Студијски програм: Биохемија
Врста и ниво студија: мастер академске студије
Назив предмета: Храна и функција Шифра: 456B1
Наставници: др Владимир П. Бешкоски, др Тања Д. Ћирковић Величковић, др Милан Р. Николић
Статус предмета: изборни
Број ЕСПБ: 4
Услов: Нема услова.

Циљ предмета:

Студент се упознаје са функционалним аспектима компоненти хране и савременим методама које се користе у њиховом тестирању.

Исход предмета:

Студент је овладао знањима и практичним вештинама у области испитивања функције хране.

Садржај предмета:

Теоријска настава

  1. Ефекти хране на здравље, функција хране.
  2. Нутрацеутикалси, дефиниција и примена.
  3. Основне компоненте хране.
  4. Ефекти хране на кардио-васкуларни систем.
  5. Храна и метаболички синдром.
  6. Пробиотици и пребиотици.
  7. Храна и имуни систем. Регулација. Стимулација и супресија. Анти-инфламаторно дејство компоненти хране.
  8. Храна и канцер.
  9. Антиоксиданси и старење.
  10. Инфант формуле и хипоалергени производи.
  11. Фитостероли и фитопрепарати (естрогени и антиестрогени).
  12. Гојазност и функционална храна.
  13. Функција хране у малигнитетима.
  14. Законска регулатива/оквир у Европи и свету.
  15. Будућност развоја функционалне хране.

Практична настава

  1. Храна и имуни систем: алергени хране - ин витро тестови за одређивање алергеног потенцијала хране. ЕЛИСА, имуноблот, БАТ и тест ослобађања хистамина.
  2. Анти-инфламаторни ефекти хране. Модел систем: ендотоксином индукована инфламација ТХП-1 линије моноцита; одређивање параметара инфалмације и оксидативног стреса ћелија методама проточне цитометрије и ртПЦР методом.
  3. Храна и регулација имуног-система. Модел систем интерференције компоненти хране са ИЛ-2 и ИЛ-4 сигналним путевима у Јуркат Т-ћелијама. Одређивање активације ЈАК/СТАТ сигналних путева хемилуминесцентном детекцијом фосфорилованих ЈАК и СТАТ молекула Western blot техником.
  4. In vitro тестирање пребиотика и пребиотичких особина функционалне хране.

Литература:

  • I. Goldberg (editor): Functional food - Designer Foods, Pharmafoods, Nutraceuticals, Chapman & Hall, New York, 1994, pp. 571.
  • M. K. Schmidl, T. P. Labuza: Essential of Functional Foods, Aspen Publishers, Gaithersburg, 2000, pp. 395.
  • G. Mazza: Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 1, Technomic Publishing, Lancaster, 1998, pp. 460.
  • J. Shi, G. Mazza, M. Le Maguer (editors): Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 2, CRC Pres, Boca Raton, 2002, pp. 409.
  • E. Newsholme, T. Leech: Functional Biochemistry in Health and Disease, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009, pp. 543.
  • Материјали са предавања и вежби
Број часова активне наставе (недељно): Предавања: 2 Теоријске вежбе: 0 ДОН (лаб. вежбе): 2 Студ. истраж. рад: 0

Методе извођења наставе:

Предавања, лабораторијске вежбе, радионице.

Оцена знања (укупно 100 поена)
Предиспитне обавезе Поена Завршни испит Поена
Предавања: 10 Писмени испит: 30
Лабораторијске вежбе: 30    
Семинарски радови: 30