Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

21. 2. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Sa izuzetnim zadovoljstvom Vas pozivamo da učestvujete na "Japan-Serbia Environmental Exchange" simpozijumu koji će se održati 21. 2. 2020. godine u Sali za sednice Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa početkom u 13:30 časova. Pre samog simpozijuma, kolege iz Ambasade Japana u Republici Srbiji će predstaviti mogućnosti za usavršavanje u Japanu pod pokroviteljstvom MEXT (The Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology of Japan) sa početkom u 12:00 časova.

Simpozijum organizujemo sa idejom ostvarivanja novih kontakata i mogućnosti za saradnju i na njemu će pored prezentacija kolega iz Japana i Srbije biti održane i kratke posterske prezentacije radova studenata svih nivoa poslediplomskih studija, kao i mladih doktora nauka u cilju predstavljanja istraživanja koja se realizuju u Srbiji. Pozivamo studente i mlade istraživače da do 10.02.2020. pošalju poster(e) mejlom na adresu vbeskoski@chem.bg.ac.rs sa pratećim popunjenim registracionim formularom (naslov pisma "Poster - JICA Simpozijum"). Kako se materijal neće objavljivati u štampanoj formi, možete iskoristiti neki od postera sa konferencija na kojima ste već izložili oblast svoga rada i istraživanja. Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da će japanska delegacija nagraditi najbolje prezentacije studenata i istraživača.

Ovim Simpozijumom obeležavamo početak novog projekta koji Hemijski fakultet realizuje sa Hyogo Environmental Advancement Association (HEAA) i drugim institucijama iz Japana finansiranog od strane Japan International Cooperation Agency (JICA), kao i završetak projekta između Institututa za rudarstvo i metalurgiju iz Bora i Univerziteta Akita realizovanog pod pokroviteljstvom SATREPS poziva.

Radujemo se zajedničkom učešću na ovoj manifestaciji obeležavanja naučne saradnje Srbije i Japana i izražavamo nadu da će se kooperacija u budućnosti proširiti i rezultovati novim međunarodnim projektima.

U prilogu Vam dostavljamo zvaničan poziv za skup sa pratećim rasporedom predavanja i registracioni formular.

Srdačan pozdrav,
Takeshi Nakano, Professor, Research Center for Environmental Preservation, Osaka University
Vladimir Beškoski, vanredni profesor, Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet


5. 2. 2020.

image

U okviru projekta FoodEnTwin, a u organizaciji Centra izvrsnosti za molekularne nauke o hrani Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u periodu od 5. do 8. februara 2020. godine održava se zimska škola:

Proteomika - od pripreme uzoraka do praktičnih aspekata
Proteomics - From sample preparation to practical aspects

Program škole se nalazi u prilogu.


30. 1. 2020.

image

Poštovane kolege,

Pozivamo vas na obuku za korišćenje Cherry - Repozitorijuma Hemijskog fakulteta (cherry.chem.bg.ac.rs). Repozitorijum je zajednički za sva odeljenja u okviru Hemijskog fakulteta, a omogućava otvoreni pristup naučnim publikacijama, kao i ostalim rezultatima nastalim u okviru projekata koji se izvode na fakultetu.

Pored redovne obuke deponovanja novih radova biće predstavljena i eksterna aplikacija koja je olakšala prošlogodišnje pisanje izveštaja (http://cherry.chem.bg.ac.rs/APP/). Aplikacija nudi prikaz svih radova u okviru autorskih imena sa kategorijama MPNTR kao i pregled učesnika projekata realizovanih na Hemijskom fakultetu i Inovacionom centru. Dodatno, vidljiva je i citiranost radova preko Dimensions-a i Altmetric-a.

Termini obuke: 30. i 31. januar 2020. godine, od 10 do 13 časova.

Mesto: Hemijski fakultet, Sala za sednice.

Napomene:

  • Poželjno je da svako ponese svoj laptop.
  • Potvrdite svoje prisustvo za jedan od navedenih termina do 27. januara na e-mail:
    biblioteka@chem.bg.ac.rs.

28. 1. 2020.

image

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Hemija u medicini. Kandidat je dr Lidija Izrael Živković, dipl. biohemičar, vanredni profesor Medicinskog fakulteta.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


28. 1. 2020.

image

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju redovnog profesora za užu naučnu oblast Hemija u medicini. Kandidat je dr Danijela Krstić, dipl. biohemičar, vanredni profesor Medicinskog fakulteta.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


28. 1. 2020.

image

Dana 28. i 29. 1. 2020, u vremenu od 8:00 do 13:00 časova, zbog neophodnih popravki na elektroinstalacijama ventilacionih motora u Bloku C doći će do isključenja ventilacionih motora.

Srdačan pozdrav,
Tehnička služba

27. 1. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Studenti koji su zainteresovani da volontiraju u laboratorijama u oblasti organske sinteze, mogu se javiti (radi informacija i eventualnog dogovora) sledećim nastavnicima:

Prof. dr Zorana Ferjančić (lab. 427, soba 428);

Prof. dr Filip Bihelović (lab. 427, soba 428);

Doc. dr Bojan Vulović (lab. 470);

Prof. dr Radomir N. Saičić (soba 471, lab 470).

24. 1. 2020.

image

Na osnovu člana 63. Poslovnika o radu studentskog parlamenta, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu - Hemijskog fakulteta donosi

ODLUKU

o raspisivanju izbora za studenta prodekana Univerziteta u Beogradu - Hemijskog fakulteta

Izbori za predlog za studenta prodekana će se obaviti 24. februara 2020. godine. Zainteresovani studenti mogu poslati svoje prijave na studentski_parlament@chem.bg.ac.rs do 23. februara 2020. godine u ponoć. Prijava treba da sadrži ime i prezime, broj indeksa, ukupnu prosečnu ocenu u dosadašnjem toku studija kao i informacije o eventualnom isksutvu u radu u okviru studentskog parlamenta, da li je kandidat zaposlen na Hemijskom fakultetu, kao i da li je vođen disciplinski postupak protiv kandidata. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzimane u obzir.

Katarina Veljković,
predsednica Studentskog parlamenta


22. 1. 2020.

image

Rad autora sa Hemijskog fakulteta:

Dušan P. Malenov, Snežana D. Zarić: Stacking interactions between ruthenium p-cymene complexes: combined crystallographic and density functional study, CrystEngComm 21 (2019) 7204-7210,

izabran je za naslovnu stranu časopisa CrystEngComm.

[Naslovna strana CrystEngComm 21 (47), 2019]

21. 1. 2020.

image

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog saradnika u zvanju asistenta za užu naučnu oblast Organska hemija. Kandidat je Miloš Jovanović, magistar farmacije.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


16. 1. 2020.

image

U okviru Ugovora o saradnji kojim je ustanovljen Program integrisanih aktivnosti "Pavle Savić", odnosno "Partnerstvo Hubert Curien", potpisanog u Beogradu 16. juna 2003. godine, održano je Deveto zasedanje srpsko-francuskog Mešovitog komiteta u Beogradu 14. januara 2020. godine. Na javni poziv za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Republike Srbije i Republike Francuske za period 2020-21. prijavljeno je 72 predloga projekta koju su zadovoljili uslove konkursa, od kojih je za finansiranje odobreno 20 projekata, koji će se realizovati počev od 15. januara 2020. godine do 31. decembra 2021. godine. Među njima se nalazi projekat "Magnetski elektrohemiluminiscentni senzori za ultraosetljivu detekciju mikotoksina" koji je predložio prof. Dranag Manojlović sa Hemijskog fakulteta, kao i dva projekta predloženi od strane istraživača sa IHTM (dr Marija Pergal i dr Dejan Opsenica). Čestitamo dobitnicima!


15. 1. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti dokumentaciju za prijavu teme doktorske disertacije Aleksandra Krstića, master hemičara.

Dokumenta se mogu pogledati u roku od 10 dana od dana objavljivanja.


10. 1. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnoistraživačkog rada dr Jovane Trbojević Ivić, dipl. biohemičara, istraživača saradnika Inovacionog centra HF, kandidata za izbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


30. 12. 2019.

image

Novi broj studentskog časopisa "Pozitron" je na sajtu. Ovaj broj smo pisali na engleskom jeziku, jer smo želeli da proširimo svoju publiku. Pročitajte o mladim hemičarima i hemičarkama na konferencijama, na doktoratu, na ekskurziji.

Bliže se ispiti, pa upoznajte Biblioteku bolje. Sa vama delimo i nekoliko anegdota sa studentskih vežbi.

Veoma je važno da obratite pažnju na tekst o mentalnom zdravlju. Možda znate nekome kome baš takva reč treba.

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Srećno u Novoj godini i na ispitima!
Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron, broj 17]

30. 12. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnoistraživačkog rada dr Andrijane Nešić, dipl. biohemičara, istraživača saradnika HF, kandidata za izbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


27. 12. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti Izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Maje (Milorad) Poznanović Spahić, master hemičara pod naslovom:

Toksični i potencijalno toksični mikroelementi kao pokazatelji različitih izvora zagađenja u zemljištu

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana.


23. 12. 2019.

image

Na osnovu člana 15. Pravilnika o radu biblioteke i Pravilnika o pisanju završnog rada, od 1. januara 2020. godine, završne i master radove biblioteka Xemijskog fakulteta će kao posebne kolekcije deponovati u okviru Digitalnog repozitorijuma Cherry.

Studenti više neće predavati radove u papirnoj formi jer Biblioteka ne poseduje prostor u koji bi oni bili smešteni.

11. 12. 2019.

image

Hemijski fakultet je sklopio ugovor sa kompanijom Microsoft o dobijanju licenci za MS Windows operativni system. Dobijanje po jedne licence za ličnu upotrebu omogućeno je, pre svega, svim studentima Fakulteta, ali i svim korisnicima e-mail adresa sa naša dva domena: @student.chem.bg.ac.rs i @chem.bg.ac.rs.

Za dobijanje licence neophodno je da se registrujete na Microsoft Azure platformu (azure.microsoft.com) i da pratite korake iz uputstva u prilogu. Svaki korisnik dobija od Microsoft-a dodatnih 100 dolara za kupovinu drugih Microsoft-ovih programa i usluga sa Azure platforme. Napominjemo da paket MS Office ne spada u grupu ponuđenog softvera.


22. 11. 2019.

image

Novi broja studentskog časopisa "Pozitron" je na sajtu!

U novom broju pročitajte o vestima sa Fakulteta, o analizi ponašanja studenata nakon ispita, proverite svoje odgovore na zadatke iz prošlog broja i pokušajte da rešite nove. Vesti iz sveta hemije su tu, ali i naše analize serije koja se oslanja na hemiju.

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.

Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta.

Srećno na kolokvijumima!
Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron 16, oktobar 2019]

18. 11. 2019.

image

Da li završavaš osnovne studije ili si počeo sa master studijama? Želiš da primeniš svoje znanje na konkretnim problemima u dinamičnim i internacionalnim laboratorijama?

Federalni Politehnički Univerzitet u Lozani (EPFL), u okviru E3 programa, organizuje letnje prakse za studente iz domena prirodnih nauka i inženjerstva u trajanju od 3 meseca. Prakse su namenjene studentima završnih godina osnovnih studija i studentima master studija. U okviru E3 programa učestvuje oko 100 laboratorija i većina projekata je interdisciplinarnog karaktera sa ciljem da pripremi studente za doktorske studije i nezavisno istraživanje.

Sve informacije možete naći na sajtu https://eee.epfl.ch/. Studenti će biti rangirani i odabrani na osnovu nekoliko kriterijuma: prosek ocena, kvalitet CVa, i kvaliteta motivacionog pisma. U toku prakse, E3 program će pružiti finansijsku kompenzaciju studentima koja će im omogućiti da pokriju troškove života i smeštaja. Od kandidata se očekuje da odaberu tri laboratorije (lista se nalazi ovde: http://bit.ly/e3programepfl ) i komisija će odabrati laboratoriju na osnovu interesovanja i obrazovanja kandidata. Rok za prijave je 1. februar.

Ključne informacije:

  1. Program je namenjen studentima završnih godina osnovnih studija i master studentima.
  2. Rok za predavanje prijava je 1. februar.
  3. Sve informacije i detalje programa možete naći na https://eee.epfl.ch/
  4. Ukoliko imate imate dodatna pitanja, kontaktirati Sebastiana Gautša (Sebastian Gautsch).

1. 10. 2019.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2019/20. godinu.

25. 6. 2018.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Nikole (Jovan) Gligorijevića, mastera biohemičara pod naslovom:

Uticaj posttranslacionih modifikacija fibrinogena na njegovu reaktivnost i funkciju

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet