Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

NOVOSTI

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Naučnoistraživački rad
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

Vremenska prognoza:
[Wunderground]
Beograd, Srbija

Pretraga Tip vesti:   Godina:      

VAŽNO!

image

Nastava na svim godinama osnovnih i integrisanih akademskih studija počinje 3. oktobra u neposrednom režimu rada ("uživo") prema rasporedu nastave za zimski semestar 2022/23. godine.

Kupovinu publikacija Izdavačkog centra HF, kao i drugih izdanja koja su dostupna u Skriptarnici HF možete izvršiti bez dolaska na HF:   www.chem.bg.ac.rs/fakultet/izdavastvo/

Molimo vas da pratite vesti na sajtu i studentskom portalu HF!

Srdačan pozdrav,
Uprava HF

3. 11. 2022.

image

Beograd, 3. oktobar 2022. — Najbolji studenti završne godine medicinskih, farmaceutskih, tehnoloških, bioloških, hemijskih i tehničkih fakulteta elektro i mašinskog usmerenja, državnih univerziteta u Republici Srbiji, od danas imaju priliku da konkurišu za godišnje stipendije Fondacije HEMOFARM u okviru Programa za obrazovanje "MOŽEŠ I TI".

Konkurs je otvoren do 3. novembra za studente koji su u dosadašnjem studiranju ostvarili prosek ocena najmanje 8,50.

Prijavom na konkurs Fondacije Hemofarm, budući stipendisti će dobiti mesečnu finansijsku podršku, mentorsku podršku, stručnu praksu u Srbiji i Nemačkoj i postati deo zajednice koja broji više od 3660 mladih lidera spremnih da menjaju svet na bolje. Uz podršku eksperata STADA grupe i Hemofarma, stipendisti imaju priliku da unaprede svoje znanje i veštine, koje su neophodne za dalji lični i profesionalni razvoj. Tokom godinu dana, polaznici programa sticaće i radno iskustvo u različitim sektorima kompanije i dodatni motiv da znanje i veštine primenjuju u Srbiji.

"Znanje i veštine niko ne može da vam oduzme. To je vaš oslonac i karta za ulazak u svet uspeha i bolje sutra. Mi već 29 godina ulažemo u mlade i njihovo obrazovanje. Sa ponosom ističemo da su naši bivši stipendisti danas na rukovodećim pozicijama u kompaniji Hemofarm i STADA grupi i veoma uspešni u profesijama koje su izabrali. Verujemo da je ovaj program prava prilika za studente da stiču nova znanja i veštine, upoznaju se sa našim ekspertima i procesima rada u kompaniji koja je lider na farmaceutskom tržištu i da zajedno sa nama brinu o zdravlju ljudi i njihovoj dobrobiti", kaže Suzana Đorđević, direktorka Fondacije Hemofarm.

[Konkurs za stipendije Fondacije HEMOFARM „MOŽEŠ I TI“]

4. 10. 2022.

image

Zašto upisivati master na Hemijskom fakultetu? Ako si bio student HF, znači da si herojski izgurao četiri godine, još samo jedna dodatna godina može činiti veliku razliku prilikom potrage za poslom ili u razvoju tvoje buduće karijere. Master je takođe prilika da stekneš kompetencije koje ti nedostaju ili ekspertizu u određenom polju hemije koje te naročito zanima.

Studentima koji su završili osnovne studije na nekom drugom fakultetu je ovo idealna prilika da dobiju i diplomu Hemijskog fakulteta. Ako pretražite vesti na našem sajtu i mrežama, pronaćićete obilje dokaza da naš fakultet spada u elitne obrazovne i naučno-istraživačke institucije. Za godinu dana na našim master studijama imaćete priliku da u prvom semestru pratite predavanja i vežbe iz tri predmeta, dok je drugi semestar rezervisan za master rad, što je odlična prilika da pod mentorstvom nekog od naših profesora steknete dragoceno iskustvo, praktično i teorijsko znanje.

Prijave su već počele! Potražite dodatne informacije na našem sajtu:

www.chem.bg.ac.rs/upis/master.html

[Upis na MAS na HF 2022/23.]   [Hemijski fakultet - Budi u svom elementu!]

3. 10. 2022.

image

Srpsko privredno društvo Fondacija "Privrednik" raspisuje Konkurs za prijem nove generacije pitomaca i štićenika  u školskoj 2022/2023. godini.

Konkurs je otvoren u periodu od 12. septembra do 20. oktobra 2022. godine.

Pravo učešća imaju studenti čija je prosečna ocena najmanje 9.00, a koji su slabijeg materijalnog stanja. Molimo Vas da na odgovarajući način obavestite sve studente.

Detaljnije informacije možete naći u prilgu, na sajtu konkursa   http://fondprivrednik.org.rs/konkurs-za-2022-2023-godinu/   i na e-mail: fondacija1993@gmail.com.


3. 10. 2022.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Obaveštavamo Vas da će predaja dokumenata za konkurs za studentske domove, kredite i stipendije biti u periodu od 17.-31. oktobra 2022. godine u periodu od 10-13 časova.

Za studente master i doktorsih akademskih studija krajnji rok za dostavljanje dokumentacije je 4. novembar 2022. godine.

U prilogu možete preuzeti obrazac za konkurs za domove. Neophodno je da obrazac preuzmete, odštampate i popunite ručno. Uz obrazac, neophodno je da dostavite uverenje o prosečnom prihodu po članu domaćinstva za prvih 6 meseci 2022. godine (od 1.1.-30.6.2022. godine). Ovaj obrazac možete dobiti ili u Poreskoj upravi ili u opštini Vašeg prebivališta. Uverenje o upisanoj godini, položenim ispitima i prosečnoj oceni ćemo mi izvlačiti iz elektronskog indeksa, tako da to ne morate posebno da tražite.

Obrazac za konkurs za kredite i stipendije možete kupiti u knjižari Prosvetnog pregleda, Dečanska 6/III, prekoputa Doma omladine. Obratite pažnju koji deo konkursa popunjavate, pošto je u istoj "svesci" i konkurs za kredit i konkurs za stipenciju. Takođe, nisu ista dokumenta potrebna za kredit i za stipendiju, tako da budite pažljivi i tu.

Podsećamo Vas da ste lično odgovorni za ispravnost podataka koje dajete.

Srdačno,
Studentska služba HF

3. 10. 2022.

image

Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet stavlja na uvid javnosti Izveštaj komisije za ocenu naučne zasnovanosti teme za izradu doktorske disertacije kandidata Marine (Blagoje) Ristović, master biohemičara, pod naslovom:

Produkcija, karakterizacija i primena ksilanaza iz gljiva Aspergillus sp. i Trichoderma sp. za dobijanje ksilooligosaharida

Izveštaj komisije biće dostupan javnosti 10 dana od objavljivanja na sajtu Fakulteta.


3. 10. 2022.

image

Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet stavlja na uvid javnosti Izveštaj komisije za ocenu naučne zasnovanosti teme za izradu doktorske disertacije kandidata Tatjane (Nebojša) Đurašinović, master biohemičara, pod naslovom:

Ispitivanje alergenosti prirodne i rekombinantno proizvedene S-adenozil-L-homocistein-hidrolaze iz banane

Izveštaj komisije biće dostupan javnosti 10 dana od objavljivanja na sajtu Fakulteta. 


30. 9. 2022.

image

Nedavno je premijeno brucošima predstavljen zaseban odeljak sajta Hemijskog fakulteta posvećen prevenciji i zaštiti od seksualnog uznemiravanja.

Napravili smo kratak vodič za vas. Pratite sajt za dalje informacije o dodatnim resursima, tribinama i drugim informacijama:

www.chem.bg.ac.rs/fakultet/poverenik

Na Hemijskom fakultetu se seksualno uznemiravanje ne toleriše. Sačuvajte objavu i podelite je sa svojim kolegama.

Tu smo za vas!

[Zasto treba znati sta je seksualno uznemiravanje]   [Kontakt informacije]

30. 9. 2022.

image

Najbolji među hemičarima u Srbiji danas su svečano dočekani u najvećem amfiteatru Hemijskog fakulteta.

[Docek brucosa HF, 30. 9. 2022. - foto Sladjana Savic]

Dekan, prodekani, studenti i zaposleni dočekali su najmlađe studente programa Hemija, Hemija životne sredine, Biohemija i Nastava hemije. Prisutnima su se obratili prof. dr Goran Roglić, dekan, v. prof. dr Veselin Maslak, prodekan za finansije, v. prof. dr Rada Baošić, prodekan za nastavu, Petar Nikolić, student prodekan, Kristina Radusin, predsednik Studentskog parlamenta, prof. dr Branimir Jovančićević, šef Katedre za primenjenu hemiju, i Mihajlo Jakanovski, predsednik Upravnog odbora Kluba mladih hemičara Srbije.

Srećno, generacijo titan! Budite jaki kao Titani!

[Sa doceka brucosa HF - foto Sladjana Savic]

30. 9. 2022.

image

Hemofarm fondacija raspisuje konkurs za stipendije za školsku 2022/23. godinu. Stipendije su namenjene studentima završnih godina osnovnih i integrisanih studija na madicinskim, farmaceutskim, tehnološkim, biološkim, hemijskim, elektrotehničkim i mašinskim fakultetima čiji je osnivač Republika Srbija. Stipendisti dobijaju mesečnu finansijsku podršku, stručnu praksu, mentora i priliku za lično i profesionalno usavršavanje, kao i da prošire mrežu kontakata i postanu alumnisti Fondacije.

Konkurs počinje 3. oktobra i traje do 3. novembra 2022. godine. Više informacija možete naći na fondacijahemofarm.org.rs.

[Stipendije Hemofarm fondacije]

28. 9. 2022.

image

Od 17. oktobra do 15. novembra održaće se višenedeljni edukativni program za studente, istraživače, inovatore i entuzijaste. Timovi će rešavati izazove u domaćem sistemu hrane uz pomoć iskusnih mentora i stručnjaka. Kompanija Delta Agrar je obezbedila grant do 2000€ za najbolja rešenja.

Više detalja o učešću i prijavi na stranici Challenge Labs.

27. 9. 2022.

image

Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu stavlja na uvid javnosti izveštaj Komisije za izbor jednog nastavnika u zvanju docenta za užu naučnu oblast Analitička hemija. Kandidat je dr Ilija Cvijetić, dipl. hemičar, asistent sa doktoratom HF.

Izveštaj se može pogledati u roku od 30 dana od dana objavljivanja.


21. 9. 2022.

image

Od srede, 21. septembra, otvorena je anketa za studentsko vrednovanje pedagoškog rada nastavnika i saradnika Hemijskog fakulteta za letnji semestar školske 2021/2022. godine. Anketa traje do nedelje, 16. oktobra 2022.

Studenti treba da popune anketu za sve nastavnike i saradnike koji im predaju ili drže vežbe na svim predmetima ponaosob. Ako se na listi nalazi neki nastavnik ili saradnik koji vam nije držao nastavu, nemojte popunjavati anketu za njega. Ukoliko student ne želi da popuni anketni list za nekog nastavnika ili saradnika, treba da na vrhu formulara klikne na opciju "ne želim da učestvujem u ovoj anketi".

Ova anketa je usaglašena sa Pravilnikom o studentskom vrednovanju nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu ("Glasnik BU" br. 157 od 23. 9. 2010).

20. 9. 2022.

image

Rad Jovane Araškov, istraživača saradnika i doktoranta Hemijskog fakulteta, pod nazivom "Zn(II) complexes with thiazolyl-hydrazones: structure, intermolecular interactions, photophysical properties, computational study and anticancer activity" izabran je za naslovnu stranu časopisa CrystEngComm. Jovana je za prezentaciju rezulatata dela istraživanja u okviru doktorske teze osvojila i nagradu za najbolji poster na nedavno održanom 58. Savetovanju Srpskog hemijskog društva. U okviru svoje doktorske disertacije, koju radi u grupi dr Tamare Todorović, vanrednog profesora, Jovana izučava komplekse cinka(II) sa N-heteroaromatičnim hidrazonil-tiazolima. Pored sinteze i strukturne karakterizacije u čvrstom stanju i rastvoru, Jovana proučava i uticaj supstituenata na periferiji liganada, kao i prisustvo različitih nekoordinujućih i koordinujućih anjona na strukturu, termičku stabilnost, fotoluminescentna svojstva, antiproliferativnu i antioksidativnu aktivnost kompleksa. Do sada ostvareni rezultati ukazuju na veliki potencijal primene kompleksa cinka na bazi N-heteroaromatičnih hidrazonil-tiazola kao multifunkcionalnih materijala, prvenstveno kao fotoluminescentnih i biološki aktivnih agenasa.

Čestitamo Jovani i kolegama iz njene grupe na ovim zaista izuzetnim rezultatima i želimo im puno uspeha u daljem radu!

[Rad Jovane Araskov na naslovnoj strani CrystEngComm]

16. 9. 2022.

image

Poštovani članovi,

Obaveštavamo vas da su prijave za Osmu konferenciju mladih hemičara Srbije otvorene. Osma konferencija mladih hemičara Srbije će se održati u subotu, 29. oktobra 2022. godine na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Rok za prijavljivanje učešća i podnošenje apstrakata je 5. oktobar 2022. godine. Prijavni formular i templat za apstrakt (sa uputstvom za popunjavanje) možete naći na sledećem linku:

Prijavni formular

Cilj Konferencije je prezentacija rezultata mladih hemičara Srbije i zemalja regiona iz oblasti hemije, hemijske tehnologije i metalurgije, koji su ostvareni u okviru završnih, diplomskih, master i doktorskih radova, kao i boravaka na praksi u zemlji i inostranstvu.

Naučna saopštenja pokrivaju dvanaest tematskih oblasti:

 • Analitička hemija
 • Biohemija i biotehnologija
 • Fizička hemija
 • Hemija makromolekula i nanotehnologija
 • Industrijska i primenjena hemija
 • Medicinska hemija
 • Nastava i istorija hemije
 • Nauka o materijalima
 • Neorganska hemija
 • Organska hemija
 • Teorijska hemija
 • Zelena hemija

Ove godine će biti održano jedno plenarno predavanje i dva predavanja po pozivu.

Zvanični jezici Konferencije su SRPSKI i ENGLESKI. Učesnici se mogu prijaviti za sledeće vrste saopštenja:

 • Usmeno saopštenje na engleskom jeziku
 • Usmeno saopštenje na srpskom jeziku
 • Postersko saopštenje na engleskom jeziku
 • Postersko saopštenje na srpskom jeziku

Učesnici koji prijave saopštenje ne plaćaju kotizaciju za učešće na Konferenciji.

Nagrade za najbolja saopštenja (postersko i usmeno) dodeljuju EYCN (Evropska mreža mladih hemičara) i EuChemS. Za nagrade se mogu kvalifikovati samo učesnici koji svoja saopštenja prezentuju na engleskom jeziku.

Organizacioni odbor Osme konferencije mladih hemičara Srbije,
Jelena Kesić
Mila Lazović
Mihajlo Jakanovski

15. 9. 2022.

image

Poštovani studenti završnih godina osnovnih i master studije Hemijskog fakulteta, pozivamo vas da učestvujete u

Školici ugljeničnih nanomaterijala!

Tokom 2 dana - 18. i 19. oktobra, od 10-14 časova - vaše kolege hemičari upoznaće vas sa nekoliko izuzetno aktuelnih i neverovatnih nanomaterijala koji će promeniti naše telefone, gradske autobuse, treninge, lečenje i još mnogo toga! Upoznajte ugljenične nanomaterijale i spoznajte njihove neverovatne primene u antibakerijskim plastikama. Zavirite u laboratorije u kojima se oni sintetišu, ispituju i proverite da li biste i vi to mogli.

Nakon pohađanja očekuju vas sertifikati o poznavanju osnova ugljeničnih nanomaterijala.

Predavanja se organizuju u okviru projekta: Are photoactive nanoparticles salvation for global infectonal treath? (PHOTOGUN4MICROBES, No. 7741955) koji kroz program IDEJE finansira Fond za Nauku Republike Srbije, a kojim rukovodi dr Biljana Todorović Marković.

Predavanja drže:

 1. dr Biljana Todorović Marković, naučni savetnik,
 2. dr Svetlana Jovanović, viši naučni saradnik,
 3. dr Dejan Kepić, viši naučni saradnik,
 4. dr Jovana Prekodravac, naučni saradnik.

Eksperimenti:

 1. Anđela Stefanović, student prve godinedoktorskih studija HF,
 2. Slađana Dorontić, student doktorskih studija FFH.

Molimo sve zainteresovane studente da se prijave na e-mail:   photogun4microbes@gmail.com   do 10. 10. 2022. godine.

Školica ugljeničnih nanomaterijala se održava u Institutu za nuklearne nauke "Vinča", Mike Petrovića Alasa 12-14, Vinča. Uputstva kako doći do Instituta se mogu naći ovde.

15. 9. 2022.

image

Poštovani,

koristimo ovu priliku da Vas obavestimo da je Univerzitet u Beogradu otvara poziv za prijavljivanje za realizaciju individualne mobilnosti u okviru Ključne akcije 103 Erazmus+ programa mobilnosti studenata za odlazak na stučne prakse – student mobility for traineeships.

Poziv će biti otvoren 12. septembra 2022. godine u 13:00 časova. Prijave se kao i do sada vrše isključivo preko onlajn platforme Univerziteta u Beogradu MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

U okviru Ključne akcije 103 (mobilnost u zemljama EU i Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Severnoj Makedoniji i Turskoj) studenti UB mogu da konkurišu za realizaciju mobilnosti u okviru programa stručne prakse na partnerskim institucijama u inostranstvu ili drugim organizacijama, kako je precizirano u otvorenom pozivu na platformi MobiON. 

Napominjemo da okviru ovog poziva mobilnost studenata može biti realizovana u periodu od 01. decembra 2022. do 15. maja 2023. godine.

Rok za podnošenje prijava ističe 16. oktobra 2022. godine u 23:59 časova. 

Imajući ovo u vidu, najljubaznije molimo sve nadležne službe fakulteta i instituta Univerziteta u Beogradu da u skladu sa internim procedurama i komunikacionim kanalima blagovremeno obaveste sve zainteresovane studente o ovoj trening mogućnosti, a ESPB koordinatore da striktno poštuju rokove za evaluaciju i rangiranje pristiglih prijava.   

Dodatne informacije o studentskim praksama, uslovima i relevantnoj konkursnoj dokumentaciji, kao i prijavni formular, dostupni su na sledećem linku: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships .

Za sva eventualna pitanja i nedoumice, molimo Vas da kontaktirate Erazmus+ tim Univerziteta u Beogradu(https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/contact).

Važna napomena: studenti UB zainteresovani za prakse, program neće biti u mogućnosti da realizuju u Velikoj Britaniji u okviru ovog poziva.

S poštovanjem,

Erazmus+ tim Univerziteta u Beogradu

15. 9. 2022.

image

Pre kraja prošle školske godine imali smo priliku da se bolje upoznamo sa učenicima osnovne škole J. J. Zmaj iz Pančeva. Zahvaljujemo se Dragani Marković Kelemen koja nas je zamolila da približimo učenicima osmog razreda čime se bave diplomirani hemičari i pomognemo im pri izboru budućeg zanimanja.

[Poseta skoli J. J. Zmaj u Pancevu]

Dragi Zmajevci, čak i mi hemičari koji imamo sreću da u okviru našeg posla izvodimo mnogobrojne zanimljive eksperimente, zavidimo vama koji se nakon raspusta vraćate u tako inspirativne učionice kao što je ova u kojoj smo imali prilike da se družimo.

[Poseta skoli J. J. Zmaj u Pancevu]

Hemijski fakultet je otvoren za sve učenike srednjih i osnovnih škola koji žele da posete naše laboratorije i učionice ili su zainteresovani da zakažu posetu naših profesora svojoj školi. Sve posete se mogu zakazati putem mejla:   info@chem.bg.ac.rs.

12. 9. 2022.

image The Institute for Human Sciences (Institut für die Wissenschaften vom Menschen, IWM), Vienna is an independent institute of advanced study in the humanities and social sciences. Together with the Polish Academy of Sciences (Polska Akademia Nauk, PAN) and generously supported by the Polish Ministry of Science and Higher Education (Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego), the IWM has established a mentoring initiative for applicants for European Research Council (ERC) Starting and Consolidator Grants in the humanities and social sciences from Central, Eastern and South-Eastern Europe. This mentoring initiative is addressed in particular to researchers in the areas of history, anthropology, political science, sociology, science and technology studies, as well as cultural and literary studies aiming to submit in 2023 – 2024. Internationally established scholars, who have served as members of ERC evaluation panels, or who have held ERC grants themselves will act as mentors during a workshop. The aim is to give a small group of applicants individualized advice regarding the development of their projects’ academic content through intensive discussion with each other and with the mentors. Moreover, the initiative is intended to contribute to the creation of a culture of open and collegial dialogue, as well as to the internationalization of junior researchers in the humanities and social sciences in Central, Eastern and South-Eastern Europe. The initiative’s workshops focus exclusively on the conception and design of the academic research projects and are meant to complement the work of the National Contact Points (NCPs) for the ERC program, who are able to provide detailed information on the ERC’s grant schemes and the application process.

 

The next workshop will be held remotely on 2-3 December 2022. Participation is free; the workshop language is English.

 

If you are interested in taking part, please send an email with your CV and a 2-page project proposal to the email address below. Please indicate clearly which grant you intend to apply for.

 

We also offer former participants the possibility to re-attend one of the following workshops. In case you have attended a previous workshop of our mentoring initiative, please also send us a progress report, outlining in what way your project has evolved since then.

 

Please note that all participants will be required to present their project proposals to the mentors and other participants.

 

As places are limited, please send your applications as soon as possible, but no later than 14 October 2022. A further workshop is planned for next year.

 

In case of any questions, please do not hesitate to contact us at erc@iwm.at.

 


8. 9. 2022.

image

Poštovane koleginice i kolege, dragi studenti,

Obaveštavamo vas da je otvoren poziv za učešće na takmičenju pod nazivom "Circle U. Challenge".

Poziv za učešće je otvoren za studente svih nivoa studija sa univerziteta članica evropske univerzitetske alijanse "Circle U.", koju pored Univerziteta u Beogradu čini još osam prestižnih univerziteta iz Evrope: Univerzitet u Arhusu (Danska), Humboltov Univerzitet u Berlinu (Nemačka), Kings Koledž u Londonu (Velika Britanija), Katolički univerzitet u Luvenu (Belgija), Univerzitet u Oslu (Norveška), Univerzitet Paris Cité, Univerzitet u Beču (Austrija) i Univerzitet u Pizi (Italija).

Detaljne informacije možete naći u priloženom dokumentu.

[CUChallenge]


1. 9. 2022.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Od školske 2022/23. godine upis će se vršiti elektronski preko Studentskog portala.

Upis za osnovne i integrisane studije će biti otvoren od 12. do 28. septembra.

Upis godine u papirne indekse će biti organizovan naknadno, o čemu ćete biti obavešteni.

Takođe, molimo vas da popunite svoje ŠV-20 obrasce.

Detaljnije uputstvo za upis možete naći u prilogu.

Studentska služba HF
Prodekan za nastavu HF


31. 8. 2022.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Podesećamo da je, prema Cenovniku nastave, administrativnih i drugih usluga Univerziteta u Beogradu - Hemijskog fakulteta, rok za izmirenje finansijskih obaveza koje imate prema Fakultetu 31. avgust 2022. godine.

Neophodno je da dugovanja izmirite zaključno sa 15. septembrom kako biste izbegli opciju zaključavanja studentskog indeksa.

Uprava HF

26. 8. 2022.

image Obaveštavamo sve zainteresovane za upis na doktorske akademske studije u školskoj 2022/23. godini da je, zbog pokretanja programa "Prizma", promenjen plan aktivnosti. Prijavljivanje kandidata će trajati od 1. septembra do 3. oktobra 2022. godine. Više detalja možete naći u tekstu konkursa za upis na doktorske studije.

26. 8. 2022.

image

We are pleased to inform you that the registrations for the 22nd European Meeting on Environmental Chemistry (EMEC22) in Ljubljana, Slovenia, are open.

As a reminder, early-bird registrations take place until October 15th, 2022, while from October 16th onwards, regular registration fees apply. Another date to bear in mind is abstract submission deadline on September 15th, 2022.

This year’s conference topics cover a broad range of research fields (solid matrices, water, atmosphere, sustainable development and one health) and you are welcome to submit an abstract or more of them to any of these topics. For submitting an abstract for oral presentation or poster, please use the template provided and follow the instructions in the template. Please submit your abstracts for oral presentations separately from the abstracts for poster, as indicated on the event website.

Do not forget to regularly check the EMEC22 website (www.emec22.com) so you don’t miss any important info. Please distribute this invite and the attached flyer widely between your colleagues and network, so we can attract a wide range of chemical and environmental scientists. We look forward to welcoming you to Ljubljana in December 2022!

[EMEC22 flyer]

15. 8. 2022.

image

Predlažemo vam da se osvežite i ulepšate ove letnje dane uz novi broj časopisa "Pozitron"!

Ističemo tekstove:

 • Kroz prizmu hemije
 • Onlajn nastava: kletva ili korak napred?
 • Šta biste sada dali za jedno ledeno doba?
 • Činjenice o himalajskoj soli - nemojte traćiti novac
 • Ukratko o podugačkom - Olivera Marković

Pratite nas na Instagramu i Fejsbuku.
Postojimo zbog vas, pišite nam na pozitron@chem.bg.ac.rs.
Cherry - digitalni repozitorijum Hemijskog fakulteta

Redakcija časopisa "Pozitron"

[Pozitron broj 27]

13. 7. 2022.

image

Drage koleginice i kolege,


12. jula 2022. godine, otvoren je poziv Evropskog istraživačkog saveta (ERC) za kategoriju Starting Grants. Poziv možete pronaći na ERC-2023-StGInformacije o pozivu se mogu naći i na ERC - Starting Grants.

Sve informacije i uslovi poziva se nalaze na priloženim linkovima, uz napomenu da je StG namenjen istraživačima koji se nalaze u fazi istraživačke karijere (ekvivalent punog radnog vremena) od 2-7 godina od sticanja titule doktora nauka. Prema uslovima poziva, doktorat mora biti uspešno odbranjen u periodu od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. godine.

Dodatne informacije o pozivu i uslovima poziva možete naći na linku:

Information for Applicants to the Starting and Consolidator Grant Calls.


Criteria

Applications can be made in any field of researchThe ERC's grants operate on a 'bottom-up' basis without predetermined priorities.

Principal Investigator

 • ERC grants are open to researchers of any nationality who intend to conduct their research activity in any EU MS or an AC. 
 • The research team may be of national or trans-national character. 
 • The PI does not need to be employed by the HI at the time when the proposal is submitted. If not already employed by the HI, the PI must be engaged by the latter at least for the duration of the grant. 
 • Grant proposals are submitted by the PI who takes scientific responsibility for the project, on behalf of the host institution.  

Max. budget per proposal: 1.500.000 € for a period of max 5 years.  

Additional € 1 million can be made available to cover eligible “start-up” costs for researchers moving from a third country to the EU or an associated country and/or the purchase of major equipment and/or access to large facilities and/or other major experimental and field work costs.

An ERC grant can cover up to 100% of the total eligible direct costs of the research plus a contribution of 25% of the total eligible costs towards indirect costs.


Rok za prijavu je 25. oktobar 2022. godine, u 17.00 sati po briselskom vremenu. 


Danas, 13. jula, je otvoren ERC Synergy Grant Call 2023.


Sve relevantne informacije za ovaj poziv nalaze se na ERC - Synergy Grant, a poziv možete pronaći na ERC-2023-SyG.


Who can apply?

A group of two to maximum four Principal Investigators (PIs) – of which one will be designated as the corresponding PI (cPI) – working together and bringing different skills and resources to tackle ambitious research problems. 

No specific eligibility criteria regarding the academic training are foreseen for ERC Synergy Grants. 

PIs must present an early achievement track-record or a ten-year track-record, whichever is most appropriate.

Proposals will be evaluated on the sole criterion of scientific excellence which, in the case the ERC Synergy Grants, takes on the additional meaning of outstanding intrinsic synergetic effect.


Rok za prijavu je 8. novembar 2022. godine, u 17.00 sati po briselskom vremenu. 


Stojim vam na raspolaganju za pitanja i pomoć.   

Za pomoć i dodatne informacije možete se obratiti i koleginicama koje su ERC NCP (nacionalne kontakt osobe) Gordani Vlahović, gordanav@uns.ac.rs i Jasmini Grubin iz MPNTR, jasmina.grubin@mpn.gov.rs.

Srećno sa aplikacijama i srdačan pozdrav,

Tanja Božić


7. 7. 2022.

image Poziv za članstvo – KMHS

Pozivamo vas da se pridružite Klubu mladih hemičara Srbije. Član Kluba može postati svako koga zanimaju hemijske nauke, kao i druge srodne prirodne nauke. Starosna granica za članstvo je 35. godina. Donja granica za godine ne postoji. Članstvo za 2022. godinu je BESPLATNO. Učlanjenje je moguće izvršiti popunjavanjem formulara na sledećem linku: https://www.kmhem.net/uclanjenje/ 

Klub mladih hemičara Srbije osnovalo je Srpsko hemijsko društvo 2009. godine sa željom da doprinese promociji nauke među mladim istraživačima. Posredstvom Kluba, svim članovima se pruža mogućnost da se povežu sa kolegama u inostranstvu. Klub mladih hemičara Srbije je član Evropske mreže mladih hemičara (EYCN) od 2011. godine, a Srpsko hemijsko društvo je član Evropskog hemijskog društva (EuChemS – European Chemical Society).

Za više informacija o Klubu posetite https://www.kmhem.net/ ili pišite na kmhem.net@gmail.com

30. 6. 2022.

image

Stručna praksa za studente Hemijskog fakulteta

Hemijski fakultet je sklopio trogodišnje Sporazume o obavljanju stručne prakse studenata sa: Gradskim zavodom za javno zdravlje, Institutom za hemiju, tehnologiju metalurgiju Univerziteta u Beogradu - Institutom od nacionalnog značaja i Javno komunalnim preduzećem "Beogradski vodovod i kanalizacija". Studenti koji su zainteresovani za obavljanje stručne prakse u navedenim ustanovama mogu da se prijave na nastava@chem.bg.ac.rs. 

9. 2. 2022.

image

Za Hemijski fakultet:

Na osnovu Ugovora o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO u 2022. godini koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Univerziteta u Beogradu - Hemijskog fakulteta (evidencioni broj ugovora 451-03-68/2022-14/200168), u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2022. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili engleskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-68/2022-14/200168

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200168

Za Inovacioni centar HF:

Na osnovu Ugovora o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog rada NIO u 2022. godini koji je potpisan između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Inovacionog Centra Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o. (evidencioni broj ugovora 451-03-68/2022-14/200288) u obavezi smo da za sve naše publikacije koje će biti finansirane od strane MPNTR za 2022. godinu u delu zahvalnice koristimo sledeću formu teksta, na srpskom ili engleskom jeziku:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Evidencioni broj: 451-03-68/2022-14/200288

Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Contract number: 451-03-68/2022-14/200288

4. 2. 2022.

image

Poštovane koleginice i kolege,

Krajem januara je objavljen poziv iz okvira Horizon EUROPE: HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07 koji se odnosi na Hop On proceduru prijavljivanja za institucije iz zemalja u razvoju.

Šta je Hop On Facility

Program rada ovog poziva je specifičan, nije postojao u H2020 okviru, a predviđa mogućnost da se institucije iz zemalja sa niskim rezultatima u oblasti istraživanja i inovacija (Widening Countries) pridruže tekućim projektima izabranim za finansiranje u stubovima Pillar 2 i EIC Pathfinder u Horizon Europe okviru. Prijave novih partnera u okviru Hop On Facility poziva moraju pokazati dodatnu vrednost za istraživanje i inovacije novog partnera predstavljene kroz novi radni paket za partnera koji pristupa postojećem konzorcijumu. Uslov je da nove institucije već ne učestvuju u partnerstvu i da se svi postojeći partneri u konzorcijumu slože sa dodavanjem novog partnera.

Uključivanje dodatne institucije u konzorcijum pokreće proces izmene i dopune Grant Agreement-a (pišu se amandmani na postojeći GA), a prijavu podnosi koordinator projekta. Finansiranje u ovim stubovima HEur je 100%.

Srbija se nalazi na listi zemalja u razvoju i mi kao institucija imamo pravo da konkurišemo na ovaj poziv. Potrebno je da u okviru finansiranih projekata pronađete projekat kome vaša ekspertiza i ideja mogu da doprinesu i da kontaktirate koordinatora sa svojim predlogom projekta. Spisak projekata kojima se možete priključiti možete naći na sledećem linku:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/horizon/hop-on

Ukupan budžet za ove projekte iznosi 40 miliona evra i biće raspoređen na oko 80 projekata (200,000.00 – 500,000.00 evra po projektu). Budžet se dodeljuje novom partneru, predviđen je za finansiranje aktivnosti i radnih paketa, a koordinator konzorcijuma može dobiti do 10% od uvećanog budžeta. 

Rok za prijavu projekta:

Postoje dva roka za podnošenje u 2022. godini:

20 . april

10 . novembar

Predlozi projekata prolaze proces evaluacije. A ako više predloga dobije jednake ocene u procesu evaluacije, prednost će biti data predlozima koji su posebno relevantni za zelenu ili digitalnu tranziciju privrede.

Poziv se nalazi na sledećem linku:

HORIZON-VIDERA-2022-ACCESS-07

Stojim vam na raspolaganju za sve dodatne informacije i pomoć u pripremi projekta.

Srdačan pozdrav,

Tanja Božić


© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet