Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

ЗБИРКА ВЕЛИКАНА СРПСКЕ ХЕМИЈЕ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Научноистраживачки рад
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Посете Галерија Колекције О Збирци Подржите нас Препоручујемо

Галерија

Стална поставка

Стална поставка Збирке носи назив: Сима Лозанић и великани српске хемије. Поставка је посвећена знаменитим личностима које су оставиле дубок траг у српској хемији:

У Збирци можете видети и вредне примерке из првих лабораторија:

Истражите наше колекције.

[Zbirka velikana srpske hemije - foto Andrej Milosavljevic]

Прошло

Кликом на насловну фотографију отварате избор слика са изложбе.

Кроз призму хемије   (2022)

Изложба стакленог посуђа из Збирке великана српске хемије "Кроз призму хемије" отворена је 14. 5. 2022, специјално за манифестацију "Музеји за 10".

Трајаће до јануара 2023, а улаз je бесплатан. Заказивање вођења на: zbirka@chem.bg.ac.rs.

Изложено посуђе су користили наши значајни хемичари. Ту су скоро античке реторте, Гајслерове цеви, апаратуре за гасове, боце по Вулфу, али и посуђе које и данас виђамо у лабораторији - мензуре, ерленмајери и епрувете.

Посебан одељак посвећен је примерцима стакла који су на лабораторијским вежбама из Индустријске хемије направили наши студенти.

Изузетно су занимљиве ручно прављене апаратуре, а намене појединих су још увек неоткривене. Посебно за ову прилику изложен је и један минијатурни суд пореклом из Трећег рајха. Насупрот маленим и деликатним предметима, видећете и апаратуру за дестилацију воде високу два метра, која је изнајмљивана за један холивудски филм сниман у Београду.

Погледајте виртуелну туру на Јутјуб каналу Хемијског факултета.

На овај начин се Хемијски факултет придружује прослави Године стакла у свету.

Пратећи програми:

Ауторка: Слађана Савић
Фотографија: Ана ђорђевић, Ивана Крмпота и Слађана Савић
Сарадници: Лидија Ралевић, Милош Пешић, Александар Ђорђевић, Константин Илијевић, Невена Стевановић, Петар Ристивојевић, Андреа Николић, Исидора Протић-Росић, Ана Ђорђевић, Оливера Бо Брењо, Стефанела Квргић, Николина Миочиновић, Наталија Јовановић, Новица Максимовић, Иван Станић, Јасминка Королија.
Волонтери: Новица Максимовић, Мина Радовановић, Јована Матејић, Тијана Тасић, Николета Недић, Маја Лалевић, Јована Тодоровић, Ања Стошић, Стефанела Квргић, Никола Петковић, Вања Тутуновић, Маја Крстић, Лола Милановић, Лука Величковић, Данијел Јаковљевић, Никола Сврзић, Петар Јовановић, Илијана Симоновић и Ивана Крмпота.
Помоћ: Жарко Средојевић, Љиљана Дајановић, Неџиба Ахмет.

[Sa izlozbe Kroz prizmu hemije]

Танка линија   (2022)

Музеј науке и технике је изложбу "Танка линија - између лека и отрова", отворену од 7. априла до 15. јуна 2022, посветио танкој линији која раздваја лек од отрова.

Прича о односу човека према леку и отрову и њиховој употреби јесте прича о нашој цивилизацији, о нашем односу према природи и науци и о међусобној комуникацији, узбудљива, контроверзна, са још увек неизвесним крајем.

Феномен границе између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и у ширем друштвено-историјско-природњачком контексту, са територијалним фокусом на подручје Србије. На изложби је приказана историјска перспектива и појединачни феномени танке линије која је делила живот и смрт током развоја људске цивилизације. Многе танке линије су данас утврђене захваљујући сазнању кроз праксу, али првенствено развоју науке.

Изложени експонати су из збирки Музеја науке и технике, Музеја за историју фармације, Народног музеја Пожаревац, Природњачког музеја у Београду, Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Хемијског факулета Универзитета у Београду, Народног музеја Кикинда, Етнографског музеја у Београду и приватних збирки.

Аутори: Иван Станић, Јелена Манојловић и Светлана Митровић. Сарадници: Драгана Спасић Ђурић, Весна Марјановић, Александра Патенковић, Весна Килибарда, Дина Клевернић Павићевић, Јелена Јовановић Симић, Гордана Каровић, Саша Шепец, Душан Петровић, Слађана Савић, Алена Здравковић, Павле Зелић, Станоје Бојанин, Слободан Николић, Кристијан Овара, Иван Јанковић, Љубомир Милановић, Лидија Милашиновић, Милош Јовић, Ана Пауновић, Биљана Митровић, Александар Стојановић, Дубравка Вучић, Данило Стојановићу, Ања Радаковић, Слободанка Шибалић, Љиљана Ђорђевић, Нада Ковачевић, Бранислава Лакушић и Александра Савић.

[Sa izlozbe Tanka linija izmedju leka i otrova]

Музеји за 10   (2021)

Хемијски факултет је од 12. до 18. маја 2021. године учествовао у манифестацији Музеји за 10 и тако започео обележавање 60 година од завршетка зграде ПМФ-а, зграде коју данас користе факултети који су из ПМФ-а потекли.

Програм је обухватао видео-материјале и објаве на друштвеним мрежама Хемијског факултета на следеће теме: Шест деценија зграде Хемијског факултета; Студирање хемије кроз деценије и Поезија хемије. Посебан програм, "Поезија хемије", представио је зидање зграде на Студентком тргу 12-16, а најзанимљивији део овог програма била је песма "Зидање Института на Глављачи", аутора Славка Михајловића, тада студента, касније асистента на Хемијском одсеку.

Сви програми могу се наћи на друштвеним мрежама Хемијског факултета под ознаком #muzejhemije, а видео снимке погледајте на YouTube каналу Факултета.

Аутори: др Весна Милановић, Александар Ђорђевић и Слађана Савић. Сарадници: Ненад Зарић, Драгана Срдић и Ивана Вељковић.

[Zidanje Instituta na Glavnjaci]

Живот под маскама   (2021)

Циклус предавања "Живот под маскама" представља најважније информације у вези са загађењем ваздуха, променом климе, значајне последице и креативна решења.

Предавања: др Тијана Милићевић (Пази шта удишеш! Квалитет ваздуха и утицај загађења на човека); др Владимир Ђурђевић (Дисање на угаљ); Јована Орлић (Може ли се закрпити озонска рупа?); др Константин Илијевић (Арктик без леда - феномен "плавог океана").

Циклус је првобитно организован у марту 2020, али је пандемија коронавируса спречила наставак предавања. Сва предавања можете погледати на друштвеним мрежама Музеја науке и технике и на YouTube каналу Хемијског факултета.

Уреднице циклуса: Слободанка Боба Шибалић и Слађана Савић.

Циклус предавања приредили: Музеј науке и технике, Универзитет у Београду - Хемијски факултет.

[Zivot pod maskama - foto Muzej nauke i tehnike]

Еволуција инструмената   (2018-2019)

Изложба "Еволуција инструмената" приказана је на манифестацијама Фестивал науке (2018. године, Београдски сајам) и Ноћ музеја (2019. године, хол Хемијског факултета). Експонати су инструменти из Збирке великана српске хемије, али и инструменти и апаратуре који у том тренутку нису били део фонда Збирке.

Аутори: Слађана Савић, Ненад Зарић.

[Evolucija instrumenata - galerija]

Соба Симе Лозанића   (2017)

Изложба "Соба Симе Лозанића" припремљена је поводом 170 година од рођења Симе Лозанића (колекција Сима Лозанић). Излагана је на манифестацијама Фестивал науке (2017. године, Београдски сајам) и Ноћ музеја (2018. године, хол Хемијског факултета).

Аутори: Слађана Савић, Ненад Зарић, Јасминка Королија.

[Soba Sime Lozanica - galerija]

Лабораторија великана   (2013)

Изложба "Лабораторија великана - наслеђе српске хемије" (новембар-децембар 2013) осмишљена је ради обележавања 160 година изучавања хемије у Србији (Галерија науке и технике САНУ).

Аутори: Јасминка Королија, Игор Матијашевић, Даница Стојиљковић, Зорана Ђорђевић.

Каталог изложбе (PDF, 1.44 MB)

[Laboratorija velikana - galerija]

100 година Српског хемијског друштва   (1997)

Изложба "100 година Српског хемијског друштва" трајала је од новембра до децембра 1997. године у Галерији науке и технике САНУ.

Аутор: Снежана Бојовић.

Свет хемије   (1997)

Изложба "Свет хемије" трајала је од септембра до октобра 1997. године у Галерији САНУ (аутори: Војин Крсмановић, Јасминка Королија, Дејан Даниловић, Радмила Јанчић и Милан Митровић). Те године је обележавана стогодишњица Српског хемијског друштва.

[Svet hemije - galerija]

Будуће изложбе

Остали програми

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет