Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

8. 7. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege studenti,

Na osnovu zvanične preporuke koja je upravo stigla iz Kabineta resornog ministarstva, obaveštavamo vas da se u sredu, četvrtak i petak (8, 9. i 10. jula) radi po načinu i programu koji je ranije usvojen, u pogledu ispita i drugih aktivnosti, uz poštovanje svih mera predostrožnosti i zaštite koje do sada važe.

Ukoliko bude uveden policijski čas za predstojeći vikend, ispiti planirani za subotu 11. jula će biti odloženi. Prema dosadašnjim saznanjima, od ponedeljka 13. jula bi trebalo da nastavimo sa radom, ali ćemo poštovati meru da nema okupljanja više od petoro ljudi, ukoliko ona bude usvojena (dakle ova mera NIJE još usvojena od strane Vlade RS).

U iščekivanju zvaničnih informacija, izvinjavamo se što u ovom trenutku nismo u mogućnosti da sve preciziramo. Čim dobijemo precizne informacije bićete obavešteni.

Molimo vas da pratite vesti na sajtu i studentskom portalu HF!

U prilogu se nalazi dokument koji detaljno opisuje bezbednosne mere koje se moraju poštovati tokom rada Fakulteta. Molimo vas da se upoznate sa predviđenim merama i da ih se dosledno pridržavate.

Takođe, u prilogu se nalazi zaključak sednice Senata Univerziteta u Beogradu održane 8. jula 2020. godine.

Srdačan pozdrav,
Uprava HF


13. 7. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnoistraživačkog i stručnog rada dr Dragana Ninkovića, dipl. hemičara, kandidata za izbor u zvanje viši naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


13. 7. 2020.

image

Na sledećoj adresi se nalazi uputstvo za registraciju za MS Office 365 (A1), koji uključuje i MS Teams, i za AzureDev for Education:

www.chem.bg.ac.rs/hemnet/office_i_azuredev.html

Registracija je omogućena za sve studente i zaposlene Hemijskog fakulteta. Poželjno je da se svi registruju zbog nastave koja će se (u zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji) realizovati on-line preko MS Teams platforme.

10. 7. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor jednog nastavnika u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Organska hemija. Kandidat je dr Ljubodrag Vujisić, dipl. hemičar, docent HF.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


10. 7. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Borisa Mandića, naučnog saradnika HF, kandidata za izbor u zvanje viši naučni saradnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


9. 7. 2020.

image

Na osnovu najnovije odluke Vlade Republike Srbije o merama borbe protiv širenja zarazne bolesti izazvane virusom SARS-Cov-2, obaveštavaju se svi zaposleni i studenti Hemijskog fakulteta da je ograničen broj osoba koje mogu istovremeno da budu prisutne u prostorijama Fakulteta (najviše jedna osoba na 4 m2). Na ulazu u svaku prostoriju biće istaknut maksimalan broj osoba. Pošto je ovo ograničenje već bilo uzeto u obzir prilikom pravljenja rasporeda ispita, neće biti odlaganja ispita u julskom ispitnom roku.

6. 7. 2020.

image

Usled organizovanja julskog ispitnog roka, u Biblioteci HF će biti moguće samo zaduživanje publikacija od 8:30 do 15:30.

U periodu od 7. do 18. jula 2020. godine čitaonica neće biti dostupna za korisnike.

6. 7. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu naučnog i stručnog rada dr Sandre Aranđelović, dipl. biohemičara, višeg naučnog saradnika Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kandidata za izbor u zvanje naučni savetnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


2. 7. 2020.

image

Nemačka služba za akademsku razmenu - DAAD predstavlja najnoviji program kojim finansira međuuniverzitetsku saradnju.

Radi se o programu International Virtual Academic Collaboration 2020-2021 - IVAC.

Rok za apliciranje za ovaj grant je 16. 7. 2020, s tim što je najraniji termin početka finansiranja 1. 9. 2020. Ovim programom se finansiraju svi on-line oblici usavršavanja zaključno sa 30. 9. 2021. godine.

S obzirom na trenutnu krizu koja univerzitete i naučne organizacije stavlja pred nove izazove- kako da dinamički napreduju u digitalnom učenju i rade pod pritiskom, ovaj program može da pomogne onima koji u ovoj krizi kroz digitalne formate vide nove mogućnosti poslovanja i razvoja.

U cilju sistematskog produbljivanja međunarodne univerzitetske saradnje i stvaranja novih obrazaca mobilnosti (mešovita mobilnost - Blended Mobility), virtuelna razmena predstavlja interaktivni most za saradnju u svetu.

Originalan raspis može se nađi na linku: https://bit.ly/2YPEYd0

Kontakt za sva dodatna pitanja:
Inga Filster
Telefon: 0228 882-584
E-Mail: ivac@daad.de

2. 7. 2020.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Na portalu Fonda za nauku možete naći novu seriju pitanja i odgovora vezanih za pisanje predloga projekata, kao i korigovan obrazac za budžet.

http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/Ideje-Otvorena-Vrata-26.06.2020.pdf

http://fondzanauku.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/Ideje-Otvorena-Vrata-29.06.2020.pdf

Prema odgovoru koji sam dobila iz Fonda, u ovom trenutku se ne razmatra pomeranje roka za prijavu projekata.

Srdačan pozdrav,
Tanja

30. 6. 2020.

image

Novi broj studentskog časopisa "Pozitron" je na sajtu. Za vas donosimo vesti sa Fakulteta i delimo sa vama posebne priče o hemiji. Hvala vam na pomoći pri izradi naslovne strane našeg časopisa. Uživajte!

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron, broj 19]

30. 6. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor jednog nastavnika u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Analitička hemija. Kandidat je dr Filip Andrić, dipl. hemičar, docent HF.

Izveštaj se može pogledati u roku od 15 dana od dana objavljivanja.


23. 6. 2020.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za ocenu rezultata naučnog i stručnog rada dr Dušanke Milojković Opsenice, redovnog profesora HF, kandidata za izbor u zvanje naučni savetnik.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


19. 6. 2020.

image

Drage koleginice i kolege,

U cilju razvoja preduzetničkog duha i omogućavanja uspešnog kreiranja i transfera inovacija iz akademije u privredu, kreirani su inovativni alati za pružanje podrške studentima, nastavnicima i istraživačima u procesu indentifikacije, razvoja, i komercijalizacije poslovnih prilika.

Alati namenjeni samoproceni, razvoju, i razradi poslovnih prilika su dostupni na otvorenoj, višejezičnoj veb platformi (BOSS platformi), i upotpunjeni su raznovrsnim edukativnim materijalom dostupnim u video i pdf formatu.

Korišćenje alata i materijala je besplatno, a dostupni su na srpskom, engleskom, italijanskom, i francuskom jeziku.

Kako je upotreba platforme sastavni deo procedura vezanih za postupak komercijalizacije rezultata naučno-istraživačkog rada zaposlenih na članicama Univerziteta u Beogradu, molimo vas da se regisrujete na platformi dostupnoj na https://bossplatform.rect.bg.ac.rs/, testirate i razvijate vaše ideje na istoj.

Za sve dodatne informacije, kao i organizaciju konsultacija i radionica za razvoj poslovnih prilika se možete obratiti timu Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, na e-mail ctt@rect.bg.ac.rs.

BOSS platforma je razvijena od strane Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Liježu, i META Grupe u okviru projekta "Business Opportunity Support System upgrade for strengthening European innovation ecosystem" koji se finansira kroz Erazmus+ program Evropske unije. Više informacija o samom projektu možete pronaći na http://www.boss.rect.bg.ac.rs/.

16. 6. 2020.

image

Američka ambasada u Beogradu je raspisala poziv za male grantove. Rok je 30. avgust. Poziv možete pronaći na sledećem linku:
https://rs.usembassy.gov/annual-program-statement-for-fiscal-year-2020/

Detaljnije informacije o pozivu i dalu koji se odnosi na obrazovanje možete pronaći u dokumentu "Annual Program Statement FY2020".

Srdačan pozdrav,
Tanja Božić

16. 6. 2020.

image

Od danas, inovativna preduzeća mogu da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Javni poziv je otvoren do 31. avgusta 2020. godine u 15 časova, a prijave se podnose putem portala Fonda.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra. Za sredstva u okviru ovog programa mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom srpskom vlasništvu i ne starija od pet godina, kao i timovi. Finansiranjem koje Fond dodeljuje se pokriva maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

Kroz Program sufinansiranja inovacija dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu, a korisnici su mikro, mala ili srednja preduzeća sa većinskim privatnim vlasništvom registrovana u Srbiji. Podrška omogućava preduzećima razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija sa visokom dodatom vrednošću i podsticanje komercijalizacije istraživanja i razvoja postojećih inovativnih preduzeća, kao i uspostavljanje saradnje/partnerstava sa međunarodnim kompanijama/organizacijama. Finansiranjem koje Fond dodeljuje pokriva se maksimalno 70% ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60% za srednja preduzeća. Projekti mogu trajati do 24 meseca.

Za ovaj javni poziv sredstva su obezbeđena u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (po osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke).

3. 6. 2020.

image

Privredna komora Srbije objavljuje Konkurs za dodelu godišnjih nagrada za doktorske disertacije studenata fakulteta u školskoj 2018/19. godini (radovi odbranjeni u periodu od 1. 10. 2018. do 30. 9. 2019. godine), sa temama iz oblasti privrede.

Dodeljuje se 10 nagrada za najbolje doktorske disertacije.

Inicijativu za podnošenje predloga fakultetu može podneti institut, preduzeće, druge organizacije i pojedinci na osnovu Javnog poziva koji je objavljen u dnevnom listu "Politika" od 1. 6. 2020. godine i dostupan je i na sajtu: www.pks.rs i www.beograd.pks.rs. Predloge potpisuje dekan Fakulteta predloženog kandidata.

Prijave na konkurs treba dostaviti najkasnije do 15. 9. 2020. godine Privrednoj komori Srbije - Privrednoj komori Beograda.

Nagrade se dodeljuju u vidu diploma i novčanih nagrada. Odluke o dodeli nagrada donosi Žiri. Dodatne informacije mogu se dobiti u Privrednoj komori Srbije - Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, elektronska pošta: naucni.radovi@pks.rs ili kontakt telefoni: 064/8760-121 i 066/875-1023.


14. 5. 2020.

image

Program IDEJE: NOVI ROK ZA PODNOŠENjE PREDLOGA PROJEKATA U skladu sa situacijom izazvanom pandemijom korona virusa i prethodno uvedenog vanrednog stanja u Republici Srbiji, Fond za nauku pomera rok za podnošenje predloga projekata u otvorenom pozivu programa IDEJE.

Krajnji rok za podnošenje predloga projekata u okviru programa IDEJE je petak, 07.08.2020. godine, do 15.00 časova, po srednjeevropskom vremenu.

Molim vas da pre početka pisanja projekta pročitate Uputstva koja ste od mene dobili mejlom 27. aprila 2020. godine.

Srdačan pozdrav,
Tanja Božić

1. 4. 2020.

image

Na osnovu UGOVORA O REALIZACIJI I FINANSIRANjU NAUČNOISTRAŽIVAČKOG RADA NIO U 2020. GODINI koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i našeg fakulteta (evidencioni broj ugovora 451-03-68/2020-14/200168) u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2020. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili englenskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-68/2020-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2020-14/200168

Srdačan pozdrav,
Uprava HF

27. 2. 2020.

image

Dragi studenti,

U letnjem semestru 2019/2020. godine termini za razgovor su svaki ponedeljak i sreda u 11:00 časova u Sekretarijatu Hemijskog fakulteta. Možete mi pisati i na adresu elektronske pošte nastava@chem.bg.ac.rs, ali isključivo sa svoje studentske adrese elektronske pošte.

Srdačan pozdrav,
Tamara Todorović, prodekan za nastavu

23. 12. 2019.

image

Na osnovu člana 15. Pravilnika o radu biblioteke i Pravilnika o pisanju završnog rada, od 1. januara 2020. godine, završne i master radove biblioteka Xemijskog fakulteta će kao posebne kolekcije deponovati u okviru Digitalnog repozitorijuma Cherry.

Studenti više neće predavati radove u papirnoj formi jer Biblioteka ne poseduje prostor u koji bi oni bili smešteni.

1. 10. 2019.

image Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti kalendar i raspored nastave i ispita za školsku 2019/20. godinu.

25. 6. 2018.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za pregled, ocenu i odbranu doktorske disertacije i doktorsku disertaciju kandidata Nikole (Jovan) Gligorijevića, mastera biohemičara pod naslovom:

Uticaj posttranslacionih modifikacija fibrinogena na njegovu reaktivnost i funkciju

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet