Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Naučnoistraživački rad
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

VAŽNO!

image

Poštovane koleginice i kolege studenti,

U prilogu se nalazi dokument koji detaljno opisuje bezbednosne mere koje se moraju poštovati tokom rada Fakulteta. Molimo vas da se upoznate sa predviđenim merama i da ih se dosledno pridržavate.

Takođe, u prilogu se nalazi kratko uputstvo koje opisuje pravilno ponašanje tokom realizacije on-line nastave i sve ono što iz toga proističe.

Ukoliko ste pozitivni na virus SARS-CoV-2 ili ste u samoizolaciji po nalogu epidemiološke službe ili nadležnih lekara, neophodno je da odmah obavestite Prodekana za nastavu na e-mail nastava@chem.bg.ac.rs. Budite odgovorni prema sebi i prema drugima.

Kupovinu publikacija Izdavačkog centra HF, kao i drugih izdanja koja su dostupna u Skriptarnici HF možete izvršiti bez dolaska na HF:   www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/

Molimo vas da pratite vesti na sajtu i studentskom portalu HF!

Srdačan pozdrav,
Uprava HF

15. 3. 2022.

image

U okviru evropske Asocijacije hemije i životne sredine (Association of Chemistry and the Environment - ACE) organizuje se onlajn konferencija "Chem2Change - Hemija životne sredine ka globalnoj promeni".

Konferencija Chem2Change će uključiti razmenu znanja i umrežavanje između istraživača nauka o životnoj sredini, hemije, biologije, medicinskih nauka i drugih oblasti koje se bave aktuelnim globalnim izazovima.

Konferencija će se održati 15. i 16. marta 2022. godine, i obuhvatiće predavanja po pozivu, predavanja istraživača na početku karijere, diskusije i radionice. Učešće za istraživače na početku karijere koji će učestvovati sa predavanjem je besplatno, dok za ostale slušaoce iznosi 20 €.

Sesije će uključivati teme kao što su obnova prirode, klimatske promene, analitičke metode u hemiji životne sredine, održivost i drugo. Za najbolju prezentaciju na svakoj sesiji biće dodeljene nagrade.

Svi istraživači u ranoj karijeri i svi ostali srdačno su pozvani na ovaj uzbudljivi onlajn događaj!

Za više informacija posetite: www.eventcreate.com/chem2change

[Chem2Change]


20. 1. 2022.

image

[Prof. dr Petar Pfendt]Journal of the Serbian Chemical Society je objavio posebnu svesku posvećenu prof. Petru Pfendtu:
https://www.shd-pub.org.rs/index.php/JSCS/issue/view/111

Prof. Petar Pfendt je preminuo 14. januara 2021. godine, a smatra se osnivačem hemije životne sredine kao naučne discipline u Srbiji.

Gostujući urednici ove sveske su profesori Branimir Jovančićević i Vladimir Beškoski. Sveska sadrži dvanaest naučnih radova, a uvodni biografski deo je napisala dr Snežana Bojović, redovni profesor u penziji.

20. 1. 2022.

image Drage koleginice i kolege - istraživači sa iskustvom,

Otvoren je poziv Evropskog istraživačkog saveta (European Research Council - ERC) - ERC Advanced Grant call 2022 sa rokom za podnošenje prijava za 28. april 2022.

ERC-2022-AdG

The ERC Advanced Grant call 2022 has been published on the ERC Website and the Funding & Tenders Portal, where the call is open for submissions. 

The Information for Applicants to the Advanced Grant Call 2022 will be published soon, probably next week

See also:

Novosti:

 


18. 1. 2022.

image

Od utorka, 18. januara, otvorena je anketa za studentsko vrednovanje pedagoškog rada nastavnika i saradnika Hemijskog fakulteta za zimski semestar školske 2021/2022. godine. Anketa traje do nedelje, 13. februara 2022. godine.

Studenti treba da popune anketu za sve nastavnike i saradnike koji im predaju ili drže vežbe na svim predmetima ponaosob. Ako se na listi nalazi neki nastavnik ili saradnik koji vam nije držao nastavu, nemojte popunjavati anketu za njega. Ukoliko student ne želi da popuni anketni list za nekog nastavnika ili saradnika, treba da na vrhu formulara klikne na opciju "ne želim da učestvujem u ovoj anketi".

Ova anketa je usaglašena sa Pravilnikom o studentskom vrednovanju nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu ("Glasnik BU" br. 157 od 23. 9. 2010).

18. 1. 2022.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor jednog nastavnika u zvanju docenta za užu naučnu oblast Organska hemija. Kandidat je dr Bojan Vulović, dipl. hemičar, docent HF.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


17. 1. 2022.

image

Poštovane koleginice i kolege, dragi studenti,

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, odlukom Uprave Hemijskog fakulteta, radno vreme Studentske službe, neposredno sa studentima, se u narednom periodu skraćuje na jedan radni sat - od 12 do 13 časova svakog radnog dana. Takođe, u Studentskoj službi su organizovana dežurstva - svakog dana će vam na raspolaganju biti jedan službenik. Ovakvo radno vreme će trajati najkraće do 20. februara 2022. godine.

Molimo da sve vaše zahteve upućujete isključivo putem elektronske pošte studentska_sluzba@chem.bg.ac.rs - neposredni zahtevi bez prethodne najave neće biti mogući, odnosno bićete vraćeni.

Papirne verzije svih potvrda možete preuzeti u gore navedenom vremenskom periodu, a elektronske verzije ćete dobiti u roku od sat vremena od kad pošaljete zahtev - podrazumeva se da je radno vreme službenika u Studenskoj službi od 8:30 do 15:30 časova. Svi zahtevi koji stignu posle 15 časova će biti odrađeni sledećeg radnog dana.

Srdačno,
Vaša Studentska služba

17. 1. 2022.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor jednog nastavnika u zvanju redovnog profesora za užu naučnu oblast Analitička hemija. Kandidat je dr Maja Natić, vanredni profesor HF.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


13. 1. 2022.

image

Krajem prošle godine naše kolege su se okupile u Biblioteci Hemijskog fakulteta povodom proslave 80. rođendana profesora Hemijskog fakulteta i akademika Slobodana Milosavljevića. Profesor Milosavljević je ostavio nemerljiv trag za sobom i kao naučnik i kao pedagog, o čemu svedoče brojni veoma pozitivni komentari kolega koji su imali čast da sarađuju sa njim ili da budu njegovi studenti.

Kolege prof. Milosavljevića su našle još jedan izuzetno lep način da mu odaju počast i oduže mu se za izuzetno plodonosnu saradnju. Povodom njegovog 80-og rođendana Srpsko hemijsko društvo je omogućilo izdavanje specijalnog izdanja o istraživanju iz oblasti prirodnih proizvoda. Profesori Vele Tešević i Ljubodrag Vujisić su bili gostujući urednici ove 12 sveske 86. izdanja Žurnala SHD.

Više informacija o ovom izdanju možete pronaći na sledećim linkovima:
https://www.shd-pub.org.rs/index.php/JSCS/article/view/11509/8831
https://www.linkedin.com/pulse/80-ro%C4%91endan-profesora-hemijskog-fakulteta-i-akademika-vujisi%C4%87?trk=public_post-content_share-article

[Proslava]   [Akad. Slobodan Milosavljevic]

13. 1. 2022.

image

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je raspisalo javni poziv za učešće u sredstvima Ministarstva kroz 17 programskih aktivnosti iz oblasti nauke. Ove aktivnosti obuhvataju stipendiranje studenata doktorskih studija, mladih istraživača, sufinansiranje učešća na naučnim skupovima u inostranstvu, postdoktorskog usavršavanja, izdavanja naučnih časopisa i monografija, održavanja naučnih skupova u RS i boravka istraživača iz inostranstva u našoj zemlji, itd.

Tekst poziva i dodatne informacije možete naći na sledećoj adresi:
https://mpn.gov.rs/vesti/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-prosvete-nauke-i-tehnoloskog-razvoja-u-2022-godini-17-programskih-aktivnosti-iz-oblasti-nauke/

12. 1. 2022.

image

Deponovanje recenziranih verzija publikovanih radova (finalnih verzija vaših rukopisa) definisano je pored našeg Pravilnika i u nacionalnoj Platformi za otvorenu nauku. U 2021. godini imamo samo 8 recenziranih verzija od 101 rada koji zbog autorskih prava moraju da budu zaključani.

Molim vas da ove verzije deponujete, ili da ih dostavite Ani Đorđević (anadj@chem.bg.ac.rs) koja nam je i ove godine ponudila pomoć.

Krajem 2021. godine, Ana je održala i predavanje o deponovanju radova i podataka u naš Cherry repozitorijum. Prezentacija i snimak ovog predavanja se nalaze na stranici o Biblioteci HF (O Fakultetu → Biblioteka → Edukacija korisnika, 28. 12. 2021):

Srdačan pozdrav,
Tanja Ćirković Veličković

12. 1. 2022.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj komisije za izbor jednog saradnika u zvanju saradnik u nastavi za užu naučnu oblast Organska hemija. Kandidat je Andrej Kukuruzar, dipl. hemičar.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


8. 1. 2022.

image

[Antonina Markovic]Antonina Marković je izabrana za najbolju studentkinju školske godine 2020/21. na smeru Nastava hemije. Zanimalo nas je šta sve inspiriše mlade ljude da se posvete profesorskom pozivu, pa smo zamolili Antoninu za jedan kratak intervju.

Šta vas je motivisalo da upišete smer Nastava hemije?

Ono što me je najviše motivisalo da upišem smer nastava hemije jeste rad sa učenicima. Velika je odgovornost profesora hemija u smislu prenošenja znanja. Pa u skladu sa tim dajete sve od sebe da budete što bolji u svom poslu.

Koji predmet vam je bio najzanimljiviji?

Školski ogledi u nastavi hemije 1 i 2 zato što smo prošli čitav jedan ciklus posmatranja i demonstriranja ogleda koji su neophodni da se primenjuju u nastavi hemije.

Da možete da date mlađim kolegama neki savet za studiranje, šta bi to bilo? Šta biste voleli da vam je neko rekao na početku studija?

Svaki početak nosi sa sobom puno izazova. Od nas samih zavisi kako ćemo se sa tim izazovima nositi. U cilju lakšeg savladavanja izazova, neophodna je upornost i učenje.

Šta vam se najviše sviđa u vezi sa profesorskim pozivom?

Kada ste profesor nalazite se u situacijama da budete izvor znanja učenicima. U skladu sa tim svaki profesor mora konstantno da se usvršava i radi na sebi.

Zahvaljujemo se Antonini za vreme koje je izdvojila za nas i želimo joj puno uspeha u daljem radu!

5. 1. 2022.

image

Privredna komora Srbije dodelila je dr Branki Lončarević Nagradu za najbolju doktorsku disertaciju studenata fakulteta u školskoj 2018/19. godini. Nagrade se dodeljuju za radove sa originalnim naučnim doprinosom od izuzetnog značaja u određenoj oblasti, a sa direktnim ili potencijalnim doprinosom razvoju privrede, akademske i šire društvene zajednice na teritoriji Republike Srbije. Svečanost povodom dodele nagrada organizovana je 23. decembra ove godine, gde je ukupno dodeljeno 11 nagrada za školsku 2018/19. i 7 nagrada za 2019/20. godinu.

Dr Branka Lončarević je završila osnovne, master i doktorske studije na studijskom programu Biohemija Hemijskog fakulteta, a zaposlena je kao naučni saradnik na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Naziv disertacije za koju je nagrađena je: "Optimizacija produkcije levana bakterije Bacillus licheniformis i primena u sintezi kopolimera". Mentor tokom izrade teze je bio prof. Vladimir Beškoski. Čestitamo i Branki i njenom mentoru na zasluženom priznanju.

[Dodela nagrada PKS]   [Branka Loncarevic]

5. 1. 2022.

image

Evropska komisija je objavila novi Erazmus+ opšti poziv za podnošenje predloga projekata za 2022. godinu. Univerzitet u Beogradu nastavlja učešće u novom programu Erazmus+ u periodu 2021-27. godine u istom statusu, što znači da ustanove i organizacije i dalje imaju mogućnost da punopravno učestvuju u svim delovima Erazmus+ programa.

Kao i prethodnih godina, fakulteti i instituti Univerziteta u Beogradu su pozvani da popune formular za prijavu projekata mobilnosti u okviru novog ciklusa programa. Napominjemo da se od ovog poziva bivše programske zemlje (KA131) sada nazivaju "države članice i treće zemlje pridružene Programu" (zemlje EU i Norveška, Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Turska - nekadašnja KA103), dok se nekadašnje partnerske zemlje (KA171) sada nazivaju "treće zemlje bez punopravnog učešća u Programu" (nekadašnja KA107).

Uredno popunjen i pravovremeno dostavljen formular usklov je za uključivanje predloga fakulteta/instituta u jedinstvenu prijavu KA131, koju priprema, podnosi i koordinira Univerzitet u Beogradu kao nosilac Erazmus povelje za visoko obrazovanje.

Imajući u vidu da je u okviru novog ciklusa programa u toku prelazak na onlajn sistem zaključivanja sporazuma, a da smo na osnovu povratnih informacija od strane partnerskih institucija sa kojima Univerzitet u Beogradu ima dugogodišnju saradnju, trenutno u procesu potpisivanja sporazuma koji bi važili tokom čitavog ciklusa novog Erazmus+ programa (2021-27. godina), najljubaznije Vas molimo da u novom pozivu kao prioritetne partnere navedete samo one za koje smatrate da bi sa njima partnerstvo moglo biti realizovano tokom čitavog perioda trajanja programa. S tim u vezi, u platformi je naznačeno sa kojim univerzitetima je uspostavljena saradnja i realizovana mobilnost na osnovu predloga za saradnju dostavljenih u pozivima iz 2019. i 2020. godine. Odabirom odgovarajuće partnerske institucije, možete se opredeliti za nastavak postojeće ili realizaciju nove saradnje sa navedenim institucijama. Ukoliko se odlučite da prijavite nove partnere za saradnju u okviru KA131, neophodno je da se prilikom odabira prioritetnih partnera (u precizno naznačenim oblastima), kao i u obrazloženju, vodite sledećim kriterijumima:

 • usklađenost sa ciljevima Strategije mobilnosti Univerziteta u Beogradu i Erazmus+ programa 2021-27, koje se odnose na saradnju, kvalitet, inkluziju i pravičnost, izuzetnost, kreativnost i inovacije;
 • dosadašnji ostvareni rezultati u saradnji sa predloženom institucijom, ukoliko partnerstvo kroz Erazmus+ nije prethodno uspostavljeno;
 • kvalitet saradnje i pouzdanost partnera u realizaciji saradnje (npr. pisana potvrda partnera da je spreman da sarađuje sa UB u okviru Erazmus+ programa);
 • značaj saradnje sa predloženim partnerom, kako za same učesnike i partnerske institucije, tako i za sam Univerzitet i mogućnost proširivanja saradnje na više od jedne članice ili Univerzitet u celini;
 • prethodne inicijative partnerske institucije za uspostavljanje saradnje u okviru Erazmus+ programa, koja nije ranije formalizovana.

Napominjemo da je ukupni fond za trenutni poziv za sredstva u okviru ključne akcije KA171 na nivou Republike Srbije veoma ograničen i znatno manjeg obima nego što je to do sada bio slučaj, te vas molimo da se prilikom prijave za sredstva u okviru KA171 fokusirate samo na prioritetnu saradnju.

Imajući sve gorenavedeno u vidu, najljubaznije Vas molimo da prilikom planiranja i podnošenja prijava za mobilnost u okviru ovogodišnje prijave, pažljivo razmotrite nova partnerstva koja predlažete i kroz preliminarne kontakte obezbedite načelnu saglasnost partnera za uspostavljanje saradnje sa UB, proverite kompatibilnost ISCED polja i studijskih programa između partnerske i Vaše institucije, kako Univerzitet ne bi došao u situaciju da zbog malog broja realizovanih mobilnosti i neiskorišćenih sredstava, bude sankcionisan smanjenjem budžeta u narednom konkursnom roku.

Svi zainteresovani mi se mogu obratiti za prijavni formular. Rok za popunjavanje formulara na MobiON platformi UB ističe u ponedeljak, 31. januara 2022. godine u 13 časova. Nakon isteka roka za podnošenje prijava, naknadne izmene i dopune u prijavi neće biti moguće. Kako bih bila u mogućnosti da podnesem prijave na vreme, molim vas da mi popunjene formulare pošaljete do četvrtka, 25. januara do 13 časova na mejl: tbozic@chem.bg.ac.rs.

30. 12. 2021.

image

Ispraćamo staru i sa radošću dočekujemo novu godinu uz novi broj časopisa "Pozitron"!

Ističemo tekstove:

 • Hemijski sastav vakcina za virus korona
 • Zakon o studentskom organizovanju - dugo očekivan, a bolje da nije dočekan
 • Nanoputanci - upoznajte ljude visoke dva nanometra
 • Zašto ne treba čitati knjige?
 • Dream Team - foto-album nove generacije studenata

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Želimo vam srećne praznike!

Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron br. 25]

29. 12. 2021.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Nikole Kneževića, dipl. hemičara, višeg naučnog saradnika Instituta BioSens (Univerzitet u Novom Sadu), kandidata za izbor u zvanje naučni savetnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


29. 12. 2021.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Studenti koji su ostvarili pravo na kredit ili stipendiju za školsku 2021/22. godinu treba da otvore tekući račun u najbližoj ekspozituri UniCredit banke, koji je besplatan, a na koji će im novac biti uplaćivan. Za otvaranje računa potreban je overen indeks i važeća lična karta.

Studenti kojima je prvi put odobren kredit ostvaruju pravo na isti ukoliko obezbede menično pokriće. Potrebna su sledeća dokumenta:

 • izjava žiranta (Obrazac br. 6, koji možete preuzeti u okviru ovog obaveštenja), popunjena i overena prema uputstvu na poleđini obrasca;
 • kopija važeće lične karte žiranta ili očitani podaci ako je LK sa čipom;
 • menica na neograničen iznos (kupiti u banci, popuniti i potpisati prema uputstvu na poleđini obrasca br. 6).

VAŽNO: rukopis na prednjoj i zadnjoj strani menice NE SME da bude identičan, banka će odbiti ovako popunjenu menicu.

Dokumentacija za menično pokriće će biti prikupljana u periodu od 7.2. - 11.2.2022. godine u prostoriji Studentske službe.

Vaša Studentska služba


23. 12. 2021.

image

Medalja Srpskog hemijskog društva za trajan i izvanredan doprinos nauci za 2021. godinu dodeljena dodeljena je profesoru Hemijskog fakulteta, akademiku Radomiru Saičiću kao izraz priznanja za doprinos razvoju sintetičke metodologije i totalnoj sintezi prirodnih proizvoda.

Medalja Srpskog hemijskog društva za pregalaštvo i uspeh u nauci za 2021. godinu dodeljena je asistentkinji Hemijskog fakulteta dr Karli Ilić Đurđić kao izraz priznanja za doprinos razvoju i primeni proteinskog inženjeringa.

21. 12. 2021.

image

Obaveštavamo vas da je Fond za inovacionu delatnost pokrenuo novi program podrške za perspektivne timove i mikro preduzeća koji nastoje da potvrde da su na pravom putu da osvoje tržište - Pametni početak.

Pametni početak je namenjen za razvoj prvog prototipa ili minimalno održivog proizvoda. U okviru ovog programa, Fond obezbeđuje finansijsku i mentorsku podršku, koja će pomoći u sprovođenju prve faze istraživanja tržišta, razvoju proizvoda, uspostavljanju poslovnog modela i započinjanju priprema za sledeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava. Timovima i mikro preduzećima su za pojedinačne projekte na raspolaganju bespovratna sredstva u iznosu do 30.000 evra. Finansiranje koje Fond daje ne može preći 90% ukupnog budžeta projekta koji se prijavljuje. Dodatno, obezbeđena su i bespovratna sredstva do 5.000 evra za korišćenje mentorskih usluga.

Prijava za učešće u programu Pametni početak je jednostavna, potrebno je popuniti prijavni obrazac i dostaviti video snimak od tri minuta koji predstavlja kratku prezentaciju koncepta proizvoda ili usluge i članova tima. Prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i iz bilo kog industrijskog sektora se podnose putem portala Fonda do 22. februara 2022. godine do 15 časova, a sva potrebna dokumentacija se nalazi na internet stranici Fonda.

Zahvaljujući sredstvima iz nacionalnog budžeta za podršku mladim timovima i preduzećima izdvojeno je ukupno milion evra sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Fond će za sve zainteresovane podnosioce prijava svake srede do isteka roka organizovati on-line info sesije "otvorena vrata". Prva otvorena vrata biće organizovana 29. decembra 2021. godine sa početkom u 13 časova. Učešće je dostupno na Zoom linku:
https://zoom.us/j/91958354241

Fond je na raspolaganju svim podnosiocima prijave putem telefona: 011/6555-696 i elektronske pošte: smartstart@inovacionifond.rs.

[Smart Start]

21. 12. 2021.

image

Poštovani,

Ovom prilikom vas obaveštavamo da je Univerzitetska agencija za Frankofoniju (AUF) raspisala konkurs za stipendije za međunarodnu mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse.

Studenti koji govore francuski jezik (minimalni nivo znanja B1) i koji nisu već bili stipendisti Univerzitetske agencije za frankofoniju (AUF), pozivaju se da se prijave za međunarodnu mobilnost radi obavljanja stručne prakse kako bi iskoristili svoje veštine i znanja na radnom mestu, u cilju profesionalne integracije.

Međunarodna mobilnost radi obavljanja stručne prakse studenata odobrava se u trajanju od 1 do 3 meseca i može se realizovati u periodu od 18. aprila do 17. decembra 2022. godine. Studenti završnih godina studija moraju praksu da završe do kraja školske 2021/22. godine (do 30. septembra 2022. godine).

Praksa mora biti priznata kao deo studijakog programa kandidata, što na Univerzitetu u Beogradu podrazumeva unapred zaključen Ugovor o obavljanju stručne prakse između matičnog fakulteta studenta i poslodavca. Model možete pronaći na sajtu Univerziteta u Beogradu, na sledećem linku: www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/univ-propisi.php. To je obrazac 3 u okviru Pravilnika o mobilnosti studenata i prenošenju ESPB bodova.

Kandidati sami moraju da pronađu poslodavca van svoje zemlje (zemlje prebivališta). Potrebno je da im tokom prakse radni jezik bude francuski i da za potrebe konkursa od potencijanog poslodavca dobiju potvrdu o prijemu.

Podrška AUF-a pokriva prevoz, mesečnu naknadu i zdravstveno osiguranje.

Na sledećem linku možete pronaći više informacija o uslovima konkursa:
www.auf.org/europe-centrale-orientale/nouvelles/appels-a-candidatures/appel-regional-candidatures-2022-mobilites-de-stage-professionnel-linternational/

Poziv za prijave je otvoren od 20. decembra 2021. do 21. marta 2022. godine.

20. 12. 2021.

image

Pozivaju se studenti Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu da se priključe Letnjem istraživačkom programu razmene (Summer Research Exchange Programme) na Departmanu za Hemiju Gradskog Univerziteta u Hong Kongu (Department of Chemistry, City University of Hong Kong), koji traje od 6. juna do 5. avgusta 2022.

U prilogu se nalaze prospekt programa i spisak raspoloživih istraživačkih projekata. Dodatne informacije, uputstvo za prijavljivanje, kao i spisak potrebnih dokumenata možete pronaći na ovom linku.

Molimo vas da svoje prijave pošaljete g. Alanu Vongu (Mr. Allan Wong) na adresu: allawong@cityu.edu.hk najkasnije do 1. februara 2022. Dokumentacija treba da stigne na odredište najkasnije do utorka, 15. februara 2022. Kasne prijave će biti razmatrane samo u slučaju da ostane praznih mesta.

Adresa za slanje dokumentacije je:
Department of Chemistry
Room B6708, Level 6, Blue Zone
Yeung Kin Man Academic Building (YEUNG)
City University of Hong Kong
Tat Chee Avenue, Kowloon, Hong Kong

[Summer Research Exchange Programme 2022]


7. 12. 2021.

image

Stipendije Vlade Francuske 2022-2023.

Konkurs za stipendije 2022-2023. otvoren je do 28. marta. 2022.

Studenti mogu da konkurišu za sledeće programe stipendija:

 • master 2
 • doktorat u komentorstvu
 • stipendija za Nacionalnu visoku školu za lepu umetnost (ENSBA).

Podnošenje kandidatura:
Francuski institut u Srbiji, Zmaj Jovina 11, Beograd
vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Uslovi i kriterijumi nalaze se na sajtovima:
www.institutfrancais.rs
www.srbija.campusfrance.org

[Plakat za stipendije]

2. 12. 2021.

image

Poštovani/a,

Koristimo ovu priliku da vas obavestimo da je Fond za inovacionu delatnost 30. novembra 2021. godine objavio novi javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede: www.inovacionifond.rs/cir/info/otvoren-novi-javni-poziv-za-programe-finansiranja

Sredstva za realizaciju drugog javnog poziva u ukupnom iznosu od devet miliona evra obezbeđena su iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018 godinu (IPA 2018), a kroz Projekat "Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP".

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra. Za sredstva u okviru ovog programa mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom vlasništvu rezidenata Republike Srbije i ne starija od pet godina, kao i neformalni timovi. Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci. U slučaju da projekat predložen od strane tima bude odobren za finansiranje, taj tim će biti u obavezi da registruju preduzeće.

Kroz Program sufinansiranja inovacija dodeljuje se finansijska podrška do 300 hiljada evra po projektu, a korisnici su mikro, mala ili srednja preduzeća sa većinskim privatnim vlasništvom registrovana u Srbiji. Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Cilj je takođe razvoj inovacija sa velikim tržišnim potencijalom.

Program saradnje nauke i privrede namenjen je konzorcijumima koji je sačinjeni od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji. Finansijska podrška do 300.000 evra po projektu omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj. Finansiranje koje Fond obezbeđuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca.

Javni poziv je otvoren do 15. marta 2022. godine do 15 časova, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora se podnose putem portala Fonda.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, Fond će promociju programa finansiranja organizovati online tokom decembra 2021. godine, januara, februara i marta 2022. godine.

Takođe, Fond je na raspolaganju svim podnosiocima prijave i putem telefona: 011/6555-696 ili elektronske pošte: minigrants@inovacionifond.rs, matching.grants@inovacionifond.rs i cgs@inovacionifond.rs.

2. 12. 2021.

image

Najbolji studenti Hemijskog fakulteta

Prema uspehu koji su postigli u toku osnovnih/integrisanih akademskih studija na Univerzitetu u Beogradu - Hemijskom fakultetu, 2. 12. 2021. dodeljene su nagrade najboljim studentima koji su diplomirali u poslednje dve školske godine, po smerovima koje su završili.

Najbolji studenti koji su završili studije tokom školske 2019/20. su:

 • Hemija – Pavle Kravljanac, Jelena Stanić
 • Biohemija – Aleksandar Bisenić
 • Hemija životne sredine – Ivana Vulović
 • Nastava hemije – Dušica Lazarević

Najbolji studenti koji su diplomirali tokom školske 2020/21. su:

 • Hemija – Andrej Kukuruzar, Uroš Stojiljković
 • Biohemija – Aleksa Savić
 • Hemija životne sredine – Boško Vrbica
 • Nastava hemije – Antonina Marković

Zbog rada u uslovima pandemije, dodela ovih priznanja nije sprovedena na svečanom obeležavanju Dana Hemijskog fakulteta, kao što je uobičajeno.

Čestitamo našim najboljim studentima!

23. 2. 2021.

image

Za Hemijski fakultet:

Na osnovu Ugovora o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO U 2021. godini koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Univerziteta u Beogradu (evidencioni broj ugovora 451-03-9/2021-14/ 200168), u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2021. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili engleskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-9/2021-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200168

Za Inovacioni centar HF:

Na osnovu Ugovora o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO U 2021. godini koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Inovacionog Centra Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o. (evidencioni broj ugovora 451-03-9/2021-14/ 200288) u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2021. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili engleskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-9/2021-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-9/2021-14/200288

© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet