Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

14. 11. 2019.

image

Deveta konferencija Srpskog biohemijskog društva pod naslovom "Diverzitet u biohemiji" biće održana u Beogradu, u periodu od 14. do 16. novembra 2019. godine. Naučni program će pokriti najaktuelnije teme na polju molekularnih nauka o životu, naročito biohemije i molekularne biologije. Sve informacije se mogu naći na sledećoj adresi:

www.biochemistry-conference.org.rs

[IX SBS Conference]


19. 10. 2019.

image

Drage koleginice i kolege,

Pozivam vas da se prijavite za pohađanje Seminara za upoznavanje studenata sa fakultetom i akademskim načelima. Na ovom seminaru dobićete priliku da saznate najbitnije informacije za početak vašeg školovanja na fakultetu i budući život akademskog građanina. Seminar će se održati na Hemijskom fakultetu, u subotu 19. i nedelju 20. oktobra 2019. godine.

Pohađanje seminara je besplatno, ali je neophodno prijaviti se za pohađanje do srede 16. oktobra. Prijavljivanje se vrši slanjem mejla sa naslovom "Prijava za SUSFAN" na adresu student_prodekan@chem.bg.ac.rs, a u tekstu mejla neophodno je da navedete vaše ime, prezime i broj indeksa. Detaljan program seminara možete pronaći na plakatu koji se nalazi u prilogu ovog obaveštenja. U toku seminara dobićete i štampanu verziju Vodiča za brucoše kao i dodatne poklone, a na kraju seminara i sertifikat o pohađanju, kao i ESPB poene za vannastavne aktivnosti. Seminar je podržan od strane Univerziteta u Beogradu i Uprave Hemijskog fakulteta. Broj mesta je ograničen.

Srdačan pozdrav,
Nenad Zarić,
student prodekan


19. 10. 2019.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na proslavu Dana Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja će se održati u petak, 18. 10. 2019. godine u 12 časova u Velikom hemijskom amfiteatru. Pozivnica se nalazi u prilogu ove poruke.

Srdačan pozdrav,
Uprava Hemijskog fakulteta

[Dan HF 2019.]


18. 10. 2019.

image

Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu organizuje još jedan otvoreni DAAD info-seminar u petak 18. oktobra 2019. sa početkom u 15 časova u Malom hemijskom amfiteatru (1. sprat zgrade PMF-a, Studentski trg 12-16).

Na info-seminaru će predstavnici Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) izložiti mnogobrojne mogućnosti za naučno-istraživačku saradnju i akademsku razmenu sa univerzitetima u Nemačkoj za studente, diplomce, profesore i istraživače.

Pozivamo zainteresovane studente i profesore fakulteta prirodno-matematičke grupacije, kao i drugih institucija Univerziteta u Beogradu da dođu i čuju više o ovim atraktivnim programima od strane zvaničnika DAAD-a.

Više informacija o DAAD programima, kao i aktivnostima DAAD centra može se naći na stranici https://www.daad.rs/sr/.

17. 10. 2019.

image

Južnouralski državni univerzitet u Čeljabinsku (Rusija) nudi pozicije za post-dok i usavršavanje. Jedna od ponuđenih oblasti su nauke o materijalima (material science). Detaljne informacije se mogu naći na sajtu Univerziteta:
https://www.susu.ru/en/why/academic-research-positions


16. 10. 2019.

image

Volonterski centar HF otvara prijavljivanje za volontere na 7. Konferenciji mladih hemičara Srbije.

Konferencija se održava 2. 11. 2019. (subota) tokom celog dana (od jutra do 5-6 po podne) na Tehnološko-metalurškom fakultetu (Karnegijeva, sporedni ulaz). Molimo zainteresovane koleginice i kolege da svoje prijave pošalju na mejl adresu: volonteri@chem.bg.ac.rs. Poželjno je da se prijave i kolege kako bismo 1. 11. postavili panele za postere (to će trajati 1-2 sata tokom 1. 11). Kao naslov mejla stavite: "7. konferencija mladih hemičara Srbije". U prijavi navesti ime i prezime, broj indeksa, broj telefona, prethodna iskustva ovog tipa, kao i - ukoliko ste muškog pola - da li možete pomoći 1. 11. pri nošenju panela.

Na samoj konferenciji, 2. 11, volonteri pomažu pri registraciji, na posterskoj sesiji kao i za sve ostalo za šta vas zamoli osoblje Kluba mladih hemičara i Srpskog hemijskog društva.

Ukoliko imate pitanja pošaljite ih na mejl adresu: volonteri@chem.bg.ac.rs.

Srdačno,
Volonterski centar

16. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerzita u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu naučne zasnovanosti i opravdanosti predložene teme za izradu doktorske disertacije kandidata Ivana (Vilko) Samelaka, diplomiranog hemičara, pod naslovom:

Organsko-geohemijski pristup u identifikaciji i praćenju sudbine zagađujućih supstanci naftnog tipa u rečnim sedimentima na modelu reke Vrbas (Banja Luka)

Izveštaj se može pogledati u roku od 10 dana od dana objavljivanja.


16. 10. 2019.

image

Globalna obrazovna akcija "Mendeljejev lab" održana je na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Ruskim centrom za nauku i kulturu i Matematičkom gimnazijom u subotu 12. 10. 2019.

Učenici Ruske škole pri ambasadi Ruske federacije u Beogradu su radili međunarodni test provere znanja, posetili Zbirku velikana srpske hemije i gledali eksperimente koje su pripremili učenici Matematičke gimnazije. Za kraj, svi učesnici programa su pogledali animirani film o Dmitriju Mendeljejevu.

Ova akcija je održana u još 40 država širom sveta, a podaci o ovome se mogu naći na sajtu laba.media.

Ovde možete pogledati mali foto-album - autor fotografija je Aleksandar Golubev.

15. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Mime Jevtović, dipl. hemičara, istraživača saradnika Inovacionog centra HF, kandidata za izbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


15. 10. 2019.

image

Hemofarm Fondacija raspisuje konkurs za školsku 2019/20. godinu za dodelu 10 stipendija studentima koji su prvi put upisali završnu godinu osnovnih/integrisanih akademskih studija, kao i studentima koji su školske 2019/20. upisali master studije na fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija i to na medicinskim, farmaceutskim, tehnološkim, hemijskim i fizičko-hemijskim fakultetima.

Konkurs je otvoren za studente koji su u dosadašnjem studiranju ostvarili prosek ocena najmanje 8,50. Osim prosečne ocene, prilikom odabira, kriterijum je i materijalno stanje studenta. Pravo učešća na konkursu imaju kandidati koji su državljani Republike Srbije. Za kandidate koji budu u užem izboru sprovešće se proces profesionalne selekcije koja obuhvata testiranje i intervju sa kandidatima. Rezultati profesionalne selekcije su jedan od kriterijuma za izbor stipendista.

Budući stipendisti HEMOFARM fondacije u školskoj 2019/20. godini imaće priliku da budu deo Mentorskog i programa stručne letnje prakse "Možeš i ti" i da u kontaktu sa ekspertima Hemofarm AD unaprede svoja znanja i veštine neophodne za dalji lični i profesionalni razvoj.

Više informacija možete naći u prilogu i na sajtu:
www.fondacijahemofarm.org.rs/srb/sta-radimo/program-za-obrazovanje
www.fondacijahemofarm.org.rs/srb/sta-radimo/program-za-obrazovanje/prijava-za-stipendiju


14. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Ivane (Srđan) Veljković, master hemičara pod naslovom:

Proučavanje sumpor-sumpor interakcija u kristalnim strukturama malih molekula i proteina primenom informatičkih i kvantnohemijskih metoda

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.

14. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Marije (Radovan) Koprivice, master hemičara pod naslovom:

Hemijska karakterizacija semena breskve (Prunus Persica L.)

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.

14. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada Tamare Petrović, master hemičara, kandidata za izbor u zvanje istraživač-pripravnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


14. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Jelene (Dragan) Mihailović, master biohemičara pod naslovom:

Proteomika posttranslacionih i hemijskih modifikacija proteina i interakcije proteina od značaja u alergiji na hranu

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.

14. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Marije (Branimir) Peruško, master biohemičara pod naslovom:

Struktura i funkcija proteina mleka modifikovanih u Majarovoj reakciji

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.

14. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Gordane (Božidar) Krstić, master hemičara pod naslovom:

Ispitivanje hemijskog sastava sekundarnih metabolita odabranih biljnih vrsta roda Euphorbia

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja

11. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Nataše Đoković, istraživača saradnika Inovacionog centra HF, kandidata za izbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


11. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada Srđana Markovića, master biohemičara, kandidata za izbor u zvanje istraživač-pripravnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


8. 10. 2019.

image

Centar za razvoj karijere tokom aktuelnog semestra realizuje kurs "Veštine upravljanja karijerom" za studente Univerziteta u Beogradu.

Kurs je namenjen studentima završnih godina studija koji žele da spremnije zakorače u novo poglavlje razvoja karijere nakon fakulteta. Kroz različite aktivnosti, zadatke, alate za samoprocenu, vežbe i resurse polaznici će dobiti odgovore na pitanja kao što su: Kako vidim svoju karijeru? Koji su moji kvaliteti? Koje opcije mi stoje na raspolaganju? Kako se postavljaju ciljevi? Kako i gde mogu da tražim posao? Kako da se uspešno predstavim poslodavcu? i mnoga druga.

I ovog semestra studenti imaju mogućnost da odaberu na koji način žele da pohađaju kurs - onlajn ili uživo. "Živi" kurs se sastoji od 6 radionica koje se realizuju za grupu od najviše 30 učesnika i namenjen je onima koji vole neposredan kontakt sa predavačima i razmenu sa drugim učesnicima. Kurs se realizuje sredom u Rektoratu (Studentski trg 1) sa početkom u 12 časova, a trajanje radionica je od 2 do 4 sata u zavisnosti od teme. Početak kursa je 30. oktobra.

Onlajn kurs namenjen je onima koji više vole da rade sami, kada i odakle oni to žele. Podrazumeva 5 nedeljnih tematskih celina (tektualni, audio i video materijali, kvizovi i testovi) sa pratećim zadacima na koje polaznici dobijaju povratnu informaciju. Nedeljno opterećenje je 2 do 4 sata. Početak kursa je 29. oktobra.

Kurs je koncipirao tim Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, i uspešno se realizuje u "živoj" i onlajn formi od 2015. godine. Kroz kurs je do sada prošlo preko 600 studenata.

Više informacija studenti mogu naći ovde: www.razvojkarijere.bg.ac.rs/vuk
Rok za prijavljivanje je 24. oktobar. Prijavite se OVDE!

8. 10. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Ane Marije Balaž, master biohemičara, istraživača-saradnika IHTM Centra za hemiju, pod naslovom:

Proteinski inženjering celobioza - dehidrogenaze iz Phanerochaete chrysosporium u cilju povećanja oksidativne stabilnosti za primenu u biokatalizi

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


8. 10. 2019.

image

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju redovnog profesora za užu naučnu oblast Hemija u medicini. Kandidat je dr Kristina Gopčević, vanredni profesor Medicinskog fakulteta.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


3. 10. 2019.

image

Zadužbina Ilije M. Kolarca - Centar za predavačku delatnost organizuje ciklus predavanja "2019 - Međunarodna godina periodnog sistema elemenata" povodom 150. godišnjice Mendeljejevljevog periodnog sistema:

 • Četvrtak, 3. 10. 2019. u 18 sati:
  Seaborgium, Lawrencium, Berkelium, Californium, Americium
  dr Aleksandar Dekanski, naučni savetnik IHTM - Centra za elektrohemiju
 • Četvrtak, 10. 10. 2019. u 18 sati:
  A brief history of magnesia, life and dishwashers
  prof. Vesli Braun, Univerzitet u Groningenu, Holandija
 • Četvrtak, 17. 10. 2019. u 18 sati:
  Čudesni svet 2D materijala
  doc. dr Aleksandra Mitrović, Hemijski fakultet, Beograd
 • Četvrtak, 24. 10. 2019. u 18 sati:
  Elementi periodnog sistema - skrivena tajna života na našoj planeti
  prof. dr Vladimir Beškoski, Hemijski fakultet, Beograd
 • Četvrtak, 31. 10. 2019. u 18 sati:
  Periodni sistem elemenata - od skice do remek-dela
  prof. dr Tamara Todorović, Hemijski fakultet, Beograd

Sva predavanja se organizuju u Maloj sali Kolarčeve zadužbine. Ulaz je slobodan.


2. 10. 2019.

image

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu je raspisao konkurs za izbor jednog nastavnika u zvanju docenta za užu naučnu oblast Opšta i neorganska hemija. Kandidat je dr Branka Dražić, dipl. hemičar za istraživanje i razvoj, docent Farmaceutskog fakulteta.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


1. 10. 2019.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2019/20. godinu.

27. 9. 2019.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Vesne Đinović, dipl. hemičara, kandidata za izbor u zvanje naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


19. 9. 2019.

image

Povodom 60. godišnjice osnivanja Institut za primenu nuklearne energije (INEP) Univerziteta u Beogradu dodelio je zahvalnicu Hemijskom fakultetu za dugogodišnju uspešnu saradnju na unapređenju nauke i obrazovanja.

[Zahvalnica INEP-a]


18. 9. 2019.

image

Fond za inovacionu delatnost je pokrenuo novi program namenjen naučnoistraživačkoj zajednici - Dokaz koncepta - Proof of Concept (PoC). Cilj programa je podrška transformaciji rezultata istraživanja u komercijalne ili društveno korisne proizvode koji imaju potencijal da se u narednih nekoliko godina plasiraju na tržište.

Program Dokaz koncepta omogućava finansijsku podršku istraživačima (ili istraživačkim timovima) u iznosu do 2.4 miliona RSD. Finansiranje omogućava, pored aktivnosti razvoja, i honorare istraživačima i njihovim timovima, pravno regulisanje vlasništva nad intelektualnom svojinom, putovanja vezana za projekat, usluge eksternih konsultanata kao i ostale usluge razvoja. Svaki projekat će imati mentora iz oblasti biznisa čiji će zadatak biti da pomogne timu u postupku definisanja proizvoda i analize tržišta kako bi se napravila dobra osnova za izlazak na tržište.

Javni poziv je objavljen 17. septembra 2019. godine i biće otvoren do 18. novembra 2019. godine do 15 časova. U ovom periodu Fond za Inovacionu delatnost organizovaće radionice radi predstavljanja detalja Programa zainteresovanim istraživačima. Takođe, u prostorijama Fonda za inovacionu delatnost održavaće se Otvorena vrata svake srede počevši od 25. septembra pa do kraja konkursa prema sledećem rasporedu:

 1. Sreda, 25. septembar, sala A3 pri prostorijama Naučno tehnološkog parka, Veljka Dugoševića 54, Beograd od 13:00.
 2. Sve ostale srede do zatvaranja poziva, sala za konferencije Fonda za Inovacionu delatnost, Veljka Dugoševića 54, Beograd od 13:00.

Svu dokumentaciju i detalje Programa možete pronaći na sajtu Fonda za Inovacionu delatnost. U prilogu se nalazi Priručnik za podnosioce sa više informacija o Programu.
Za sva dodatna pitanja pišite na PoC@inovacionifond.rs.


4. 4. 2019.

image

Drage koleginice i kolege,

Za studente Hemijskog fakulteta i ove godine se organizuje Stručna ekskurzija. Ovogodišnja destinacija je Italija, uz posetu Hrvatskoj. Program putovanja kao i sve bitne informacije možete pronaći u dokumentu koji se nalazi u prilogu. Za sve dodatne informacije, kao i prijave, možete me kontaktirati putem e-mail-a student_prodekan@chem.bg.ac.rs ili putem telefona 062/547920, ili kolegu Filipa Stevanovića putem mail-a filipbiohem@gmail.com ili putem telefona 0612943245.

Srdačan pozdrav,
Nenad Zarić, student prodekan


25. 6. 2018.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Nikole (Jovan) Gligorijevića, mastera biohemičara pod naslovom:

Uticaj posttranslacionih modifikacija fibrinogena na njegovu reaktivnost i funkciju

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet