Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Поштоване колегинице и колеге студенти,

У прилогу се налази документ који детаљно описује безбедносне мере које се морају поштовати током рада Факултета. Молимо вас да се упознате са предвиђеним мерама и да их се доследно придржавате.

Такође, у прилогу се налази кратко упутство које описује правилно понашање током реализације on-line наставе и све оно што из тога проистиче.

Уколико сте позитивни на вирус SARS-CoV-2 или сте у самоизолацији по налогу епидемиолошке службе или надлежних лекара, неопходно је да одмах обавестите Продекана за наставу на e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Будите одговорни према себи и према другима.

Куповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ можете извршити без доласка на ХФ:   www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

2. 12. 2021.

image

Најбољи студенти Хемијског факултета

Према успеху који су постигли у току основних/интегрисаних академских студија на Универзитету у Београду - Хемијском факултету, 2. 12. 2021. додељене су награде најбољим студентима који су дипломирали у последње две школске године, по смеровима које су завршили.

Најбољи студенти који су завршили студије током школске 2019/20. су:

 • Хемија – Павле Крављанац, Јелена Станић
 • Биохемија – Александар Бисенић
 • Хемија животне средине – Ивана Вуловић
 • Настава хемије – Душица Лазаревић

Најбољи студенти који су дипломирали током школске 2020/21. су:

 • Хемија – Андреј Кукурузар, Урош Стојиљковић
 • Биохемија – Алекса Савић
 • Хемија животне средине – Бошко Врбица
 • Настава хемије – Антонина Марковић

Због рада у условима пандемије, додела ових признања није спроведена на свечаном обележавању Дана Хемијског факултета, као што је уобичајено.

Честитамо нашим најбољим студентима!

2. 12. 2021.

image

Поштовани/а,

Користимo ову прилику да вас обавестимо да је Фонд за иновациону делатност 30. новембра 2021. године објавио нови јавни позив за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде: www.inovacionifond.rs/cir/info/otvoren-novi-javni-poziv-za-programe-finansiranja

Средства за реализацију другог јавног позива у укупном износу од девет милиона евра обезбеђена су из Претприступних фондова Европске уније за 2018 годину (ИПА 2018), а кроз Пројекат "Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП".

Програм раног развоја намењен је младим предузећима која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту. Појединачно по пројекту додељује се до 80.000 евра. За средства у оквиру овог програма могу се пријавити микро и мала предузећа основана у Србији, у већинском приватном власништву резидената Републике Србије и не старија од пет година, као и неформални тимови. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта, чије трајање је до 12 месеци. У случају да пројекат предложен од стране тима буде одобрен за финансирање, тај тим ће бити у обавези да региструју предузеће.

Кроз Програм суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300 хиљада евра по пројекту, а корисници су микро, мала или средња предузећа са већинским приватним власништвом регистрована у Србији. Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Циљ је такође развој иновација са великим тржишним потенцијалом.

Програм сарадње науке и привреде намењен је конзорцијумима који је сачињени од најмање једног приватног микро, малог или средњег предузећа основаног у Србији и једне јавне научно-истраживачке организације у већинском државном власништву, акредитоване у Србији. Финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту омогућава конзорцијумима да реализују заједничке пројекте како би створили производе, услуге, технологије и технолошке процесе високе вредности кроз примењено истраживање и развој. Финансирање које Фонд обезбеђује покрива се максимално 70% укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60% за средња предузећа. Пројекти могу трајати до 24 месеца.

Јавни позив је отворен до 15. марта 2022. године до 15 часова, а пријаве пројеката из свих области науке и технологије и индустријског сектора се подносе путем портала Фонда.

У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, Фонд ће промоцију програма финансирања организовати online током децембра 2021. године, јануара, фебруара и марта 2022. године.

Такође, Фонд је на располагању свим подносиоцима пријаве и путем телефона: 011/6555-696 или електронске поште: minigrants@inovacionifond.rs, matching.grants@inovacionifond.rs и cgs@inovacionifond.rs.

2. 12. 2021.

image

ИДЕЈЕ 2021 - одобрени пројекти

Универзитет у Београду - Хемијски факултет је поносан на своје истраживаче! Два пројекта на којима учествују наши хемичари оцењени су као вредни финансирања од стране Фонда за науку у оквиру позива ИДЕЈЕ.

New SMART Synthesis - Један од пројеката је "Нове синтетичке методе и њихове примене у брзим тоталним синтезама комплексних природних производа и биоактивних молекула", којим ће руководити академик Радомир Н. Саичић, редовни професор Хемијског факултета. Тим чине истраживачи: проф. др Зорана Ферјанчић, проф. др Филип Бихеловић, доц. др Бојан Вуловић, др Милена Трмчић, др Радомир Матовић, Милош Павловић, Александар Јанковић и Филип Ђурковић. Њихов циљ је да остваре тоталне синтезе сложених природних производа са широким спектром биолошког дејства, допринесу даљем развоју стратегије и тактике органске синтезе, као и да развију нове каталитичке синтетичке методе. Буџет пројекта је 350 хиљада евра.

[New SMART Synthesis project team]

На фотографији су чланови пројектног тима (слева надесно): Бојан Вуловић, Радомир Матовић, Зорана Ферјанчић, Филип Бихеловић, Радомир Н. Саичић, Милена Трмчић, Филип Ђурковић, Милош Павловић и Александар Јанковић, фотографисани у нашој Библиотеци.

TMMagCat - Још један пројекат на који смо поносни је "Креирање молекулских магнета и катализатора заснованих на комплексима прелазних метала", који ће водити др Матија Златар, виши научни сарадник Института за хемију, технологију и металургију, са тимом који чине: проф. др Маја Груден-Павловић, проф. др Катарина Анђелковић, др Душанка Радановић, доц. др Божидар Чобељић, др Филип Влаховић, Невена Стевановић и Милица Савић. У оквиру овог пројекта тим ће дизајнирати и синтетисати комплексе прелазних метала који ће бити једно-молекулски магнети. Проучавањем каталитичких особина ових комплекса, тим жели да дизајнира потпуно нову генерацију катализатора. Буџет пројекта је 250 хиљада евра.

[TMMagCat project]

Све о међународним и домаћим пројектима на Хемијском факултету можете прочитати на нашем сајту: www.chem.bg.ac.rs/projekti/.

29. 11. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије за оцену научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Јоване (Драгомир) Јагодић, мастер хемичара, под насловом:

Металомика бенигних обољења надбубрежне жлезде

Извештај комисије ће бити доступан јавности 10 дана од дана објављивања.


29. 11. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности пријаву теме за израду докторске дисертације кандидата Христине (Виде) Шалипур, мастер хемичара, под насловом:

Добијање водоника фотокаталитичким разлагањем воде помоћу допираних титанатских нанокатализатора

Пријава теме са прилозима ће бити доступна јавности у року од 10 дана од објављивања.


29. 11. 2021.

image

Професорка Хемијског факултета, др Душанка Милојковић Опсеница је гостовала у емисији "Ми данас" на К1, где је говорила о квалитету, цени и року трајања намирница које користимо у Србији, као и употреби пестицида у индустрији хране. Хемијски факултет има дугу традицију у испитивању квалитета намирница и функционалне хране. ИноваЛаб - лабораторија за испитивање аутентичности хране којом води професорка Милојковић Опсеница је препознатљива у Србији и у свету по експертизи у области хемије хране.

Mi Danas

Потражите гостовање професорке Опсенице на YouТube платформи под насловом: МИ ДАНАС - Квалитет, цена и рок трајања хране:
https://www.youtube.com/watch?v=QxyQO_Vqx5Y

Kvalitet hrane

29. 11. 2021.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије за оцену научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Игора (Драган) Кодранова, мастер хемичара, под насловом:

Деградација одабраних класа инсектицида и хербицида у води помоћу хлор-диоксида

Извештај комисије ће бити доступан јавности 10 дана од објављивања.


26. 11. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије рецензената за рукопис "Клиничка хемија елемената" аутора др Александра Стојсављевића, научног сарадника Иновационог центра ХФ, др Бранислава Ровчанина, научног сарадника, др Марије Гавровић-Јанкуловић, редовног професора ХФ и др Драгана Манојловића, редовног професора ХФ.

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


24. 11. 2021.

image

Позивају се студенти докторских студија који желе да раде истраживања за докторску дисертацију у Институту "Винча" у Лабораторији за материјале, да се јаве на е-маил radojka.vujasin@vin.bg.ac.rs.

Постоји могудност запослења као сарадника на теми "Уклањање, имобилизација и конверзија загађујућих материја из животне средине", у оквиру програма "Нови материјали и нанонауке".

Научно истраживачке активности на поменутој теми усмерене су на фундаменталне и практичне аспекте науке о материјалима, које укључују развој нових материјала (синтеза, модификација и карактеризација материјала за уклањање тешких метала, радиоизотопа, органских загађујудих материја), метода и процеса који претежно налазе примену у области заштите животне средине.


22. 11. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије рецензената за рукопис "Хемија хетероцикличних једињења II" аутора др Игора Опсенице, ванредног професора ХФ.

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


21. 11. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Општа и неорганска хемија. Кандидат је др Душан Вељковић, доцент ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


19. 11. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Општа и неорганска хемија. Кандидат је др Милица Миленковић, дипл. хемичар и дипл. биохемичар, доцент ХФ.

Извештај се може погледати у року од 15 дана од дана објављивања.


18. 11. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Маје Младеновић, мастер биохемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


17. 11. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада Теодоре Ђукић, мастер биохемичара, истраживача-приправника ХФ, кандидата за избор у звање истраживач-сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


15. 11. 2021.

image

Поштовани/а,

Обавештавамо Вас да је Фонд за иновациону делатност данас, 15. новембра 2021. године у 10ч, расписао нови јавни позив за доделу иновационих ваучера, који су намењени микро, малим и средњим предузећима ради коришћења услуга академског сектора како би побољшали своје производе, процесе и услуге и тиме подигли ниво иновативности својих производа и постали конкурентнији на тржишту.

Иновационим ваучером се финансира до 60% укупних трошкова услуга, максимално до 800.000 динара, које пружа научноистраживачка организација за развој новиx или побољшање постојећих производа, израду демонстрационог прототипа или различите видове испитивања. Једном подносиоцу пријаве може бити одобрено више иновационих ваучера, у максималном износу од 2.400.000 динара. Одобрени иновациони ваучер се мора искористити у року од шест месеци.

Јавни позив је отворен све до утрошка опредељених средстава, а пријаве се подносе путем портала Фонда.Иновациони ваучери ће се додељивати по редоследу пристиглих пријава, у року од седам дана од дана достављања пријаве од стране предузећа.

Финансирање кроз Програм иновационих ваучера је усклађено са Стратегијом паметне специјализације.

За овај јавни позив обезбеђена су средства у износу од 100 милиона динара у оквиру буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

За сва додатна питања, можете нам писати на ivauceri@inovacionifond.rs.

Желимо Вам пуно успеха!

Срдачан поздрав,
Тим Фонда за иновациону делатност

14. 11. 2021.

image

Универзитет у Београду је расписао Конкурс за доделу стипендије задужбине Љубице М. Здравковић за школску 2021/22. годину. Рок за пријаву је до 15. децембар 2021. године.


12. 11. 2021.

image

Доцент Хемијског факултета[UranaK1], Петар Ристивојевић, гостовао је у емисији УранаК1. Др Ристивојевић је демонстирао гледаоцима К1 канала како на брз и једноставан начин његов истраживачки тим идентификује антиоксидансе из биљног материјала применом биоаутографије.

Пројекат САПОРУС који финансира Фонд за науку Републике Србије, чини тим од 4 научника: др Душанка Милојковић Опсеница, редовни професор, др Јелена Трифковић, ванредни професор, др Илија Цвијетић, асистент са докторатом и др Маја Крстић Ристивојевић, научни сарадник.

Др Ристивојевић је навео да је САПОРУС добра полазна основа за развој високо-квалитетног производа на бази биљака. У плану је коришћење природне еутектичке смеше као раствараче уместо конвенционалних растварача чиме би се, у потпуности "имитирали природни услови", при којима активни састојци "пливају" у смеши воде и примарних биљних метаболита (шећери, амино киселине) унутар биљне ћелије. САПОРУС представља прву фазу у развоју будућег козметичког препарата, након које ћемо добити информацију о најпотентнијим екстрактима и једињењима из биљака. Добијени производ би био јединствен по томе што би користио само најактивније биљне екстракте, најефикаснију комбинацију екстраката, као и појединачне компоненте које су пажљиво и рационално одабране према критеријумима статистике, аналитичке хемије и биохемије.

[DPPH]

8. 11. 2021.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Слађане Ђурђић, мастер хемичара, асистента ХФ, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


26. 10. 2021.

image

Катедра за аналитичку хемију добила је 999 900 динара за пројекат унапређења наставе на предметима у оквиру мастер академских студија.

Пројекат "Унапређење аналитичких предмета на мастер академским студијама хемије кроз дигиталне технологије и минијатуризацију опреме" (УНИМАС) има за циљ да унапреди курсеве у правцу примене дигиталних технологија у хемијској анализи, посебно у области разноврсних база података, њихове модификације и примене.

Потребе тржишта рада у смислу оспособљавања студената за рад у акредитованим лабораторијама као и савремени еколошки стандарди намећу потребу за унапређењем групе предмета на МАС ХФ (Зелени приступи у аналитичкој хемији, Статистика и контрола квалитета у аналитичкој хемији, Аналитичке методе у дизајну и развоју лекова, Електрохемијски нано-био-сензори) и усавршавањем како студената тако и наставног кадра у овим областима.

Тим УНИМАС пројекта чине доц. др Петар Ристивојевић, руководилац, ванр. проф. др Татјана Вербић, ванр. проф др Александар Лолић, ванр. проф. др Филип Андрић, доц. др Далибор Станковић и др Илија Цвијетић, асистент са докторатом. Наставници на изборним предметима на мастер академским студијама су млади и перспективни научници који су се након усавршавања на престижним европским и универзитетима у САД вратили у Србију. Знање које су стекли континуирано преносе на студенте.

[Tim projekta UNIMAS]

18. 10. 2021.

image

Наш Факултет је препознат у свету као институција од значаја у области испитивања пчелињих производа. Наиме, на основу PubMEd алгоритама, односно једанаест релевантних публикација, Expertscape (expertscape.com/ex/honey) је сврстао редовну професорку, др Душанку Милојковић Опсеницу, у топ 1%, тачније 0,15%, научника који су у последњих 10 година писали о меду и означио је као експерта за ову област.

Хемијски факултет има дугу традицију у испитивању квалитета намирница. Центар изузетних вредности за молекуларне науке о храни и ИноваЛаб - лабораторија за испитивање аутентичности хране су наши акредитовани истраживачки центри, препознатљиви у Србији и у свету по експертизи у области хемије хране. Руководиоци центара су наше редовне професорке, др Тања Ћирковић-Величковић, дописни члан САНУ, и др Душанка Милојковић-Опсеница.

Више о центрима сазнајте на следећим линковима:

[Prof. dr Dusanka Milojkovic Opsenica]   [Uzorci meda]

6. 10. 2021.

image

Почетак семестра прослављамо уз нови број студентског часописа "Позитрон".

Истичемо текстове:

 • И љубав је хемија
 • Винча - пример рак ране у управљању депонијама
 • Наши најбољи дипломци
 • Јапан помера границе Олимпијских игара
 • Алумнисти Хемијског факултета - Радослав Павловић

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Pozitron br. 24]

1. 10. 2021.

image

The ERC Starting Grants are designed to support excellent Principal Investigators at the career stage at which they are starting their own independent research team or programme. Principal Investigators must demonstrate the ground-breaking nature, ambition and feasibility of their scientific proposal.

Size of ERC Starting Grants

Starting Grants may be awarded up to a maximum of 1,500,000 EUR for a period of 5 years. The maximum size of the grants is reduced pro rata temporis for projects of a shorter duration. (This does not apply to ongoing projects).

Additional funding up to 1,000,000 EUR can be requested in the proposal to cover the following eligible costs when these are necessary to carry out the proposed work: (a) "start-up" costs for Principal Investigators moving to the EU or an Associated Country from elsewhere as a consequence of receiving the ERC grant and/or (b) the purchase of major equipment and/or (c) access to large facilities and/or (d) other major experimental and field work costs, excluding personnel costs.

Additional funding is not subject to pro rata temporis reduction for projects of shorter duration.

All funding requested is assessed during evaluation.

Profile of the ERC Starting Grant Principal Investigator

The Principal Investigators shall have been awarded their first PhD at least 2 and up to 7 years prior to 1 January 2022. Cut-off dates: PhD awarded from 1 January 2015 to 31 December 2019 (inclusive).

The eligibility period can be extended beyond 7 years in certain properly documented circumstances.

A competitive Starting Grant Principal Investigator must have already shown the potential for research independence and evidence of maturity, for example by having produced at least one important publication as main author or without the participation of their PhD supervisor. Applicant Principal Investigators should also be able to demonstrate a promising track record of early achievements appropriate to their research field and career stage, including significant publications (as main author) in major international peer-reviewed multidisciplinary scientific journals, or in the leading international peer-reviewed journals of their respective field. They may also demonstrate a record of invited presentations in well-established international conferences, granted patents, awards, prizes, etc.

Детаљније информације о позиву можете пронаћи овде:
https://erc.europa.eu/funding/starting-grants

Позив:
ERC Starting Grant

Позив је отворен: 23. септембра 2021. године.
Рок за пријаву: 13. јануар 2022. године

27. 8. 2021.

image

Поштоване колегинице и колеге,

У оквиру Horizon Europe оквира отворена су два позива за Twinning пројекте, а током октобра и децембра отварају се још три позива на којима бисмо могли учествовати. Један од њих је позив који се у оквиру Х2020 оквира звао MSCA RISE.

Twinning Western Balkans (HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-02)

Opening date: 29 June 2021
Deadline date: 05 October 2021

Twinning (HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03)

Opening date: 20 July 2021
Deadline date: 18 January 2022

MSCA Staff Exchanges 2021 (HORIZON-MSCA-2021-SE-01) (MSCA RISE позиви у H2020)

Opening date: 07 October 2021
Deadline date: 09 March 2022

Sustainable biodegradable novel bio-based plastics: innovation for sustainability and end-of-life options of plastics (first stage) - HORIZON-CL6-2022-CIRCBIO-02-03-two-stage

Opening date: 28 October 2021
Deadline: 15 February 2022

Prevent smog episodes in Europe: Air quality impact of engine-emitted volatile, semi volatile and secondary particles - HORIZON-CL5-2022-D5-01-07

Opening date: 02 December 2021
Deadline: 26 April 2022

У прилогу вести имате извучене очекиване исходе и захтеве позива. Захтеви за Twinning пројекте су идентични осим у делу Eligible Countries и у датумима за рок за апликацију па их можете погледати у преѕентацији за WBC Twinning која се налази у прилогу вести.

Moжете ми се обратити за све додатне информације и помоћ мејлом, телефоном или у канцеларији.

Срдачан поздрав,
Тања Божић


6. 5. 2021.

image

Драге колегинице и колеге,

Делимо са вамa план зграде Факултета који је за "Позитрон" припремила колегиница Милена Самац. Надамо се да ће вам помоћи у сналажењу на Хемијском факултету.

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[HF, prizemlje]   [HF, prvi podrum]

[HF, prvi sprat]   [HF, drugi sprat]

23. 2. 2021.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО У 2021. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-9/2021-14/ 200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2021. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет