине ЕДЕН, Природно-математички факултет - УНС, Фондација "Доц. др Милена Далмација", БЕуСЕД пројекат ИДЕЈЕ Фонда за науку РС као и Привредна комора Србије организују 25. Water Workshop (Школа за заштиту животне средине Квалитет вода). Water Workshop 2022 ће се одржати 14-16. Септембра 2022. године као хибридни скуп.

Задовољство нам је да вас обавестимо да је 40 бесплатних котизација за студенте основних, мастер и докторских студија за учешће на Water Workshop 2022 подељено у рекордном року.

Подсећамо да је котизације обезбедила Фондација "Доцент др Милена Далмација", уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Због великог интересовања главни организатор - Едукативни центар за заштиту животне средине-ЕДЕН поклања још 10 бесплатних котизација за студенте.

Више информација и образац за пријаву можете наћи у прилогу.

[Water Workshop]


9. 5. 2022.

image

[Jubilej sekcije za HZS]Секција за хемију животне средине Српског хемијског друштва ове године обележава 40 година постојања. Како је ово важан јубилеј, а проблеми везани за животну средину делују актуелније него икад, желимо да обележимо 40 година на посебан начин. Стога Секција покреће циклус предавања из области животне средине који ће укључити водеће стручњаке из свих универзитетских центара у нашој земљи.

Жеља нам је да обележавање годишњице оснивања Секције додатно повеже и продуби сарадњу међу њеним члановима, универзитетским центрима и свим колегама које животна средина занима и који желе да допринесу њеној заштити. Секција је захвална универзитетима у Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу који су се одазвали нашем позиву да организују предавања која ће бити организована у хибридној форми, тако да ће их путем интернета пратити сви који су заинтересовани без обзира на место у коме се налазе.

Циклус предавања ће 10. маја отворити проф. др Бранимир Јованчићевић предавањем "Стање животне средине у свету и Србији" које ће се одржати у Великом хемијском амфитеатру Хемијског факултета Универзитета у Београду, са почетком у 14 сати (линк https://t.co/pCanwYLYy4).

Пратите сајт и друштвене мреже СХД-а и институција које учествују у организацији предавања за више информација о месту, терминима предавања и линковима за приступ.

Поред циклуса предавања Секција ће приредити и организоване посете музејској збирци Хемијског факултета Универзитета у Београду. Специјална бесплатна вођења посвећена најранијим анализама минерала и лековитих вода са територије Србије биће организована 20. маја и 20. новембра.

Теме предавања:

 • проф. др Бранимир Јованчићевић – Универзитет у Београду, Хемијски факултет
  Стање животне средине у свету и Србији
 • проф. др Владимир Бешкоски – Универзитет у Београду, Хемијски факултет
  Перфлуорована једињења - од еколошког изазова до еколошког решења
 • проф. др Ивана Иванчев-Тумбас – Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
  Монолог једног хемичара - како до здраве и безбедне воде
 • проф. др Веселин Маслак – Универзитет у Београду, Хемијски факултет
  Микро- и нанопластика - дизајн и синтеза модела
 • др Драган Тротер, научни сарадник – Универзитет у Нишу, Технолошки факултет Лесковац
  Еутектички растварачи у производњи биодизела: нове могућности зелених технологија за очување животне средине
 • др Сандра Стаменковић Стојановић, асистент – Универзитет у Нишу, Технолошки факултет Лесковац
  Микробиолошки препарати: добијање, механизми дејства и примена у очувању животне средине
 • др Милош Давидовић, научни сарадник – Универзитет у Београду, Институт за нуклеарне науке "Винча"
  Мерење атмосферских аеросола у животној средини коришћењем оптичке методе и методе засноване на електричној покретљивости: теоријске основе и искуства из кампања у Београду и Новом Саду
 • проф. др Татјана Анђелковић – Универзитет у Нишу, Природно-математички факултет
  Земљишта слатине - физичко-хемијски процеси који их одређују
 • проф. др Снежана Малетић – Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
  Ремедијација загађених локалитета
 • др Ђурђа Керкез, варедни професор – Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
  Нове перспективе у управљању отпадним водама
 • др Владимир Михаиловић, доцент – Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет
  Биљке као значајни ресурси биоактивних једињења: еколошки и фармаколошки значај
 • др Маја Ђукић, научни сарадник – Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет
  Заштита животне средине у срцу Србије: од LEAP-а до рецикломата
 • др Јелена Катанић, истраживач сарадник – Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет
  Пестициди у лековитим биљкама
 • Соња Дмитрашиновић, маст. а.з.ж.с, истраживач сарадник – Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука
  Честично загађење амбијенталног ваздуха у Новом Саду пре и током ванредног стања узрокованог пандемијом COVID-19

15. 4. 2022.

image

VIDIS SUMMER SCHOOL 2022, 5-8. July 2022, Borkovac, Ruma, Serbia

Innovative methods in air pollution and atmospheric aerosols monitoring and modelling

VIDIS project team is proud to announce VIDIS SUMMER SCHOOL which will be held from 5 to 8 July 2022 in Hotel Borkovac, Ruma, Serbia.

BACKGROUND AND AIM

The Summer School is organized as part of the H2020 VIDIS project, and it will showcase the most recent research and development activities related to air quality and atmospheric aerosols. VIDIS summer school aims to present innovative methods and tools in air quality and atmospheric aerosols monitoring, modelling and management. The summer school will provide participants with both theoretical knowledge and hands-on experience in relation to low-cost PM sensors, and other sensing technologies for air quality management and control.

SUMMER SCHOOL PARTICIPATION BENEFIT

Participants will have an opportunity:

 • To use air quality low-cost sensors/devices developed by the VIDIS partners and related projects and make sense of the collected data through visualization platforms. A team of VIDIS project participants will be there to guide participants throughout these exercises.
 • To follow remotely and participate in experiments with aerosol mass spectrometers (AMS), particle in liquid sampler (PILS), and to conduct (remotely) in situ measurements using scanning mobility and optical particle sizers.
 • To perform calibration of low-cost sensors using both common techniques and state-of-the-art machine learning approaches.
 • To demonstrate data fusion technologies that utilize measurement data of different temporal and spatial resolution e.g. satellite data and ground-level PM data.
 • To present their own research through poster(s).

Please check the official flyer for application procedure and summer school programme.

Looking forward to seeing you at the summer school!
VIDIS team

[VIDIS Summer School 2022]

4. 4. 2022.

image

У паузама између између предавања и вежби, опустите се уз прелиставање новог броја часописа "Позитрон"!

Истичемо текстове:

 • Студентска екскурзија - Истанбул
 • Спајкинг - друга страна ноћног живота
 • Erasmus+ стипендисти - Никола Обрадовић
 • Животни циклус флаше ракије
 • Алумнисти Хемијског факултета - Душан Коларски

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron br. 26]

23. 3. 2022.

image

Посетите Хемијски факултет на регионалном виртуалном сајму образовања "На који ћеш факс". Наш штанд се налази у експо хали 1, а доступан је и директно путем следећег линка:

https://nakojicesfaks.com/booth/srb_hemijski_fakultet_bg

[Na koji ces faks - hala 1]

2. 3. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће продекан за наставу Хемијског факултета у летњем семестру 2021/2022. године примати студенте у кабинету 515А (II спрат, блок А) по следећем распореду:

 • понедељак у 11:00,
 • четвртак у 11:00.

Продекану се можете обратити и на nastava@chem.bg.ac.rs .

Студентска служба ХФ

2. 3. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће у току летњег семестра школске 2021/2022. године Студентска служба радити по следећем режиму:

 • захтеви за издавање уверења (путем електронске поште), најаве долазака (путем електронске поште или телефона) као и све информације - сваког радног дана од 8:30 до 15:30,
 • непосредан рад са студентима (преузимање уверења, најављени доласци) - сваког радног дана од 10-13 часова.

Ваша Студентска служба

9. 2. 2022.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО у 2022. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду - Хемијског факултета (евиденциони број уговора 451-03-68/2022-14/200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2022. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2022-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО у 2022. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-68/2022-14/200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2022. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2022-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200288

4. 2. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Крајем јануара је објављен позив из оквира Horizon EUROPE: HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07 који се односи на Hop On процедуру пријављивања за институције из земаља у развоју.

Шта је Hop On Facility

Програм рада овог позива је специфичан, није постојао у H2020 оквиру, а предвиђа могућност да се институције из земаља са ниским резултатима у области истраживања и иновација (Widening Countries) придруже текућим пројектима изабраним за финансирање у стубовима Pillar 2 и EIC Pathfinder у Horizon Europe оквиру. Пријаве нових партнера у оквиру Hop On Facility позива морају показати додатну вредност за истраживање и иновације новог партнера представљене кроз нови радни пакет за партнера који приступа постојећем конзорцијуму. Услов је да нове институције већ не учествују у партнерству и да се сви постојећи партнери у конзорцијуму сложе са додавањем новог партнера.

Укључивање додатне институције у конзорцијум покреће процес измене и допуне Grant Agreement-a (пишу се амандмани на постојећи ГА), а пријаву подноси координатор пројекта. Финансирање у овим стубовима HEur је 100%.

Србија се налази на листи земаља у развоју и ми као институција имамо право да конкуришемо на овај позив. Потребно је да у оквиру финансираних пројеката пронађете пројекат коме ваша експертиза и идеја могу да допринесу и да контактирате координатора са својим предлогом пројекта. Списак пројеката којима се можете прикључити можете наћи на следећем линку:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/horizon/hop-on

Укупан буџет за ове пројекте износи 40 милиона евра и биће распоређен на око 80 пројеката (200,000.00 – 500,000.00 евра по пројекту). Буџет се додељује новом партнеру, предвиђен је за финансирање активности и радних пакета, а координатор конзорцијума може добити до 10% од увећаног буџета. 

Рок за пријаву пројекта:

Постоје два рока за подношење у 2022. години:

20 . април

10 . новембар

Предлози пројеката пролазе процес евалуације. А ако више предлога добије једнаке оцене у процесу евалуације, предност ће бити дата предлозима који су посебно релевантни за зелену или дигиталну транзицију привреде.

Позив се налази на следећем линку:

HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07

Стојим вам на располагању за све додатне информације и помоћ у припреми пројекта.

Срдачан поздрав,

Тања Божић


2. 12. 2021.

image

Најбољи студенти Хемијског факултета

Према успеху који су постигли у току основних/интегрисаних академских студија на Универзитету у Београду - Хемијском факултету, 2. 12. 2021. додељене су награде најбољим студентима који су дипломирали у последње две школске године, по смеровима које су завршили.

Најбољи студенти који су завршили студије током школске 2019/20. су:

 • Хемија – Павле Крављанац, Јелена Станић
 • Биохемија – Александар Бисенић
 • Хемија животне средине – Ивана Вуловић
 • Настава хемије – Душица Лазаревић

Најбољи студенти који су дипломирали током школске 2020/21. су:

 • Хемија – Андреј Кукурузар, Урош Стојиљковић
 • Биохемија – Алекса Савић
 • Хемија животне средине – Бошко Врбица
 • Настава хемије – Антонина Марковић

Због рада у условима пандемије, додела ових признања није спроведена на свечаном обележавању Дана Хемијског факултета, као што је уобичајено.

Честитамо нашим најбољим студентима!

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет