|
|
|
|
|
Студијски програм: Биохемија |
Врста и ниво студија: основне академске студије |
Назив предмета: Биохемија хране и исхране |
Шифра: 432B1 |
Наставници: др Тања Д. Ћирковић Величковић, др Милан Р. Николић, др Владимир П. Бешкоски |
Статус предмета: изборни |
Број ЕСПБ: 7 |
Услов: 401B1 + 411B1 + 063B1 |
Циљ предмета:
Курс је намењен студентима који у својој будћности желе да се баве истраживањима везаним за храну или да раде у индустрији хране. Курс пружа физиолошке, биохемијске и молекуларне основе компоненти хране, као и ефекате исхране на људско здравље. |
Исход предмета:
Студенти ће стећи знања о компонентама хране како са хемијског, тако и са физиолошког аспекта. Такође ће стећи вештине везане за аналитику животних намирница, као и тестирање дигестибилности и биодоступности индивидуалних компоненти намирница. |
Садржај предмета:
Теоријска настава
- Основни принципи правилне исхране, хранљиве и заштитне супстанце, базални метаболизам.
- Биохемија, сварљивост и биолошка улога протеина, угљених хидрата и липида.
- Дијететска влакна - врсте, извори и физиолошко дејство.
- Биохемија, извори и физиолошка улога витамина.
- Биохемија, усвојивост и физиолошка улога макро (Na, K, Mg, Ca, P) и микроелемената (Fe, Cr, Zn, Se, I, F, Cu, Mn, Mo).
- Варење хране, апсорпција и интерконверзија хранљивих супстанци.
- Биохемија млека, меса, животињских масти, житарица, махунарки, воћа и поврћа, напитака (кафа, какао, чај).
- Исхрана деце, исхрана старијих особа, вегетаријанство.
- Функционална храна, генетски измењена храна, органски гајена храна, алергени.
- Биолошке и хемијске методе конзервирања намирница, адитиви.
- Природне слатке супстанце и синтетички заслађивачи.
- Миркоорганизми као компоненте хране и њихова биохемијска улога. Пробиотици.
- Наноматеријали у биохемији хране.
Практична настава
- Општи принципи аналитике животних намирница.
- Одређивање влаге, пепела, елементарног састава.
- Одређивање садржаја масти по Weibull-Stoldt-u.
- Одређивање сварљивости.
- Мокро спаљивање, анализа минералног састава.
- Одређивање садржаја укупних стерола и ергостерола.
- Одређивање садржаја фосфора.
- Одређивање витамина Ц и Е.
- Одређивање бетаглукана у квасцу.
- Хемијска анализа воде.
- Одређивање садржаја кофеина и заслађивача у безалкохолним напицима.
- Тестови дигестибилности протеина и процена алергеног потенцијала протеина хране.
- Одређивање биодоступности макро и микроелемената.
- Биохемијска активност квасаца и млечно-киселинских бактерија у припремању хране.
|
Литература:
- N. A. M. Eskin, F. Shahidi: Biochemistry of Foods, 3rd Edn., Academic Press, San Diego, 2008, pp. 584.
- O. R. Fennema: Food Chemistry, 3rd Ed., Marcel Dekker, Inc., New York 1996.
- H. D. Belitz, W. Grosch: Food Chemistry, 2nd Ed., Springer Verlag, Berlin 1999.
- M. Linder: Nutritional Biochemistry and Metabolism, 2nd Ed., Prentice Hall International Limited, London 1991.
- M. P. Penfield, A. M. Campbell: Experimental Food Science, 3rd Edn., Academic Press, San Diego, 1990, pp. 541.
|
Број часова активне наставе (недељно): |
Предавања: 3 |
Теоријске вежбе: 0 |
ДОН (лаб. вежбе): 4 |
Студ. истраж. рад: 0 |
Методе извођења наставе:
Предавања, лабораторијске вежбе, колоквијуми, семинарски рад. |
Оцена знања (укупно 100 поена) |
Предиспитне обавезе |
Поена |
Завршни испит |
Поена |
Предавања: |
5 |
Усмени испит: |
60 |
Лабораторијске вежбе: |
10 |
|
|
Семинарски радови: |
5 |
|
|
Колоквијуми: |
20 |
|
|