Студијски програм: Биохемија
Врста и ниво студија: основне академске студије
Назив предмета: Биохемија хране и исхране Шифра: 432B1
Наставници: др Тања Д. Ћирковић Величковић, др Милан Р. Николић, др Владимир П. Бешкоски
Статус предмета: изборни
Број ЕСПБ: 7
Услов: 401B1 + 411B1 + 063B1

Циљ предмета:

Курс је намењен студентима који у својој будћности желе да се баве истраживањима везаним за храну или да раде у индустрији хране. Курс пружа физиолошке, биохемијске и молекуларне основе компоненти хране, као и ефекате исхране на људско здравље.

Исход предмета:

Студенти ће стећи знања о компонентама хране како са хемијског, тако и са физиолошког аспекта. Такође ће стећи вештине везане за аналитику животних намирница, као и тестирање дигестибилности и биодоступности индивидуалних компоненти намирница.

Садржај предмета:

Теоријска настава

  • Основни принципи правилне исхране, хранљиве и заштитне супстанце, базални метаболизам.
  • Биохемија, сварљивост и биолошка улога протеина, угљених хидрата и липида.
  • Дијететска влакна - врсте, извори и физиолошко дејство.
  • Биохемија, извори и физиолошка улога витамина.
  • Биохемија, усвојивост и физиолошка улога макро (Na, K, Mg, Ca, P) и микроелемената (Fe, Cr, Zn, Se, I, F, Cu, Mn, Mo).
  • Варење хране, апсорпција и интерконверзија хранљивих супстанци.
  • Биохемија млека, меса, животињских масти, житарица, махунарки, воћа и поврћа, напитака (кафа, какао, чај).
  • Исхрана деце, исхрана старијих особа, вегетаријанство.
  • Функционална храна, генетски измењена храна, органски гајена храна, алергени.
  • Биолошке и хемијске методе конзервирања намирница, адитиви.
  • Природне слатке супстанце и синтетички заслађивачи.
  • Миркоорганизми као компоненте хране и њихова биохемијска улога. Пробиотици.
  • Наноматеријали у биохемији хране.

Практична настава

  1. Општи принципи аналитике животних намирница.
  2. Одређивање влаге, пепела, елементарног састава.
  3. Одређивање садржаја масти по Weibull-Stoldt-u.
  4. Одређивање сварљивости.
  5. Мокро спаљивање, анализа минералног састава.
  6. Одређивање садржаја укупних стерола и ергостерола.
  7. Одређивање садржаја фосфора.
  8. Одређивање витамина Ц и Е.
  9. Одређивање бетаглукана у квасцу.
  10. Хемијска анализа воде.
  11. Одређивање садржаја кофеина и заслађивача у безалкохолним напицима.
  12. Тестови дигестибилности протеина и процена алергеног потенцијала протеина хране.
  13. Одређивање биодоступности макро и микроелемената.
  14. Биохемијска активност квасаца и млечно-киселинских бактерија у припремању хране.

Литература:

  • N. A. M. Eskin, F. Shahidi: Biochemistry of Foods, 3rd Edn., Academic Press, San Diego, 2008, pp. 584.
  • O. R. Fennema: Food Chemistry, 3rd Ed., Marcel Dekker, Inc., New York 1996.
  • H. D. Belitz, W. Grosch: Food Chemistry, 2nd Ed., Springer Verlag, Berlin 1999.
  • M. Linder: Nutritional Biochemistry and Metabolism, 2nd Ed., Prentice Hall International Limited, London 1991.
  • M. P. Penfield, A. M. Campbell: Experimental Food Science, 3rd Edn., Academic Press, San Diego, 1990, pp. 541.
Број часова активне наставе (недељно): Предавања: 3 Теоријске вежбе: 0 ДОН (лаб. вежбе): 4 Студ. истраж. рад: 0

Методе извођења наставе:

Предавања, лабораторијске вежбе, колоквијуми, семинарски рад.

Оцена знања (укупно 100 поена)
Предиспитне обавезе Поена Завршни испит Поена
Предавања: 5 Усмени испит: 60
Лабораторијске вежбе: 10    
Семинарски радови: 5    
Колоквијуми: 20