|
|
|
|
|
Студијски програм: Биохемија |
Врста и ниво студија: мастер академске студије |
Назив предмета: Храна и функција |
Шифра: 456B1 |
Наставници: др Владимир П. Бешкоски, др Тања Д. Ћирковић Величковић, др Милан Р. Николић |
Статус предмета: изборни |
Број ЕСПБ: 4 |
Услов: Нема услова. |
Циљ предмета:
Студент се упознаје са функционалним аспектима компоненти хране и савременим методама које се користе у њиховом тестирању. |
Исход предмета:
Студент је овладао знањима и практичним вештинама у области испитивања функције хране. |
Садржај предмета:
Теоријска настава
- Ефекти хране на здравље, функција хране.
- Нутрацеутикалси, дефиниција и примена.
- Основне компоненте хране.
- Ефекти хране на кардио-васкуларни систем.
- Храна и метаболички синдром.
- Пробиотици и пребиотици.
- Храна и имуни систем. Регулација. Стимулација и супресија. Анти-инфламаторно дејство компоненти хране.
- Храна и канцер.
- Антиоксиданси и старење.
- Инфант формуле и хипоалергени производи.
- Фитостероли и фитопрепарати (естрогени и антиестрогени).
- Гојазност и функционална храна.
- Функција хране у малигнитетима.
- Законска регулатива/оквир у Европи и свету.
- Будућност развоја функционалне хране.
Практична настава
- Храна и имуни систем: алергени хране - ин витро тестови за одређивање алергеног потенцијала хране. ЕЛИСА, имуноблот, БАТ и тест ослобађања хистамина.
- Анти-инфламаторни ефекти хране. Модел систем: ендотоксином индукована инфламација ТХП-1 линије моноцита; одређивање параметара инфалмације и оксидативног стреса ћелија методама проточне цитометрије и ртПЦР методом.
- Храна и регулација имуног-система. Модел систем интерференције компоненти хране са ИЛ-2 и ИЛ-4 сигналним путевима у Јуркат Т-ћелијама. Одређивање активације ЈАК/СТАТ сигналних путева хемилуминесцентном детекцијом фосфорилованих ЈАК и СТАТ молекула Western blot техником.
- In vitro тестирање пребиотика и пребиотичких особина функционалне хране.
|
Литература:
- I. Goldberg (editor): Functional food - Designer Foods, Pharmafoods, Nutraceuticals, Chapman & Hall, New York, 1994, pp. 571.
- M. K. Schmidl, T. P. Labuza: Essential of Functional Foods, Aspen Publishers, Gaithersburg, 2000, pp. 395.
- G. Mazza: Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 1, Technomic Publishing, Lancaster, 1998, pp. 460.
- J. Shi, G. Mazza, M. Le Maguer (editors): Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 2, CRC Pres, Boca Raton, 2002, pp. 409.
- E. Newsholme, T. Leech: Functional Biochemistry in Health and Disease, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009, pp. 543.
- Материјали са предавања и вежби
|
Број часова активне наставе (недељно): |
Предавања: 2 |
Теоријске вежбе: 0 |
ДОН (лаб. вежбе): 2 |
Студ. истраж. рад: 0 |
Методе извођења наставе:
Предавања, лабораторијске вежбе, радионице. |
Оцена знања (укупно 100 поена) |
Предиспитне обавезе |
Поена |
Завршни испит |
Поена |
Предавања: |
10 |
Писмени испит: |
30 |
Лабораторијске вежбе: |
30 |
|
|
Семинарски радови: |
30 |
|
|