Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Научноистраживачки рад
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

ВАЖНО!

image

Настава на свим годинама основних и интегрисаних академских студија почиње 3. октобра у непосредном режиму рада ("уживо") према распореду наставе за зимски семестар 2022/23. године.

Куповину публикација Издавачког центра ХФ, као и других издања која су доступна у Скриптарници ХФ можете извршити без доласка на ХФ:   www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/

Молимо вас да пратите вести на сајту и студентском порталу ХФ!

Срдачан поздрав,
Управа ХФ

3. 11. 2022.

image

Београд, 3. октобар 2022. — Најбољи студенти завршне године медицинских, фармацеутских, технолошких, биолошких, хемијских и техничких факултета електро и машинског усмерења, државних универзитета у Републици Србији, од данас имају прилику да конкуришу за годишње стипендије Фондације ХЕМОФАРМ у оквиру Програма за образовање "МОЖЕШ И ТИ".

Конкурс је отворен до 3. новембра за студенте који су у досадашњем студирању остварили просек оцена најмање 8,50.

Пријавом на конкурс Фондације Хемофарм, будући стипендисти ће добити месечну финансијску подршку, менторску подршку, стручну праксу у Србији и Немачкој и постати део заједнице која броји више од 3660 младих лидера спремних да мењају свет на боље. Уз подршку експерата СТАДА групе и Хемофарма, стипендисти имају прилику да унапреде своје знање и вештине, које су неопходне за даљи лични и професионални развој. Током годину дана, полазници програма стицаће и радно искуство у различитим секторима компаније и додатни мотив да знање и вештине примењују у Србији.

"Знање и вештине нико не може да вам одузме. То је ваш ослонац и карта за улазак у свет успеха и боље сутра. Ми већ 29 година улажемо у младе и њихово образовање. Са поносом истичемо да су наши бивши стипендисти данас на руководећим позицијама у компанији Хемофарм и СТАДА групи и веома успешни у професијама које су изабрали. Верујемо да је овај програм права прилика за студенте да стичу нова знања и вештине, упознају се са нашим експертима и процесима рада у компанији која је лидер на фармацеутском тржишту и да заједно са нама брину о здрављу људи и њиховој добробити", каже Сузана Ђорђевић, директорка Фондације Хемофарм.

[Konkurs za stipendije Fondacije HEMOFARM „MOŽEŠ I TI“]

4. 10. 2022.

image

Проф. Јелена Мунћан (Департман за истраживања у области аквафотомике, Graduate School of Agricultural Science, Kobe University, Јапан) одржаће предавање под насловом:

Aquaphotomics as an Innovative Science and Technological Platform

Предавање се одржава у уторак, 4. октобра 2022. године у Сали за седнице Хемијског факултета с почетком у 14:00 часова. У прилогу можете наћи кратку биографију и сажетак предавања проф. Мунћан.

[Aquaphotomics Technology]


4. 10. 2022.

image

Зашто уписивати мастер на Хемијском факултету? Ако си био студент ХФ, значи да си херојски изгурао четири године, још само једна додатна година може чинити велику разлику приликом потраге за послом или у развоју твоје будуће каријере. Мастер је такође прилика да стекнеш компетенције које ти недостају или експертизу у одређеном пољу хемије које те нарочито занима.

Студентима који су завршили основне студије на неком другом факултету је ово идеална прилика да добију и диплому Хемијског факултета. Ако претражите вести на нашем сајту и мрежама, пронаћићете обиље доказа да наш факултет спада у елитне образовне и научно-истраживачке институције. За годину дана на нашим мастер студијама имаћете прилику да у првом семестру пратите предавања и вежбе из три предмета, док је други семестар резервисан за мастер рад, што је одлична прилика да под менторством неког од наших професора стекнете драгоцено искуство, практично и теоријско знање.

Пријаве су већ почеле! Потражите додатне информације на нашем сајту:

www.chem.bg.ac.rs/upis/master.html

[Upis na MAS na HF 2022/23.]   [Hemijski fakultet - Budi u svom elementu!]

3. 10. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо Вас да ће предаја докумената за конкурс за студентске домове, кредите и стипендије бити у периоду од 17.-31. октобра 2022. године у периоду од 10-13 часова.

За студенте мастер и докторсих академских студија крајњи рок за достављање документације је 4. новембар 2022. године.

У прилогу можете преузети образац за конкурс за домове. Неопходно је да образац преузмете, одштампате и попуните ручно. Уз образац, неопходно је да доставите уверење о просечном приходу по члану домаћинства за првих 6 месеци 2022. године (од 1.1.-30.6.2022. године). Овај образац можете добити или у Пореској управи или у општини Вашег пребивалишта. Уверење о уписаној години, положеним испитима и просечној оцени ћемо ми извлачити из електронског индекса, тако да то не морате посебно да тражите.

Образац за конкурс за кредите и стипендије можете купити у књижари Просветног прегледа, Дечанска 6/III, прекопута Дома омладине. Обратите пажњу који део конкурса попуњавате, пошто је у истој "свесци" и конкурс за кредит и конкурс за стипенцију. Такође, нису иста документа потребна за кредит и за стипендију, тако да будите пажљиви и ту.

Подсећамо Вас да сте лично одговорни за исправност података које дајете.

Срдачно,
Студентска служба ХФ

3. 10. 2022.

image

Српско привредно друштво Фондација "Привредник" расписује Конкурс за пријем нове генерације питомаца и штићеника  у школској 2022/2023. години.

Конкурс је отворен у периоду од 12. септембра до 20. октобра 2022. године.

Право учешћа имају студенти чија је просечна оцена најмање 9.00, а који су слабијег материјалног стања. Молимо Вас да на одговарајући начин обавестите све студенте.

Детаљније информације можете наћи у прилгу, на сајту конкурса   http://fondprivrednik.org.rs/konkurs-za-2022-2023-godinu/   и на e-mail: fondacija1993@gmail.com.


3. 10. 2022.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије за оцену научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Татјане (Небојша) Ђурашиновић, мастер биохемичара, под насловом:

Испитивање алергености природне и рекомбинантно произведене S-аденозил-L-хомоцистеин-хидролазе из банане

Извештај комисије биће доступан јавности 10 дана од објављивања на сајту Факултета. 


3. 10. 2022.

image

Универзитет у Београду - Хемијски факултет ставља на увид јавности Извештај комисије за оцену научне заснованости теме за израду докторске дисертације кандидата Марине (Благоје) Ристовић, мастер биохемичара, под насловом:

Продукција, карактеризација и примена ксиланаза из гљива Aspergillus sp. и Trichoderma sp. за добијање ксилоолигосахарида

Извештај комисије биће доступан јавности 10 дана од објављивања на сајту Факултета.


30. 9. 2022.

image

Недавно је премијено бруцошима представљен засебан одељак сајта Хемијског факултета посвећен превенцији и заштити од сексуалног узнемиравања.

Направили смо кратак водич за вас. Пратите сајт за даље информације о додатним ресурсима, трибинама и другим информацијама:

www.chem.bg.ac.rs/fakultet/poverenik

На Хемијском факултету се сексуално узнемиравање не толерише. Сачувајте објаву и поделите је са својим колегама.

Ту смо за вас!

[Zasto treba znati sta je seksualno uznemiravanje]   [Kontakt informacije]

30. 9. 2022.

image

Најбољи међу хемичарима у Србији данас су свечано дочекани у највећем амфитеатру Хемијског факултета.

[Docek brucosa HF, 30. 9. 2022. - foto Sladjana Savic]

Декан, продекани, студенти и запослени дочекали су најмлађе студенте програма Хемија, Хемија животне средине, Биохемија и Настава хемије. Присутнима су се обратили проф. др Горан Роглић, декан, в. проф. др Веселин Маслак, продекан за финансије, в. проф. др Рада Баошић, продекан за наставу, Петар Николић, студент продекан, Кристина Радусин, председник Студентског парламента, проф. др Бранимир Јованчићевић, шеф Катедре за примењену хемију, и Михајло Јакановски, председник Управног одбора Клуба младих хемичара Србије.

Срећно, генерацијо титан! Будите јаки као Титани!

[Sa doceka brucosa HF - foto Sladjana Savic]

30. 9. 2022.

image

Хемофарм фондација расписује конкурс за стипендије за школску 2022/23. годину. Стипендије су намењене студентима завршних година основних и интегрисаних студија на мадицинским, фармацеутским, технолошким, биолошким, хемијским, електротехничким и машинским факултетима чији је оснивач Република Србија. Стипендисти добијају месечну финансијску подршку, стручну праксу, ментора и прилику за лично и професионално усавршавање, као и да прошире мрежу контаката и постану алумнисти Фондације.

Конкурс почиње 3. октобра и траје до 3. новембра 2022. године. Више информација можете наћи на fondacijahemofarm.org.rs.

[Stipendije Hemofarm fondacije]

28. 9. 2022.

image

Од 17. октобра до 15. новембра одржаће се вишенедељни едукативни програм за студенте, истраживаче, иноваторе и ентузијасте. Тимови ће решавати изазове у домаћем систему хране уз помоћ искусних ментора и стручњака. Компанија Делта Аграр је обезбедила грант до 2000€ за најбоља решења.

Више детаља о учешћу и пријави на страници Challenge Labs.

27. 9. 2022.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор једног наставника у звању доцента за ужу научну област Аналитичка хемија. Кандидат је др Илија Цвијетић, дипл. хемичар, асистент са докторатом ХФ.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


21. 9. 2022.

image

Од среде, 21. септембра, отворена је анкета за студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника Хемијског факултета за летњи семестар школске 2021/2022. године. Анкета траје до недеље, 16. октобра 2022.

Студенти треба да попуне анкету за све наставнике и сараднике који им предају или држе вежбе на свим предметима понаособ. Ако се на листи налази неки наставник или сарадник који вам није држао наставу, немојте попуњавати анкету за њега. Уколико студент не жели да попуни анкетни лист за неког наставника или сарадника, треба да на врху формулара кликне на опцију "не желим да учествујем у овој анкети".

Ова анкета је усаглашена са Правилником о студентском вредновању наставника и сарадника Универзитета у Београду ("Гласник БУ" бр. 157 од 23. 9. 2010).

20. 9. 2022.

image

Рад Јоване Арашков, истраживача сарадника и докторанта Хемијског факултета, под називом "Zn(II) complexes with thiazolyl-hydrazones: structure, intermolecular interactions, photophysical properties, computational study and anticancer activity" изабран је за насловну страну часописа CrystEngComm. Јована је за презентацију резулатата дела истраживања у оквиру докторске тезе освојила и награду за најбољи постер на недавно одржаном 58. Саветовању Српског хемијског друштва. У оквиру своје докторске дисертације, коју ради у групи др Тамаре Тодоровић, ванредног професора, Јована изучава комплексе цинка(II) са N-хетероароматичним хидразонил-тиазолима. Поред синтезе и структурне карактеризације у чврстом стању и раствору, Јована проучава и утицај супституената на периферији лиганада, као и присуство различитих некоординујућих и координујућих анјона на структуру, термичку стабилност, фотолуминесцентна својства, антипролиферативну и антиоксидативну активност комплекса. До сада остварени резултати указују на велики потенцијал примене комплекса цинка на бази N-хетероароматичних хидразонил-тиазола као мултифункционалних материјала, првенствено као фотолуминесцентних и биолошки активних агенаса.

Честитамо Јовани и колегама из њене групе на овим заиста изузетним резултатима и желимо им пуно успеха у даљем раду!

[Rad Jovane Araskov na naslovnoj strani CrystEngComm]

16. 9. 2022.

image

Поштовани чланови,

Обавештавамо вас да су пријаве за Осму конференцију младих хемичара Србије отворене. Осма конференција младих хемичара Србије ће се одржати у суботу, 29. октобра 2022. године на Хемијском факултету у Београду.

Рок за пријављивање учешћа и подношење апстраката је 5. октобар 2022. године. Пријавни формулар и темплат за апстракт (са упутством за попуњавање) можете наћи на следећем линку:

Пријавни формулар

Циљ Конференције је презентација резултата младих хемичара Србије и земаља региона из области хемије, хемијске технологије и металургије, који су остварени у оквиру завршних, дипломских, мастер и докторских радова, као и боравака на пракси у земљи и иностранству.

Научна саопштења покривају дванаест тематских области:

 • Аналитичка хемија
 • Биохемија и биотехнологија
 • Физичка хемија
 • Хемија макромолекула и нанотехнологија
 • Индустријска и примењена хемија
 • Медицинска хемија
 • Настава и историја хемије
 • Наука о материјалима
 • Неорганска хемија
 • Органска хемија
 • Теоријска хемија
 • Зелена хемија

Ове године ће бити одржано једно пленарно предавање и два предавања по позиву.

Званични језици Конференције су СРПСКИ и ЕНГЛЕСКИ. Учесници се могу пријавити за следеће врсте саопштења:

 • Усмено саопштење на енглеском језику
 • Усмено саопштење на српском језику
 • Постерско саопштење на енглеском језику
 • Постерско саопштење на српском језику

Учесници који пријаве саопштење не плаћају котизацију за учешће на Конференцији.

Награде за најбоља саопштења (постерско и усмено) додељују EYCN (Европска мрежа младих хемичара) и EuChemS. За награде се могу квалификовати само учесници који своја саопштења презентују на енглеском језику.

Организациони одбор Осме конференције младих хемичара Србије,
Јелена Кесић
Мила Лазовић
Михајло Јакановски

15. 9. 2022.

image

Поштовани студенти завршних година основних и мастер студије Хемијског факултета, позивамо вас да учествујете у

Школици угљеничних наноматеријала!

Током 2 дана - 18. и 19. октобра, од 10-14 часова - ваше колеге хемичари упознаће вас са неколико изузетно актуелних и невероватних наноматеријала који ће променити наше телeфоне, градске аутобусе, тренинге, лечење и још много тога! Упознајте угљеничне наноматеријале и спознајте њихове невероватне примене у антибакеријским пластикама. Завирите у лабораторије у којима се они синтетишу, испитују и проверите да ли бисте и ви то могли.

Након похађања очекују вас сертификати о познавању основа угљеничних наноматеријала.

Предавања се организују у оквиру пројекта: Are photoactive nanoparticles salvation for global infectonal treath? (PHOTOGUN4MICROBES, No. 7741955) који кроз програм ИДЕЈЕ финансира Фонд за Науку Републике Србије, а којим руководи др Биљана Тодоровић Марковић.

Предавања држе:

 1. др Биљана Тодоровић Марковић, научни саветник,
 2. др Светлана Јовановић, виши научни сарадник,
 3. др Дејан Кепић, виши научни сарадник,
 4. др Јована Прекодравац, научни сарадник.

Експерименти:

 1. Анђела Стефановић, студент прве годинедокторских студија ХФ,
 2. Слађана Доронтић, студент докторских студија ФФХ.

Мoлимо све заинтересоване студенте да се пријаве на e-mail:   photogun4microbes@gmail.com   до 10. 10. 2022. године.

Школица угљеничних наноматеријала се одржава у Институту за нуклеарне науке "Винча", Мике Петровића Аласа 12-14, Винча. Упутства како доћи до Института се могу наћи овде.

15. 9. 2022.

image

Поштовани,

користимо ову прилику да Вас обавестимо да je Универзитет у Београду отвара позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

Позив ће бити отворен 12. септембра 2022. године у 13:00 часова. Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

У оквиру Кључне акције 103 (мобилност у земљама ЕУ и Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој, Северној Македонији и Турској) студенти УБ могу да конкуришу за реализацију мобилности у оквиру програма стручне праксе на партнерским институцијама у иностранству или другим организацијама, како је прецизирано у отвореном позиву на платформи MobiON. 

Напомињемо да оквиру овог позива мобилност студената може бити реализована у периоду од 01. децембра 2022. до 15. маја 2023. године.

Рок за подношење пријава истиче 16. октобра 2022. године у 23:59 часова. 

Имајући ово у виду, најљубазније молимо све надлежне службе факултета и института Универзитета у Београду да у складу са интерним процедурама и комуникационим каналима благовремено обавесте све заинтересоване студенте о овој тренинг могућности, а ЕСПБ координаторе да стриктно поштују рокове за евалуацију и рангирање пристиглих пријава.   

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships .

За сва евентуална питања и недоумице, молимо Вас да контактирате Еразмус+ тим Универзитета у Београду(https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/contact).

Важна напомена: студенти УБ заинтересовани за праксе, програм неће бити у могућности да реализују у Великој Британији у оквиру овог позива.

С поштовањем,

Еразмус+ тим Универзитета у Београду

15. 9. 2022.

image

Пре краја прошле школске године имали смо прилику да се боље упознамо са ученицима основне школе Ј. Ј. Змај из Панчева. Захваљујемо се Драгани Марковић Келемен која нас је замолила да приближимо ученицима осмог разреда чиме се баве дипломирани хемичари и помогнемо им при избору будућег занимања.

[Poseta skoli J. J. Zmaj u Pancevu]

Драги Змајевци, чак и ми хемичари који имамо срећу да у оквиру нашег посла изводимо многобројне занимљиве експерименте, завидимо вама који се након распуста враћате у тако инспиративне учионице као што је ова у којој смо имали прилике да се дружимо.

[Poseta skoli J. J. Zmaj u Pancevu]

Хемијски факултет је отворен за све ученике средњих и основних школа који желе да посете наше лабораторије и учионице или су заинтересовани да закажу посету наших професора својој школи. Све посете се могу заказати путем мејла:   info@chem.bg.ac.rs.

12. 9. 2022.

image The Institute for Human Sciences (Institut für die Wissenschaften vom Menschen, IWM), Vienna is an independent institute of advanced study in the humanities and social sciences. Together with the Polish Academy of Sciences (Polska Akademia Nauk, PAN) and generously supported by the Polish Ministry of Science and Higher Education (Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego), the IWM has established a mentoring initiative for applicants for European Research Council (ERC) Starting and Consolidator Grants in the humanities and social sciences from Central, Eastern and South-Eastern Europe. This mentoring initiative is addressed in particular to researchers in the areas of history, anthropology, political science, sociology, science and technology studies, as well as cultural and literary studies aiming to submit in 2023 – 2024. Internationally established scholars, who have served as members of ERC evaluation panels, or who have held ERC grants themselves will act as mentors during a workshop. The aim is to give a small group of applicants individualized advice regarding the development of their projects’ academic content through intensive discussion with each other and with the mentors. Moreover, the initiative is intended to contribute to the creation of a culture of open and collegial dialogue, as well as to the internationalization of junior researchers in the humanities and social sciences in Central, Eastern and South-Eastern Europe. The initiative’s workshops focus exclusively on the conception and design of the academic research projects and are meant to complement the work of the National Contact Points (NCPs) for the ERC program, who are able to provide detailed information on the ERC’s grant schemes and the application process.

 

The next workshop will be held remotely on 2-3 December 2022. Participation is free; the workshop language is English.

 

If you are interested in taking part, please send an email with your CV and a 2-page project proposal to the email address below. Please indicate clearly which grant you intend to apply for.

 

We also offer former participants the possibility to re-attend one of the following workshops. In case you have attended a previous workshop of our mentoring initiative, please also send us a progress report, outlining in what way your project has evolved since then.

 

Please note that all participants will be required to present their project proposals to the mentors and other participants.

 

As places are limited, please send your applications as soon as possible, but no later than 14 October 2022. A further workshop is planned for next year.

 

In case of any questions, please do not hesitate to contact us at erc@iwm.at.

 


8. 9. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге, драги студенти,

Обавештавамо вас да је отворен позив за учешће на такмичењу под називом "Circle U. Challenge".

Позив за учешће је отворен за студенте свих нивоа студија са универзитета чланица европске универзитетске алијансе "Circle U.", коју поред Универзитета у Београду чини још осам престижних универзитета из Европе: Универзитет у Архусу (Данска), Хумболтов Универзитет у Берлину (Немачка), Кингс Колеџ у Лондону (Велика Британија), Католички универзитет у Лувену (Белгија), Универзитет у Ослу (Норвешка), Универзитет Paris Cité, Универзитет у Бечу (Аустрија) и Универзитет у Пизи (Италија).

Детаљне информације можете наћи у приложеном документу.

[CUChallenge]


1. 9. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Од школске 2022/23. године упис ће се вршити електронски преко Студентског портала.

Упис за основне и интегрисане студије ће бити отворен од 12. до 28. септембра.

Упис године у папирне индексе ће бити организован накнадно, о чему ћете бити обавештени.

Такође, молимо вас да попуните своје ШВ-20 обрасце.

Детаљније упутство за упис можете наћи у прилогу.

Студентска служба ХФ
Продекан за наставу ХФ


31. 8. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Подесећамо да је, према Ценовнику наставе, административних и других услуга Универзитета у Београду - Хемијског факултета, рок за измирење финансијских обавеза које имате према Факултету 31. август 2022. године.

Неопходно је да дуговања измирите закључно са 15. септембром како бисте избегли опцију закључавања студентског индекса.

Управа ХФ

27. 8. 2022.

image

Аналитичка хемија се изучава на многим факултетима у Србији, што студентима омогућава да се упознају са различитим методама помоћу којих је могуће одредити концентрацију било које релевантне супстанце са којом се срећемо у животу.

Студијски програми Хемијског факултета Хемија животне средине на основним и мастер студијама такође обучавају студенте како се одређују концетрације широког спектра супстанци. Али на овим смеровима студенти имају прилику која се мало коме пружа. Не само да уче како да користе аналитичку опрему и принципе аналитичких метода, већ се у великој мери баве грешкама и тачношћу резултата. Произвести резултат анализе захтева велико умеће, међутим, за изузетног хемичара то није довољно. Од њега се очекује и да уме препознати погрешан резултат, као и да процени тачност анализе коју је урадио.

Слика приказује наше студенте програма Хемија животне средине који на вежбама одређују колико времена сме да протекне од узорковања до почетка анализе, а да се не изгуби задовољавајући ниво тачности. На овом програму је остало још 19 буџетских места, а електронска пријава за септембарски уписни рок почиње 22. августа и траје до 1. септембра. Више информација можете наћи на следећем линку:

www.chem.bg.ac.rs/upis/konkurs.html

[Analiticka hemija]

26. 8. 2022.

image Обавештавамо све заинтересоване за упис на докторске академске студије у школској 2022/23. години да је, због покретања програма "Призма", промењен план активности. Пријављивање кандидата ће трајати од 1. септембра до 3. октобра 2022. године. Више детаља можете наћи у тексту конкурса за упис на докторске студије.

26. 8. 2022.

image

We are pleased to inform you that the registrations for the 22nd European Meeting on Environmental Chemistry (EMEC22) in Ljubljana, Slovenia, are open.

As a reminder, early-bird registrations take place until October 15th, 2022, while from October 16th onwards, regular registration fees apply. Another date to bear in mind is abstract submission deadline on September 15th, 2022.

This year’s conference topics cover a broad range of research fields (solid matrices, water, atmosphere, sustainable development and one health) and you are welcome to submit an abstract or more of them to any of these topics. For submitting an abstract for oral presentation or poster, please use the template provided and follow the instructions in the template. Please submit your abstracts for oral presentations separately from the abstracts for poster, as indicated on the event website.

Do not forget to regularly check the EMEC22 website (www.emec22.com) so you don’t miss any important info. Please distribute this invite and the attached flyer widely between your colleagues and network, so we can attract a wide range of chemical and environmental scientists. We look forward to welcoming you to Ljubljana in December 2022!

[EMEC22 flyer]

15. 8. 2022.

image

Предлажемо вам да се освежите и улепшате ове летње дане уз нови број часописа "Позитрон"!

Истичемо текстове:

 • Кроз призму хемије
 • Онлајн настава: клетва или корак напред?
 • Шта бисте сада дали за једно ледено доба?
 • Чињенице о хималајској соли - немојте траћити новац
 • Укратко о подугачком - Оливера Марковић

Пратите нас на Инстаграму и Фејсбуку.
Постојимо због вас, пишите нам на pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - дигитални репозиторијум Хемијског факултета

Редакција часописа "Позитрон"

[Позитрон број 27]

13. 7. 2022.

image

Drage koleginice i kolege,


12. jula 2022. godine, otvoren je poziv Evropskog istraživačkog saveta (ERC) za kategoriju Starting Grants. Poziv možete pronaći na ERC-2023-StGInformacije o pozivu se mogu naći i na ERC - Starting Grants.

Sve informacije i uslovi poziva se nalaze na priloženim linkovima, uz napomenu da je StG namenjen istraživačima koji se nalaze u fazi istraživačke karijere (ekvivalent punog radnog vremena) od 2-7 godina od sticanja titule doktora nauka. Prema uslovima poziva, doktorat mora biti uspešno odbranjen u periodu od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. godine.

Dodatne informacije o pozivu i uslovima poziva možete naći na linku:

Information for Applicants to the Starting and Consolidator Grant Calls.


Criteria

Applications can be made in any field of researchThe ERC's grants operate on a 'bottom-up' basis without predetermined priorities.

Principal Investigator

 • ERC grants are open to researchers of any nationality who intend to conduct their research activity in any EU MS or an AC. 
 • The research team may be of national or trans-national character. 
 • The PI does not need to be employed by the HI at the time when the proposal is submitted. If not already employed by the HI, the PI must be engaged by the latter at least for the duration of the grant. 
 • Grant proposals are submitted by the PI who takes scientific responsibility for the project, on behalf of the host institution.  

Max. budget per proposal: 1.500.000 € for a period of max 5 years.  

Additional € 1 million can be made available to cover eligible “start-up” costs for researchers moving from a third country to the EU or an associated country and/or the purchase of major equipment and/or access to large facilities and/or other major experimental and field work costs.

An ERC grant can cover up to 100% of the total eligible direct costs of the research plus a contribution of 25% of the total eligible costs towards indirect costs.


Rok za prijavu je 25. oktobar 2022. godine, u 17.00 sati po briselskom vremenu. 


Danas, 13. jula, je otvoren ERC Synergy Grant Call 2023.


Sve relevantne informacije za ovaj poziv nalaze se na ERC - Synergy Grant, a poziv možete pronaći na ERC-2023-SyG.


Who can apply?

A group of two to maximum four Principal Investigators (PIs) – of which one will be designated as the corresponding PI (cPI) – working together and bringing different skills and resources to tackle ambitious research problems. 

No specific eligibility criteria regarding the academic training are foreseen for ERC Synergy Grants. 

PIs must present an early achievement track-record or a ten-year track-record, whichever is most appropriate.

Proposals will be evaluated on the sole criterion of scientific excellence which, in the case the ERC Synergy Grants, takes on the additional meaning of outstanding intrinsic synergetic effect.


Rok za prijavu je 8. novembar 2022. godine, u 17.00 sati po briselskom vremenu. 


Stojim vam na raspolaganju za pitanja i pomoć.   

Za pomoć i dodatne informacije možete se obratiti i koleginicama koje su ERC NCP (nacionalne kontakt osobe) Gordani Vlahović, gordanav@uns.ac.rs i Jasmini Grubin iz MPNTR, jasmina.grubin@mpn.gov.rs.

Srećno sa aplikacijama i srdačan pozdrav,

Tanja Božić


7. 7. 2022.

image Позив за чланство – КМХС

Позивамо вас да се придружите Клубу младих хемичара Србије. Члан Клуба може постати свако кога занимају хемијске науке, као и друге сродне природне науке. Старосна граница за чланство је 35. година. Доња граница за године не постоји. Чланство за 2022. годину је БЕСПЛАТНО. Учлањење је могуће извршити попуњавањем формулара на следећем линку: https://www.kmhem.net/uclanjenje/ 

Клуб младих хемичара Србије основало је Српско хемијско друштво 2009. године са жељом да допринесе промоцији науке међу младим истраживачима. Посредством Клуба, свим члановима се пружа могућност да се повежу са колегама у иностранству. Клуб младих хемичара Србије је члан Европске мреже младих хемичара (EYCN) од 2011. године, а Српско хемијско друштво је члан Европског хемијског друштва (EuChemS – European Chemical Society).

За више информација о Клубу посетите https://www.kmhem.net/ или пишите на kmhem.net@gmail.com

30. 6. 2022.

image

Стручна пракса за студенте Хемијског факултета

Хемијски факултет је склопио трогодишње Споразуме о обављању стручне праксе студената са: Градским заводом за јавно здравље, Институтом за хемију, технологију металургију Универзитета у Београду - Институтом од националног значаја и Јавно комуналним предузећем "Београдски водовод и канализација". Студенти који су заинтересовани за обављање стручне праксе у наведеним установама могу да се пријаве на nastava@chem.bg.ac.rs. 

9. 2. 2022.

image

За Хемијски факултет:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО у 2022. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитета у Београду - Хемијског факултета (евиденциони број уговора 451-03-68/2022-14/200168), у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2022. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2022-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200168

За Иновациони центар ХФ:

На основу Уговора о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИО у 2022. години који је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Иновационог Центра Хемијског факултета у Београду, д.о.о. (евиденциони број уговора 451-03-68/2022-14/200288) у обавези смо да за све наше публикације које ће бити финансиране од стране МПНТР за 2022. годину у делу захвалнице користимо следећу форму текста, на српском или енглеском језику:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Евиденциони број: 451-03-68/2022-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200288

4. 2. 2022.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Крајем јануара је објављен позив из оквира Horizon EUROPE: HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07 који се односи на Hop On процедуру пријављивања за институције из земаља у развоју.

Шта је Hop On Facility

Програм рада овог позива је специфичан, није постојао у H2020 оквиру, а предвиђа могућност да се институције из земаља са ниским резултатима у области истраживања и иновација (Widening Countries) придруже текућим пројектима изабраним за финансирање у стубовима Pillar 2 и EIC Pathfinder у Horizon Europe оквиру. Пријаве нових партнера у оквиру Hop On Facility позива морају показати додатну вредност за истраживање и иновације новог партнера представљене кроз нови радни пакет за партнера који приступа постојећем конзорцијуму. Услов је да нове институције већ не учествују у партнерству и да се сви постојећи партнери у конзорцијуму сложе са додавањем новог партнера.

Укључивање додатне институције у конзорцијум покреће процес измене и допуне Grant Agreement-a (пишу се амандмани на постојећи ГА), а пријаву подноси координатор пројекта. Финансирање у овим стубовима HEur је 100%.

Србија се налази на листи земаља у развоју и ми као институција имамо право да конкуришемо на овај позив. Потребно је да у оквиру финансираних пројеката пронађете пројекат коме ваша експертиза и идеја могу да допринесу и да контактирате координатора са својим предлогом пројекта. Списак пројеката којима се можете прикључити можете наћи на следећем линку:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/horizon/hop-on

Укупан буџет за ове пројекте износи 40 милиона евра и биће распоређен на око 80 пројеката (200,000.00 – 500,000.00 евра по пројекту). Буџет се додељује новом партнеру, предвиђен је за финансирање активности и радних пакета, а координатор конзорцијума може добити до 10% од увећаног буџета. 

Рок за пријаву пројекта:

Постоје два рока за подношење у 2022. години:

20 . април

10 . новембар

Предлози пројеката пролазе процес евалуације. А ако више предлога добије једнаке оцене у процесу евалуације, предност ће бити дата предлозима који су посебно релевантни за зелену или дигиталну транзицију привреде.

Позив се налази на следећем линку:

HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07

Стојим вам на располагању за све додатне информације и помоћ у припреми пројекта.

Срдачан поздрав,

Тања Божић


© Универзитет у Београду - Хемијски факултет