Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

3. 9. 2017.

image Konferencija Chemometrica 2017, 36. po redu koja okuplja eminentne stručnjake iz celog sveta u oblasti hemometrije, biće organizovana od 3. do 6. septembra 2017. u Đonđošu (Farkašmalj, Mađarska). Konferencija pokriva fundamente hemometrije i sve aspekte njene primene u hemiji. Više informacija možete naći u PDF dokumentu u preilogu.

24. 4. 2017.

image

Višegradska grupa (poznata kao "Višegradska četvorka" ili jednostavno "V4") odražava napore zemalja Centralne evropske regije da rade zajedno u velikom broju oblasti od zajedničkog interesa u okviru evropskih integracija. Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka su oduvek delile zajedničke kulturne i intelektualne vrednosti, kao i zajedničke korene u različitim religijskim tradicijama koje žele da sačuvaju i dalje jačaju, i u okviru EU.
U okviru saradnje, V4 grupa dodeljuje različite grantove za članice grupe, ali i za zemlje iz okruženja, čiji je cilj da podstakne optimalnu saradnju i demokratski razvoj u svim delovima Evrope. Saradnja u okviru Višegradske grupe je fokusirana na oblasti kulture, obrazovanja, nauke i razmene informacija.
Grantovi koji po strukturi najviše odgovaraju našim naučnicima su “Small Grants” i “Standard Grants”.

U oba slučaja su uslovi apliciranja praktično isti, ali se fondovi i vreme trajanja projekta razlikuju. Zemlje zapadnog Balkana su snažno podržane da konkurišu, posebno univerziteti, fakulteti i institucije koje se bave naukom. Mogu konkurisati institucije ili pojedinci. 
Izbor partnera je ključan u pisanju projekta. Svi partneri moraju imati jasan i značajan doprinos. Potrebno je pronaći saradnike iz najmanje tri zemlje članice V4 grupe, (takozvano pravilo 3xV4 pravilo). Takođe, nije neophodno uspostaviti saradnju sa institucijama, već sa pojedincima.
Teme nisu definisane, ali je poželjno da projekat ima uticaj na V4 zemlje, i da se razvija kooperacija između V4 i zemalja u regionu. Prednost u izboru imaju projekti koji daju doprinos društvu u odnosu na one koji su puka saradnja.
U jednom pozivu se može aplicirati za samo jedan projekat. Apliciranje je elektronsko, na engleskom jeziku. Formulari se mogu naći na sajtu V4 grupe.


http://visegradfund.org/grants/standard-grants/
Rokovi za prijavljivanje su 1. jun, 1. septembar i 1. decembar 2017. godine.
Generalno, potrebno je da projekti uključuju teme od značaja za društvo, da budu održivi, da uključuju mlade, da su inovativni i da imaju regionalni značaj. Oblasti od interesa su:
1. Kultura i zajednički identitet2. Obrazovanje i izgradnja kapaciteta3. Životna sredina4. Demokratske vrednosti i mediji5. Politika I institucionalna partnerstva6. Naučna razmena i saradnja u istraživanjima7. Regionalni razvoj, preduzetništvo i turizam8. Društveni razvoj

U okviru teme “Obrazovanje i izgradnja kapaciteta” glavni cilj je podizanje konkurentnosti regiona kroz podizanje obučenosti građana. 
Specifični ciljevi su:

♣ Unapređivanje “tvrdih” i “mekih” veština (rukovođenje, komunikacija, medijacija, upravljanje projektima) za bolji pristup tržištu rada; ♣ Unapređenje kontinualnog učenja za bolji pristup tržištima rada; ♣ Jačanje saradnje između obrazovnih institucija (formalno i neformalno obrazovanje) i mogućnosti za obuku nastavnika; ♣ Povećanje obima zajedničkih obrazovnih alata (npr metodologija, zajedničkih udžbenika, programa stažiranja, itd.); ♣ Razmena dobrih iskustava iz prakse u dijalogu među donosiocima odluka, organa lokalne samouprave, opština, škola i porodica.


Primarna ciljna grupa:Studenti, nastavnici i treneri, poslodavci, porodice, opštine, škole, organi odlučivanja.U okviru teme “Životna sredina” glavni cilj je promocija i strategija održivosti zaštite životne sredine u regionu.


Specifični ciljevi:

♣ Podizanje svesti i edukacija o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i održivom razvoju (zagađenja, revitalizacije “brownfield” lokacija, vodoprivrede, itd.); ♣ Unapređenje regionalnih strategija vezanih za izazove u zaštite životne sredine; ♣ Podsticaj za korišćenje održivih i/ili alternativnih izvora energije i transporta (podizanje svesti, agitovanje, predstavljanje dobrih praksi); ♣ Povećanje svesti o implementaciji zelene ekonomije; ♣ Unapređenje dijaloga između javne uprave, preduzeća i civilnog društva (učešće građana u procesu donošenja odluka); ♣ Povećanje kapaciteta lokalnih i regionalnih vlasti u borbi sa izazovima u zaštiti životne sredine; ♣ Poboljšana zaštita ugroženih vrsta i oblasti (npr rezervati prirode).


Primarna ciljna grupa:Republičke, lokalne i regionalne vlasti, civilno društvo, škole, mala i srednja preduzeća.U okviru teme “Naučna razmena i saradnja u istraživanjima” glavni cilj je poboljšanje i stvaranje uslova za zajedničke naučno-istraživačke projekte.


Specifični ciljevi:

♣ Povećanje mogućnosti za uključivanje mladih istraživača (naročito na početku karijere) kao deo borbe protiv "odliva mozgova" iz V4 regiona; ♣ Razvoj regionalnih mreža/klastera malih i srednjih preduzeća, akademske zajednice i istraživačkih institucija; ♣ Popularizacija nauke na regionalnom nivou (sa naglaskom na mlade); ♣ Promocija zajedničkih R&D projekata van V4 regiona.


Primarna ciljna grupa:Mladi istraživači i studenti, deca i mladi, profesori, akademska zajednica, mala i srednja preduzeća, lokalne i regionalne vlasti, nedovoljno zastupljene grupe u nauci.

Za obe vrste projekata evaluacija traje do 50 dana, finansiranje projekta je potpuno i projekti traju do 12 meseci, “Small Grants” mogu da traju i kraće, 5-6 meseci. Za “Small Grants” se dodeljuje do 6000 €, a za “Standard Grants”, od 6001 do 40000 €.

Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć možete mi se obratiti mejlom, telefonom ili u kancelariji 303a, pored magacina.
Srdačan pozdrav,Tanja Božić
e-mail: tbozic@chem.bg.ac.rs
+381 62 801 7576+381 11 3336 803

20. 4. 2017.

image

Poštovane koleginice i kolege, studenti Hemijskog fakulteta,

Pozivamo Vas da popunite upitnik za potrebe međunarodnog projekta EUROSTUDENT. U okviru ovog upitnika biće Vam postavljena pitanja u vezi životnog standarda, mobilnosti, perspektive u pogledu zapošljivosti, kao i zadovoljstva studijama. Onlajn verziji upitnika možete pristupiti klikom na link:

https://upitnik.rcub.bg.ac.rs/index.php/493649?lang=sr-Latn

Projekat EUROSTUDENT i podaci koji će biti prikupljeni u okviru njega od značaja su jer omogućavaju poređenje studiranja i života studenata u Srbiji sa stanjem u drugim evropskim zemljama. Pored toga, bićemo u prilici da identifikujemo pozitivne i negativne strane studiranja u Srbiji, i na taj način, u skladu sa rezultatima, predložimo neka rešenja ili korake za buduće poboljšanje studentskog statusa.

Za popunjavanje upitnika biće Vam potrebno oko 20 minuta. Molimo Vas da pitanja pažljivo pročitate i odgovorite u skladu sa uputstvom. Odgovori su u potpunosti anonimni - ne postoji mogućnost da znamo ko je popunio anketu, niti da povežemo Vaše odgovore sa Vama. Prikupljeni podaci biće upotrebljeni isključivo u svrhu istraživanja.

Za sva dodatna pitanja i komentare, možete nam se obratiti putem mejla, na adresu: eurostudent@rect.bg.ac.rs.

Srdačan pozdrav,
Predsednik Konferencije univerziteta Srbije (KONUS)
akademik Vladimir Bumbaširević

18. 4. 2017.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu ispunjenosti uslova kandidata i opravdanosti predložene teme za izradu doktorske disertacije kandidata Marije (Branislav) Blažić, master biohemičara, pod naslovom:

Proteinski inženjering i razvoj visoko efikasnih metoda za pretraživanje biblioteke gena celobioza-dehidrogenaze iz Phanerochaete chrysosporium u cilju povećanja enzimske aktivnosti

Izveštaj se može pogledati u roku od 10 dana od dana objavljivanja.


13. 4. 2017.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Tomislava Tostija, kandidata za izbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


7. 4. 2017.

image Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu raspisao je konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Analitička hemija. Kandidat je dr Jadranka Odović, docent Farmaceutskog fakulteta.

7. 4. 2017.

image Odbor Zadužbine Đoke Vlajkovića je na sednici održanoj 22. 3. 2017. godine doneo odluku o dodeli "Nagrade Zadužbine Đoke Vlajkovića" za najbolji naučni rad mladih naučnika Univerziteta u Beogradu objavljen tokom 2016. godine. U grupaciji prirodno-matematičkih nauka, jedan od dobitnika je dr Filip Bihelović, docent Hemijskog fakulteta, za rad "Total Synthesis of (±)-Alstoscholarisine A" objavljen u časopisu Angewandte Chemie Int. Ed. 2016, 55, 2569-2572.

7. 4. 2017.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor dr Nine Božinović, dipl. hemičara, asistenta HF, u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


7. 4. 2017.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata mr Gordane (Milenko) Rakić, dipl. profesora biologije i hemije, pod naslovom:

Sinteza, karakterizacija i antitumorska aktivnost trans-kompleksa Pt(II) i Pt(IV) sa piridinskim derivatima kao ligandima

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


30. 3. 2017.

image

Centar za predavačku delatnost Zadužbine Ilije M. Kolarca organizuje ciklus predavanja pod nazivom "Hemija života". Predavači su nastavnici i saradnici Hemijskog fakulteta u Beogradu.

 • 30. 3. 2017. dr Nina Božinović, asistent HF:
  Kratka istorija antibiotika
 • 6. 4. 2017. dr Milica Popović, docent HF:
  Alergijske bolesti - molekulske osnove
 • 13. 4. 2017. dr Konstantin Ilijević, asistent HF:
  Atmosferski gasovi - naši najbolji prijatelji i ljuti neprijatelji
 • 27. 4. 2017. dr Ljubodrag Vujisić, docent HF:
  Hemijsko oružje - kako ući u trag molekulima od kojih strahuje ceo svet?

Predavanja se održavaju u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, s početkom u 18 časova. Ulaz je slobodan.


24. 3. 2017.

image

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji dodeljuju stipendije kratkog boravka za srpske istraživače koji žele da borave u istraživačkoj laboratoriji u Francuskoj u periodu od 15. juna 2017. do 31. decembra 2017.

 1. Ciljna grupa: istraživači svih nivoa koji rade u istraživačkom timu u Srbiji (asistenti, doktoranti, post doktoranti, istraživači, predavači, profesori, informatičari, inženjeri, lekari...).
 2. Oblasti istraživanja: informatičke nauke, inženjerstvo i inovacije, primenjena medicina, e-medicina, nauka i tehnologija životne sredine, robotika, biotehnologija...

Boravak treba da bude u skladu sa istraživanjima u oblasti tehnologije i inovacije u službi stanovništva, koja traže rešenja za sledeće izazove:

 • primena novih informacionih i komunikacionih tehnologija u medicini i za dobrobit stanovništva, praćenje i prevencija bolesti, emancipacija i autonomija bolesnika i osoba sa invaliditetom (primenjena medicina, e-medicina, biotehnologija, robotika, neuronauka, kognitivne nauke...);
 • primena novih tehnologija za očuvanje klime i životne sredine, pametni i povezani gradovi (ekološki prevoz, povezani predmeti, analiza podataka, ušteda energije, prevencija rizika, održiva poljoprivreda, očuvanje ekosistema...);
 • podrška i ekspertska pomoć pri definisanju javnih politika vezanih za tehnološki razvoj i njegove posledice na društvo u celini (medicina, ekonomija, pravo, političke nauke…).

Dodatne informacije na: www.institutfrancais.rs/srp/07d.html
Tel: (011) 302 36 39
E-mail: vesna.adamovic@institutfrancais.rs

6. 3. 2017.

image

Francusko-srpska privredna komora i ove godine tradicionalno promoviše održivi razvoj u ustanovama visokog obrazovanja u Republici Srbiji i organizuje Studentsku nagradu 2017. Tri najbolja rada na temu "Održivi razvoj u doba digitalizacije" biće nagrađena novčanim nagradama.

Studentska nagrada namenjena je svim studentima koji će na dan 31. 12. 2017. g. imati do 25 godina starosti, a koji su upisali školsku 2016/17. pri nekoj od institucija visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Rok za prijavu je 28. 4. 2017. godine.


23. 2. 2017.

image

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", koja je depozitna za doktorske disertacije odbranjene na Univerzitetu u Beogradu, i koja održava Digitalni repozitorijum u kojem se od 2012. pohranjuju doktorati i u elektronskom obliku, pokrenula je od oktobra 2015. godine redovnu obuku doktoranada koji su pri kraju izrade doktorske disertacije (najmanje jednom mesečno).

Informacije o obuci i formular za prijavljivanje mogu se pronaći na sajtu UBSM:
www.unilib.rs/usluge/edukacija/

Za sve dodatne informacije studenti mogu da se obrate putem mejla na: info@phaidrabg.rs.

1. 10. 2016.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2016/17. godinu.

16. 9. 2016.

image Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisao je konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju docenta za užu naučnu oblast Biohemija. Kandidat je dr Steva Lević, dipl. ing. prehrambene tehnologije, asistent Poljoprivrednog fakulteta.
© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet