Студијски програм: Хемија животне средине
Врста и ниво студија: основне академске студије
Назив предмета: Загађивачи хране Шифра: 514S1
Наставници: др Веле В. Тешевић, др Горан М. Роглић, др Зоран М. Вујчић
Статус предмета: обавезни
Број ЕСПБ: 9
Услов: 221A1 + 302A1

Циљ предмета:

Да студенти упознају основне загађиваче хране пореклo загађења, особинама загађивача и њиховa дистрибуцијa у храни), основe припремe, обраде, узорака хране и техникама за идентификовање и квантификовање појединих загађивача.

Исход предмета:

Студенти ће бити оспособљени да самостално организују контролу и анализу хране, за писање стручних и научних чланака и вештину усменог излагања резултата научног и стручног рада.

Садржај предмета:

Теоријска настава

1-2. Основи хемије и биохемије хране (састав, енергетска вредност, есенцијалне компоненте и сл.).

3-5. Токсини (микробиолошки: бактеријски и микотоксини; биљни и из морских организама). Врсте, идентификација, квантификација, уклањања.

6. Генетски модификовани организми. Предности и недостаци. Детекција.

7-9. Адитиви, тешки метали и пестициди у храни.

10. Дуготрајни органски загађивачи у храни.

11. Миграција из амбалаже.

12. Биохемијске методе у аналитици хране.

13. Методе припреме узорка за анализу (SPE, SPME, SBSE и др).

14. Комбиноване методе у аналитици загађивача хране.

15. Комплексна анализа начина контаминације.

Практична настава

1. Квалитативно одређивање вештачких боја у храни.

2. Oдређивање конзерванаса у храни танкослојном хроматографијом.

3-4. Одређивање тешких метала у биљном материјалу и морским шкољкама.

5. Oдређивање хистамина у рибама и рибљим прерађевинама RP HPLC методом.

6. Одређивање охратоксина А у пшеници, кукурузу и њиховим производима.

7. Одређивање остатака карбендазима у вишњама.

8. Контрола адултерације дијететских производа

9. Одређивање фталата у ПЕТ амбалажи и бензофенона у картонској амбалажи.

10. Гаснохрамотографско одређивање етил карбамата у пићима.

11. Одређивање смеше пестицида у воћном соку.

12. Анализа алергена кикирикија у прехрамбеним препаратима.

13. Испитивање утицаја термичке обраде на смањење токсичног ефекта соје.

14. Испитивање присуства лектина у храни.

15. Aнализа генетски модификоване хране техником PCR-a.

Ваннаставне активности

Посета институцијама које се баве анализом и контролом хране или мониторингом загађења.

Литература:

  • J. P. F. D'Mello (ed): Food Safety: Contaminants and Toxins, Scottish Agricultural College, Edinburgh, UK, Publication Date: April 2003.
  • Предавања у електронском облику

Помоћна литература

  • http://www.codexalimentarius.org/
Број часова активне наставе (недељно): Предавања: 4 Теоријске вежбе: 0 ДОН (лаб. вежбе): 5 Студ. истраж. рад: 0

Методе извођења наставе:

Предавања, експерименталне вежбе, семинарски радови, туторијал.

Оцена знања (укупно 100 поена)
Предиспитне обавезе Поена Завршни испит Поена
Предавања: 0 Усмени испит: 40
Лабораторијске вежбе: 10    
Семинарски радови: 50